跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:在仁濟永隆的日子

大宅

回覆:在仁濟永隆的日子

別墅

回覆:pinglamwan 的帖子

我囡今年2015年9月讀n班啦…好開心收左佢 。。我想問下大家係咪返左n班易病左?學校生活易病嗎?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我早排去報名好失望,覺得果2個"老師"(定係書記文員?)都幾冇禮貌下,希望呢2個只係我一時錯覺,我仍然好希望入到呢間幼稚園

琥珀宮

回覆:野豬媽 的帖子

錯覺,佢地可能咁啱當時多野做姐

大宅

野豬媽 發表於 15-4-30 15:23
我早排去報名好失望,覺得果2個"老師"(定係書記文員?)都幾冇禮貌下,希望呢2個只係我一時錯覺,我仍然好希 ...

我打過幾次去,我都覺無咩禮貌呀..

大宅

For them reference

http://www.ychwl.org.hk/cms/

http://www.teddykids.com/portal/ ... p?id=kg-22b#content

大宅

colaveip1023 發表於 15-4-10 07:32
我囡今年2015年9月讀n班啦…好開心收左佢 。。我想問下大家係咪返左n班易病左?學校生活易病嗎?

...
"易唔易病" 我個人覺得睇體質, 人多的地方細菌病毒亦有機會增多, 學方會依照衛生署指引進行清潔消毒及按教育局規定通報有關消息, 校園內設有室內空氣淨化機 (掛於牆壁上, 沒留意牌子) BioEm 空氣消毒淨化液 (印象中係呢個牌子, 希望無記錯) , 入校園時要在換鞋區更換鞋子 (佢地係有2對鞋, 1對係校外穿, 另1對係校內穿, 每個星期尾/ 假期前就會將鞋交番比家長帶回家清潔), 入課室前/ 放學離校時均要用消毒液搓手, 如果發現同學有咳嗽/流鼻水時, 老師會安排同學仔帶上口罩, 如果在上課期間發現同學仔發燒會立即安排隔離並通知家長到校接回子女, 我兒在上學的日子曾經經歷過手足口病毒, 腸病毒, 水荳, 上呼吸道感染, 傷風感冒, 咳嗽頑痰, 在校園發生, 係唔係一定會中招? 當然唔一定, 但家長要有心理準備, 做好個人預防, e.g 均衡飲食, 早睡早起, 適量運動, 增強個人體的免疫能力。 雖然呢D都係老生常談, 但係繁忙嘅都市人好容易善忘呢D常規的定論。
各位媽媽加油啊!

首頁

尾頁

跳至