婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

99尋日黎我屋企(已經三番四次唔通知聲我同老公就突然出現),我係有d唔開心,不過無表現出黎,只係事後同老公講下次黎打俾我先~當時我煮緊飯,我同大仔食完到兩點就要準備午睡,99黎到一直坐係度睇股票,咁我都無點理佢,餵完大仔食完就入房餵女食奶⋯
其實我一湊二根本無時間得閒招呼佢,所以老公都同佢講等放假再黎,佢無理,一個禮拜黎兩三次,搞到我經常一轉身睇到玻璃門出面企咗個人嚇餐死!明明有我電話嘎嘛

好了,到差唔多午睡時間,我聽到佢打電話搵叔仔,話陣間地鐵等,我問佢係咪約咗叔仔,如果要走我要鎖門(因為住村屋地下,老公要求我午睡一定鎖門保障安全),佢話係,跟住話要帶我仔出去,我話佢今朝好早起身,宜家差唔多要訓一下(係佢自己一黎到都話訓醒帶佢去sir滑梯,可能安排有變就想宜家就帶走)佢見我唔贊同,又同我仔講去唔去街,去換衫啦⋯我覺得佢當我講野無道咯,我呢個阿媽話要訓下,佢就係要帶走去玩,我再三拒絕⋯而且話12號c6放假,到時飲茶啦~
佢走咗之後隔一日,就發msg俾我話:我不會那麼辛苦幫你,我大把錢用,居屋我不會幫你們搞,你本事大你自己去,我不會同你住,你容不了我,我坐一陣你就趕我走⋯⋯

我O曬嘴,唔知佢發咩神經,講到我貪佢錢靠曬佢咁,你地覺得我點答佢好?定唔洗理佢?

男爵府

我唔會答佢, 話俾C6知, 等佢攪番掂佢阿媽, 同埋同佢阿媽講清楚咩事.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:想問問大家,點答99好

forward 俾你c6,叫你c6答佢啦

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都唔會答佢, 亦都好希望佢真係有骨氣以後都唔來唔見

侯爵府

嘩好少奶奶甘醒目send mess.來,多數係親冇人先同新抱講說話
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珊瑚宮

畀面勳章

引用:forward+俾你c6,叫你c6答佢啦

原帖由 chingcging 於 14-12-11 發表
forward 俾你c6,叫你c6答佢啦
同意

大宅

我有copy俾c6睇,c6話唔好理佢, 我又覺得佢一定會搵兩個孫,就快過年佢一定想兩個小朋友翻去,我當無事發生嗎?
我覺得係佢對我有意見先凡事覺得我針對佢~見翻佢唔知點面對佢好,其實佢都唔係第一次咁,今次算好會咁直接同我講,以前佢係同d三姑六婆講,例如話我特登帶個仔訓覺唔俾佢玩,跟住d人就會打電話俾我問我做咩咁做⋯

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

引用:99尋日黎我屋企(已經三番四次唔通知聲我同

原帖由 mamacolly 於 14-12-11 發表
99尋日黎我屋企(已經三番四次唔通知聲我同老公就突然出現),我係有d唔開心,不過無表現出黎,只係事後同 ...
答: 你明白就最好啦。

大宅

如果係what\'s app,我會del 對話,再block埋佢,痴痴地

伯爵府

回覆 mamacolly 的帖子

一係唔回應。

二係答“亞99,你既然自命本事咁大+咁高尚人格,話明唔會幫我湊仔,唔會幫我買居屋,仲唔想同我一齊住,我當然尊重你人格啦,就記得自己說話,請以後唔好失驚無神,成日黎我屋企白坐,搞我和2個小朋友時間表亂哂,你好好返去照顧叔仔啦!”

但想問下,乜你要99幫手俾錢抽居屋咩???

侯爵府

我的育兒心得勳章

我會答佢:有咩你同我老公講啦!

別墅

嘩 .. 好驚呀 .. 咩人o黎架

水晶宮

如果我係你,我唔會回應任何挑釁性的低能說法,因為我完全有獨立的能力,唔洗靠99幫,而且我C6一向好撐我.
你自己考慮清楚自己的處境先啦,
例如日後有無要靠佢既地方,你C6係咪好軟弱既人.
如果你都同我一樣,你直情當無收過個message咪得囉.
將來任何人講起,你都推話無收過.

大宅

你居屋係咪要99幫手先?無佢攪唔攪得掂? 如果無佢都無問題就可以有型D 答番佢 : 無問題我尊重你的決定 .....但如果要佢幫就要忍要哄佢啦

大宅

你要靠佢咩先, 如果你真係要靠佢先買到居屋或要佢俾錢, 咁佢就真係惡晒啦.
但勸你一句, 如果為左間屋要同個咁既既99住, 我寧願繼續住村屋俾租...

大宅

引用:回覆+mamacolly+的帖子一係唔回應。二係答

原帖由 M.A.C 於 14-12-11 發表
回覆 mamacolly 的帖子

一係唔回應。
呢個又係一件好想呻嘅事,話說兩年前我同佢一起住,佢有日話要抽居屋,但我,c6,99仲有我仔一起輪緊公屋嘅,如果攞張公屋籌去抽居屋,咁我地就無公屋嘅資格啦,我同c6都唔同意,始終壓力大,得c6一個有收入嘛⋯
99問我攞張公屋籌,我話係c6度(其實係我度,佢唔理我地反對堅持去抽,我唯有唔俾張籌佢咯,個陣c6住62度,6299離婚好耐了)99就係我面前發脾氣,話爲我地好又哩又路,我心諗你究竟有無尊重我地意願嘎?!
好了,件事過去兩年幾後嘅上個月,佢又提起居屋,其實佢明知我地兩年前唔同意,今時今日更加唔會,因為又係得c6一個收入,但意外多咗個妹妹,有咩可能想俾層樓綁住?但佢又係一意孤行,可能佢大把錢咯,想一次過買唔洗我供,咁我咪又要同佢住,佢仲話到時居屋要留翻房俾佢同叔仔
我想話我只希望自己一家有個安樂窩,就算留間俾叔仔都無所謂,99你就⋯⋯⋯我唔想翻番去兩年前個種生活⋯
佢呢條msg我睇到都有d嬲,明明我無求你無叫你出任何錢,老公辛辛苦苦賺錢,我辛辛苦苦湊仔,大家配合好好,點解講到我欠咗你

公爵府

為免日後麻煩......block 左佢NO .

大宅

引用:你要靠佢咩先,+如果你真係要靠佢先買到居屋

原帖由 黃女士 於 14-12-11 發表
你要靠佢咩先, 如果你真係要靠佢先買到居屋或要佢俾錢, 咁佢就真係惡晒啦.
但勸你一句, 如果為左間屋要同個 ...
就係無靠佢佢都咁惡,我諗佢心入面已經俾金錢惡魔控制曬,成日同三個仔有意無意咁暗示:聽我話,我就俾錢你⋯⋯⋯恐怖到咧,仲想湊我個仔,真係No way,學埋佢d心態我有排煩

大宅

既然你都無諗住同佢住+抽居屋, 你可以唔使理佢
我又唔會惡語雙向既, 但如果佢真係再講起, 你咪話住慣村屋, 又大空氣又好

一家人生活簡簡單單過得好舒服, 無謂俾幾百萬困死自己

首頁
12345...6

尾頁

跳至