婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

好煩呀,今日奶奶生日,本應同佢食飯慶祝,但我真係好唔想見到姑仔。因為我個仔同佢個女都係考緊小一,佢就會成日攞我個阿黎比較。上次俾佢知阿仔有間學校有second in, 佢居然返佢阿女間幼稚園八卦。之後打電話俾我話\"Cher! 原來果間學校人人都有second in, 你又話好小人!\" 我發誓我冇咁講過!考小學都已經夠煩,我真係好唔想見到佢,但奶奶生日唔同佢食飯又好似好衰...煩死我啦!

子爵府

回覆:會唔會為左唔想見姑仔,而唔去奶奶生日飯?

俾我我會同c6講\"唔該你叫你個妹客氣啲講野!\",佢再係咁我就會自己直接爆佢

男爵府

叫你C6叫個妹收聲啦,今日係同99賀壽,而唔係嚟做比較呀!你個女最叻,咁得未

水晶宮

99生日,當然要去啦.
姑仔方面,你預左開戰,串返佢囉.
佢問你咩都好,一概反問番佢,自己既野就一句都唔答.
無論姑仔問咩,都笑笑口,唔答就唔答,再問就反問佢:
點解你咁想知道既?
你知來做咩呀?
你成日攞兩個細路來比較,點解既?
你咁做係為左咩呀?
你咁想知,你點解唔去問你大佬?
今日係99生日飯,你唔問下99想要咩禮物?
你咁鐘意問野,有無日日打電話問候99呀?
你咁鐘意問野,成日問問問,不如去學下問米啦!
(呢句純屬講笑,只可以係心裡面講,唔好講出口呀)

別墅

唉...我老公都叫我話佢,但我有時唔想老公難做,所以我都唔出聲。今日99生日,又冇理由同佢開片...其實之前都試過幾次閙交,之前有左臨生時,係咁同我講半身麻醉好恐怖,好接近死亡,全身發抖,由腳指凍到頭皮等等...但佢已經生左3個,我第一胎,俾佢嚇到最後2星期冇覺好訓...佢仲要成日認叻,有時食飯佢老公俾錢,我地話唔駛啦,夾番俾佢,佢話唔緊要啦,佢老公啲錢多到唔知點洗...總之佢真係好煩!

男爵府

對上一次為左唔想見大伯,已拒絕左去奶奶生日飯,親戚間無可避免 比較!姑仔口無遮攔係咁講,你可以左耳入右耳出,呀呀哦哦應左佢算,

伯爵府

我唔會去,因為同99及姑仔都開過火,所以去唔去都得!

伯爵府

引用:好煩呀,今日奶奶生日,本應同佢食飯慶祝,

原帖由 maomaochoi 於 14-12-06 發表
好煩呀,今日奶奶生日,本應同佢食飯慶祝,但我真係好唔想見到姑仔。因為我個仔同佢個女都係考緊小一,佢就 ...
同99關係如何?

別墅

其實同99關係普普通通,普通過普通朋友。

子爵府

引用:99生日,當然要去啦.姑仔方面,你預左開戰,串

原帖由 方方媽媽 於 14-12-06 發表
99生日,當然要去啦.
姑仔方面,你預左開戰,串返佢囉.
佢問你咩都好,一概反問番佢,自己既野就一句都唔答.

公爵府

引用:好煩呀,今日奶奶生日,本應同佢食飯慶祝,

原帖由 maomaochoi 於 14-12-06 發表
好煩呀,今日奶奶生日,本應同佢食飯慶祝,但我真係好唔想見到姑仔。因為我個仔同佢個女都係考緊小一,佢就 ...
下次佢問你乜都叫佢問c6

男爵府

你0個個都小意思,我件姑仔仲精彩!係老爺奶奶太寵佢.我老公都幫我既,但我都講到明,我唔會忍,有咩我唔會比面佢直鬧佢!好似以為成家就晒佢家下多個呀嫂都要就埋佢!唔就佢就玩野!都未訓醒!好彩極少見!想對天下麻煩姑仔講句,你係你屋企既公主,但我地都係自己屋企既寶貝,醒下啦!

男爵府

育兒性格勳章

引用:你0個個都小意思,我件姑仔仲精彩!係老爺

原帖由 suetyiubb 於 14-12-06 發表
你0個個都小意思,我件姑仔仲精彩!係老爺奶奶太寵佢.我老公都幫我既,但我都講到明,我唔會忍,有咩我唔會 ...
Agree

男爵府

呢d人係因為自卑而自大,如果佢喺我面前扮野,我肯定即刻大聲講:嘩!你好叻呀,好勁呀(仲要企埋起身拍手掌),動作超大超浮誇,仲會叫埋老公一齊拍手歡呼

男爵府

去。c6回答所有姑仔嘅問題。

大宅

去比面奶奶
對姑仔唔駛客氣串番佢,成日唔出聲以為好好蝦
我個姑仔都係唔出聲以為我好好蝦,我會話番佢唔駛比面佢

大宅

呢個世界仲會好多人你唔想見嫁wo,平時可以避,但奶奶生日要比返幾分薄面老人家

別墅

唉,最終我係冇去到

題外話,我老公從來都唔會出席我屋企任何飯局,包括拜年,或我阿媽60歲生日宴,所以我覺得唔去都冇所謂

伯爵府

奶奶生日, 點都要去, 唔俾面奶奶, 都要俾面老公,
到時可能有難聽的說話, 但係, 笑吓, 唔正面回答問題, 佢都"耐你唔河"

伯爵府

環保接龍勳章

洗乜同姑仔咁坦白?我fd個姑9同樓主嘅一模一樣,我fd咁答:冇考小學呀,自行唔得咪抽囉。實有書讀,唔洗煩喎,佢姑9係咁唱佢唔為個女著想。到9月開學前佢哋男家聚會,佢姑9又問,佢老公答:一早考咗st paul, 收咗好耐啦!

首頁

尾頁

跳至