自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原先是鼻發炎,鼻水倒流,有很多痰,後來好似無了鼻水,但一直有痰,睇西醫都睇了四次,最近轉睇中醫,因吃西葯太多。
痰都吐了三星期,一直無消失,現在因經常吐痰,喉龍痕咳,都唔知發生什麼事?
有冇媽咪有經驗。

大宅

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:吐痰了三星期,很辛苦

試下食佘仁生猴棗末
超化痰止咳

珍珠宮

我又係

wcpcelia    發表於 14-12-10 13:43

男爵府

係咪鼻腔有好多痰呀?但又冇流鼻水咁呀?!鼻竇炎呀可能,因為我之前又係咁,如痰好綠同好多,一定要食抗生素。睇個識醫鼻竇炎既醫生吧,我發覺好多普通西醫都唔洗醫。

大宅

回覆 isababy117 的帖子

依家無鼻水,只是不停有白色浠的痰,影響氣管有些敏感。
早上剛看了中醫,說是氣管發炎。今晚才有葯吃,希望快些好

伯爵府

我又係, 轉天氣開始, 喉嚨痕又咳, 痰就白色既, 最犀利係訓教前同臨天光, 咳到訓唔到, 睇左2個E生都唔掂, 後尾去睇專科(呼吸系統科)先知係氣管擴張, 冇得醫, 佢話一轉天氣就係咁, 依家我都想搵中E調理身體呀

寶石宮

我咳足一百日又有痰,食左三次抗生素,最後我食余仁生蛇膽川貝末好番

子爵府

好媽媽勳章

回覆:happyfeet 的帖子

我都有過咁嘅經驗。。試下依條方吖~~

果皮㷛水可去痰方法如下:
一片陳皮浸透去廊用水㷛大約20一30分鐘, 成一杯水便可,

如有人要做手術,之前飲二/三天每天飲一杯可預防手術後引起之痰

希望幫到你啦^^

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

到。我都係,鼻分泌多,造成鼻水倒流,瞓覺時鼻塞,已經有兩年,最近天氣轉冷,令氣管敏感痕,開始咳。上月中決定去揾耳鼻喉專科醫生睇,要噴鼻同食收鼻水藥,但已經半個月,醫生話我鼻嘅鼻水乃收吾到,(佢話如果鼻敏感嘅鼻水,食藥應該已經收到)我早兩日照埋CT, 等醫生睇下到底係咪鼻竇發炎,如果係,咁下次䨱診便要決定食抗生素。

大宅

引用:我都有過咁嘅經驗。。試下依條方吖~~果皮㷛

原帖由 Racmom 於 14-12-10 發表
我都有過咁嘅經驗。。試下依條方吖~~
陳皮水真係得架!我媽咪咳左好耐,天氣轉又長咳,但自從開始煲陳皮水飲之後(日日飲),無再咳,痰都無埋

珊瑚宮

環保接龍勳章

昨晚喉嚨痛,鼻水倒流,油拔了才睡,睡眠中都痛也有倒流,今早又油拔多次,現在都仲有少少痛。今晚明早也會拔,跟據經驗應該會好得七七八八。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 Racmom 於 14-12-10 發表我都

原帖由 kiss_bb_sai 於 14-12-10 發表
陳皮水真係得架!我媽咪咳左好耐,天氣轉又長咳,但自從開始煲陳皮水飲之後(日日飲),無再咳,痰都無埋

...
我老公上次咳到痴肺,又多痰,直頭嘔痰,佢食二陳丸或飲二陳湯,好得好快,當中也係陳皮係主藥。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

祝早日康復!

大宅

回覆 Racmom 的帖子

Thanks

大宅

回覆 alphabetagamma 的帖子

Thanks

大宅

回覆 kiss_bb_sai 的帖子

Thanks !

伯爵府

引用:原先是鼻發炎,鼻水倒流,有很多痰,後來好

原帖由 happyfeet 於 14-12-09 發表
原先是鼻發炎,鼻水倒流,有很多痰,後來好似無了鼻水,但一直有痰,睇西醫都睇了四次,最近轉睇中醫,因吃 ...
我大緊肚咳左成3個月,
初頭係感冒咳
之後應該係氣管敏感咳
因為食氣管敏感藥就止到,但一停藥又咳返
睇西醫睇左幾次都唔好
食燉橙都唔好

呢排天氣凍左
更加氣管收縮,呼吸有hehe聲或痰聲
而家試中醫
又試下飲湯,果皮水等等
中醫話我白色痰,夜晚咳係寒咳
但問題係睇左2個中醫,食左9劑藥都唔好
昨日睇第3個中醫(姑奶介紹話呢個中醫好好),
呢個中醫都話我係寒咳,
但飲湯令我困住啲火
之前中醫開嘅藥又無幫我散左啲火
所以一路生痰,啲痰唔散,
咳極都仲咳
叫我停止飲任何湯水,偏方
要幫我排左啲火先。
昨晚飲左藥
今朝少少肚柯果種肚痛,排左一次廢物
之後今朝再飲多碗藥然後去瞓覺
而家剛瞓醒咳少左,氣管無左聲(hehe 聲同痰聲都無)
希望今晚同聽朝飲完會好

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

get well soon

大宅

生理鹽水洗鼻

首頁

尾頁

跳至