婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

99尋日黎我屋企(已經三番四次唔通知聲我同老公就突然出現),我係有d唔開心,不過無表現出黎,只係事後同老公講下次黎打俾我先~當時我煮緊飯,我同大仔食完到兩點就要準備午睡,99黎到一直坐係度睇股票,咁我都無點理佢,餵完大仔食完就入房餵女食奶⋯
其實我一湊二根本無時間得閒招呼佢,所以老公都同佢講等放假再黎,佢無理,一個禮拜黎兩三次,搞到我經常一轉身睇到玻璃門出面企咗個人嚇餐死!明明有我電話嘎嘛

好了,到差唔多午睡時間,我聽到佢打電話搵叔仔,話陣間地鐵等,我問佢係咪約咗叔仔,如果要走我要鎖門(因為住村屋地下,老公要求我午睡一定鎖門保障安全),佢話係,跟住話要帶我仔出去,我話佢今朝好早起身,宜家差唔多要訓一下(係佢自己一黎到都話訓醒帶佢去sir滑梯,可能安排有變就想宜家就帶走)佢見我唔贊同,又同我仔講去唔去街,去換衫啦⋯我覺得佢當我講野無道咯,我呢個阿媽話要訓下,佢就係要帶走去玩,我再三拒絕⋯而且話12號c6放假,到時飲茶啦~
佢走咗之後隔一日,就發msg俾我話:我不會那麼辛苦幫你,我大把錢用,居屋我不會幫你們搞,你本事大你自己去,我不會同你住,你容不了我,我坐一陣你就趕我走⋯⋯

我O曬嘴,唔知佢發咩神經,講到我貪佢錢靠曬佢咁,你地覺得我點答佢好?定唔洗理佢?

大宅

回覆:想問問大家,點答99好

我有copy俾c6睇,c6話唔好理佢, 我又覺得佢一定會搵兩個孫,就快過年佢一定想兩個小朋友翻去,我當無事發生嗎?
我覺得係佢對我有意見先凡事覺得我針對佢~見翻佢唔知點面對佢好,其實佢都唔係第一次咁,今次算好會咁直接同我講,以前佢係同d三姑六婆講,例如話我特登帶個仔訓覺唔俾佢玩,跟住d人就會打電話俾我問我做咩咁做⋯

大宅

引用:回覆+mamacolly+的帖子一係唔回應。二係答

原帖由 M.A.C 於 14-12-11 發表
回覆 mamacolly 的帖子

一係唔回應。
呢個又係一件好想呻嘅事,話說兩年前我同佢一起住,佢有日話要抽居屋,但我,c6,99仲有我仔一起輪緊公屋嘅,如果攞張公屋籌去抽居屋,咁我地就無公屋嘅資格啦,我同c6都唔同意,始終壓力大,得c6一個有收入嘛⋯
99問我攞張公屋籌,我話係c6度(其實係我度,佢唔理我地反對堅持去抽,我唯有唔俾張籌佢咯,個陣c6住62度,6299離婚好耐了)99就係我面前發脾氣,話爲我地好又哩又路,我心諗你究竟有無尊重我地意願嘎?!
好了,件事過去兩年幾後嘅上個月,佢又提起居屋,其實佢明知我地兩年前唔同意,今時今日更加唔會,因為又係得c6一個收入,但意外多咗個妹妹,有咩可能想俾層樓綁住?但佢又係一意孤行,可能佢大把錢咯,想一次過買唔洗我供,咁我咪又要同佢住,佢仲話到時居屋要留翻房俾佢同叔仔
我想話我只希望自己一家有個安樂窩,就算留間俾叔仔都無所謂,99你就⋯⋯⋯我唔想翻番去兩年前個種生活⋯
佢呢條msg我睇到都有d嬲,明明我無求你無叫你出任何錢,老公辛辛苦苦賺錢,我辛辛苦苦湊仔,大家配合好好,點解講到我欠咗你

大宅

引用:你要靠佢咩先,+如果你真係要靠佢先買到居屋

原帖由 黃女士 於 14-12-11 發表
你要靠佢咩先, 如果你真係要靠佢先買到居屋或要佢俾錢, 咁佢就真係惡晒啦.
但勸你一句, 如果為左間屋要同個 ...
就係無靠佢佢都咁惡,我諗佢心入面已經俾金錢惡魔控制曬,成日同三個仔有意無意咁暗示:聽我話,我就俾錢你⋯⋯⋯恐怖到咧,仲想湊我個仔,真係No way,學埋佢d心態我有排煩

大宅

引用:如果我係你,我唔會回應任何挑釁性的低能說

原帖由 方方媽媽 於 14-12-11 發表
如果我係你,我唔會回應任何挑釁性的低能說法,因為我完全有獨立的能力,唔洗靠99幫,而且我C6一向好撐我.
你自 ...
我就俾咗老公睇,老公話唔知佢發咩神經,叫我唔好理,我只希望以後真係唔洗見佢,唔係我唔知要同佢點相處,心中有條刺

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-12-11+12:58+我

我睇埋你前因後果既post,我又有唔同睇法啦.
既然你都咁肯定唔會抽居屋,倒不如就回覆99,講清講楚.
"99,多謝 ...
我份人嘅性格就好似你咁講嘅,會直接講清楚,但我老公就好中意同99用拖子訣(唔止我老公,叔仔都係),老公話由得佢搞,我就唔贊成咁做,咁99做到最後裝修埋係咪唔去住?我就一定唔會去住,老公就一句:到時再算,未必抽到
可能係佢地從細嘅相處模式,因為99成日咄咄逼人,老公佢地又唔想傷感情,佢地寧願由得99自己做自己事咯~
真係村屋住咁大,我地都唔多想搬,所以我都好想幫老公減輕負擔,唔請工人少出街食飯,兩個小朋友都全人奶埋身,奶粉奶樽所有野都唔洗浪費金錢,遲d細嘅大咗會自己做d細藝賺d錢,淨係咁簡單嘅諗法~真係唔想俾佢d惡魔心理影響到俾錢操控自己!

大宅

引用:根本唔使答佢,返嚟俾返C6睇,希望佢以後唔

原帖由 wahiuma 於 14-12-11 發表
根本唔使答佢,返嚟俾返C6睇,希望佢以後唔好嚟添啊
講真,佢講到咁聽日一定唔洗去飲茶啦,心入面真係好開心嘎⋯

大宅

引用:一,+唔好回應佢個msg二,+如果你老公都叫你

原帖由 LiC9_Joey 於 14-12-11 發表
一, 唔好回應佢個msg
二, 如果你老公都叫你唔好理佢, 你就唔駛理;
三, 最好叫你老公搵埋佢阿媽一齊講番件事 ...
頭先同老公講咗電話,老公話99無打過電話俾佢,亦唔敢搵老公先⋯我問點解,老公話99怕我將件事講俾老公聽,老公一定會鬧佢⋯
老公有句講得岩,以佢性格,佢覺得我無咁大膽公審佢,就算公審99,佢個腦只會堅持自己諗法,面子又落唔到,自尊心咁強勁,應該係浪費口舌添~
我岩先知,老公話99講我特登帶我仔午睡,我仔都唔想訓,細路仔梗係想玩嘎而且唔會一沓落床就訓著嘎啦,係要傾下計唱下歌
因為佢黎個幾次,我湊兩個訓時佢唔會敲門就入黎,仲話做咩仲唔訓呀⋯佢講咗呢個問題兩年幾了,但兩年黎佢都係一兩點午睡時間突然走黎,你叫我點就你?早d打個電話我儘量早d湊訓,又或者你提前or夜d黎⋯

大宅

引用:做99+GE+永遠都認為心抱想謀佢的身家.就算

原帖由 美之選468 於 14-12-11 發表
做99 GE 永遠都認為心抱想謀佢的身家.就算佢明知道女家富有過男家太多太多....99依然系認為心抱是為左錢而 ...
就係,記得年幾前,我老公搵地方租,有個相熟地產中介同老公推介個筍盤,老公想買賣,不過無錢呢,就同99提,不過無叫佢俾錢嘎,係話應該有得賺,叫佢自己睇睇~

事後無耐,老公阿姨竟然打俾我,問我點解叫99出錢買層樓大佬,關我qq事咩,由頭到尾我一句聲都無講過!!

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-12-11+14:05+我

原帖由 mini1204 於 14-12-11 發表
既然有人鍾意拖, 即係唔面對現實啦
我係你更加會照方方媽媽既方案去答
趁亂一了百了
都有怪自己之前無大膽d同佢講,佢前排一直叫老公印影好身份證明文件,12月份要去抽,係無問過我任何野,當時我嘅諗法係:99不屑同我提呢d事,因為佢認為我老公係一家之主,唔到我話事!
咁又係,錢又唔係我出,我同老公講你唔想住就早d同99講,我唔想到時被逼去住⋯⋯⋯其實爲呢件事同老公已經吵咗大鍋,既然係咁,我都沈默是金算了,等老公自己拆點佢,反正我已經同老公講到明唔住!
無諗到佢係認為我求之不得佢買居屋,鬼整佢咯!!!

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-12-11+15:37+都

如果你c6真係唔考慮,就唔會比身份証比99抽啦.
睇來,唔明既係你喎.
你c6唔係拖緊你99,係拖緊你呀.
我老公無俾99呀,就係話唔得閒,遲d先咁~有俾就唔洗催咁多次啦⋯

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-12-11+14:41+就

無人知你無出過聲架.
同埋,有D野唔洗畫公仔畫出腸,你C6咁同個阿媽講,真係好易比人誤會架.
唔想比人屈,就早 ...
我梗係有講話唔係我叫99買啦,而且仲同阿姨講,以後唔好再打俾我講呢d說話了,如果99係咁認為,我同99解釋有咩用,佢都已經先入為主,有一次阿姨打黎我忍無可忍同在場嘅99講阿姨話你講我⋯⋯⋯⋯⋯,99唔認咯。佢話佢無講過,咁唔通阿姨有天眼睇到發生嘅事?!

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-11+發表

原帖由 cream090909 於 14-12-11 發表
你99真係好得人驚,無中生有咁,好彩你夠硬,我99都只係周圍唱啫。。

...
個陣仲住佢度,我又唔想撕爛面皮搞到大家相見難,又以為佢會幫下老公係事業上發展,就忍下咯,上bk呻下就算~
我梗係想一家人相處得好啦,有時都想氹下佢開心,自己心情都好d,不過佢太難頂了,成日操控人,以為有錢我會買佢怕

大宅

引用:俾我就唔會覆佢,+費事覆左佢要同佢沒完沒了

原帖由 莫失莫忘 於 14-12-11 發表
俾我就唔會覆佢, 費事覆左佢要同佢沒完沒了咁嘈落佢。你唔覆佢可能佢個心仲囉囉孿點解你唔回佢, 佢一心要同 ...
嗯,你講得都有道理,好在老公明白我 以不變應萬變啦

大宅

引用:你99咁噶性格思想,真喺萬萬不要同佢一齊住

原帖由 bazzar喵 於 14-12-11 發表
你99咁噶性格思想,真喺萬萬不要同佢一齊住,你對佢再好佢都唔會擺起心度,因為佢覺得你謀佢身家。好心佢一 ...
你講得一d都無錯,佢同佢d仔都係咁講:聽我話,我就俾錢俾樓你⋯真係講得咁直接嘎!
好彩我同兩個叔仔62感情好好~心情都無咁低落,衰d講句,有d明白6299點解分開

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-11+發表9

原帖由 judychungpuiyan 於 14-12-11 發表
有時男人幫你轉述,會越幫越忙,好多時好不耐煩,語氣又會重咗D,老人家可聽嘢又好鍾意断章取義,你可以話 ...
以我老公性格,佢應該就直接話等佢放假再一起飲茶出街,其實都陪99唔少去飲茶行街嘎了,一個月見三四次咪夠咯,99唔聽講,中意走黎我屋企指手畫腳,做咩唔煲湯?做咩唔收衫?做咩唔⋯⋯⋯
我會做但唔等於要按你時間表做喔,所以我都贊同老公等佢放假最好

大宅

引用:唉,+都係個句,+自己有個錢旁身D+99就蝦少D

原帖由 Vividada4472 於 14-12-11 發表
唉, 都係個句, 自己有個錢旁身D 99就蝦少D唔會睇唔起我地C9
係呀係呀,重點係佢覺得我無錢洗,好似等佢黎幫我開飯,咁先不得了⋯所以我要發奮一d,靠自己最快樂

大宅

引用:樓主,你申請公屋有加奶奶名??咁即係之後

原帖由 hanbb 於 14-12-11 發表
樓主,你申請公屋有加奶奶名??咁即係之後有公屋都要同佢住??我有冇睇錯了??

...
你無睇錯,屋主仲要係佢,宜家都唔知點解決好,我都唔想同佢一起申請

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-11+發表

可以減奶奶名,由老公做戶主申請嗎?如果唔改得,我寧願從頭申請,否則,你99都係覺得你在靠佢,仲住佢屋:q ...
我有同老公提過,不過老公話99之前講過:你唔係諗住剔除我個名呀嘛 仲可以點~原本諗住99要一意孤行申請居屋,就趁機叫佢自己申請,剔除佢名走,我地自己再等公屋

大宅

引用:可以點?我覺得你老公拖緊你,唔係企你嗰邊

可以點?我覺得你老公拖緊你,唔係企你嗰邊 如果你老公堅持,無理由唔可以自己再申請。 ...
我趁今次可以強烈要求佢咁做嘅,其實公屋早係兩年前申請,99個時都無宜家咁串,至少一起住會敲門入我房先啦!!所以我無諗住會搞到咁,宜家由頭排過會等好耐
我想知我兩個小朋友申請會快d嗎?宜家申請三大一小,如果係兩大兩小重新申請會快d嗎?

首頁

尾頁

跳至