婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:痴痴地……覆佢一句“哦”

原帖由 margaret_wai 於 14-12-11 發表
痴痴地……覆佢一句“哦”
宜家我都無回應佢,佢好似有打電話俾c6,不過c6翻緊工無聽佢電話

大宅

引用:怪不得你99咁惡啦!原來佢以自己係屋主身份

原帖由 M.A.C 於 14-12-11 發表
怪不得你99咁惡啦!原來佢以自己係屋主身份自居,覺得有佢,你地一家至可以申請公屋,咁你老公都痴架。。。 ...
佢邊會自己申請公屋,一定叫細叔仔同佢住,細叔仔就慘咯,我諗佢老婆更慘!
佢之前同細叔仔講:你聽媽咪話,媽咪買層樓俾你~個時細叔仔識咗個女朋友,99唔中意,成日暗串個女仔唔好,太矮⋯宜家分咗手,我同62都好唔捨得佢,佢係個好女仔~

大宅

回覆:想問問大家,點答99好

多謝大家嘅意見,其實我有個情況未講清楚,就係99現居大陸,我天真地以為我地係香港佢就唔會黎得咁密,始終隔座山隔條河,又要過關咁麻煩⋯⋯
但佢實在太得閒了,又可以話係寂寞過頭,我理解佢,一個女人無男人係身邊愛情滋潤咁耐,幾個仔從細跟62同62感情好好,而無咩人想理個囉嗦又霸道又自我中心嘅99⋯所以佢想趁機搵翻個孫跟佢咯,以前佢成日話我仔係xx人(大陸某個地方,即係佢出生地),但我仔係100%香港出世香港人咯,我估佢巴不得我仔跟佢姓添
當時申請公屋,係大陸陪過佢住一段時間,老公同我都覺得佢唔會翻香港同我地住,始終大陸佢有住所,都有d朋友,但我無估到係就算宜家係我地租地方住,佢都可以當呢度係自己屋企咁,成個女主人款,自出自入不得止,仲搞到我屋企好似公共飯堂,唔洗通知聲就買菜過黎叫曬叔仔黎食飯,叔仔多數俾佢強逼過黎,有時拖到成九點叔仔先得閒⋯
原本平時我係煮飯俾62老公食居多,叔仔有時會提前講黎我度癡餐⋯我地相處就係一家人咁,係融洽,係互相尊重咯!
我真係要諗個辦法剔除佢個名,你地有無咩建議,我唔想重新排隊,因為租金太貴,老公一個負擔好重,兩個小朋友又要讀書⋯唉~

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-11+發表

原帖由 judychungpuiyan 於 14-12-12 發表
同咗99一齊住,仲有得走,到時你99又老D,你C6更不忍掉低个亞媽,所以都係唔好同99一齊申請,你哋申請到樓 ...
又幾好辦法喔~

大宅

引用:我會答佢「乜原來對你黎講粒孫仔去玩仲緊要

原帖由 245 於 14-12-12 發表
我會答佢

「乜原來對你黎講粒孫仔去玩仲緊要過訓教嫁!? 第日過黎唔得嘅咩!?」 ...
我同老公一直都知道,佢覺得最重要嘅就係自己,如果係佢想我仔訓,就肯定訓係最重要⋯
夏天我自製牛奶布甸俾仔仔,佢話唔好食呢d,凍呀⋯但幾次出街,99唔係買布甸俾我仔食就係買雪糕~所有嘅野,只要係出自佢個腦而做嘅都係絕對岩,人地就算做同佢一樣嘅野都係錯!!

大宅

引用:回覆+mamacolly+的帖子咁唔怪得你62要同你9

原帖由 245 於 14-12-12 發表
回覆 mamacolly 的帖子

咁唔怪得你62要同你99離婚啦....
同一個人相處唔到可能係對方有問題,但99同62,62個邊嘅屋企人,幾個仔,99個妹同99個阿媽,都無人同佢相處得好咯⋯仲唔係佢有問題?!
我記得99阿媽同我講話99把口係好衰,人都貪心本身佢地一起住,就頂唔順99把口所以一個老人家成日出去租屋,都好慘下~

大宅

引用:我唔會復佢,當佢發up瘋。 +

原帖由 Meir079 於 14-12-12 發表
我唔會復佢,當佢發up瘋。
其實宜家唔覆佢梗係自在,但下次如果見到佢,唔知點反應好

大宅

引用:我有另一種睇法,會唔會99覺得你倔得滯呀份

原帖由 tiffany811 於 14-12-14 發表
我有另一種睇法,會唔會99覺得你倔得滯呀份人?例如其實99黎到,你咪比個仔佢帶出去1次囉,有時時間表既野好死 ...
其實如果99係有事前通知聲話會黎,個日早上個仔咁早起,我就可以湊佢早d訓下午個覺⋯而且,佢根本就要我圍住佢轉,一黎到就話訓醒帶佢出去,咁我咪慢慢煮飯咯⋯跟著半個鐘後約咗叔仔時間有變,就話要宜家出去,其實如果佢咁想同孫玩呀,係屋企花園同佢踩單車,時間一到咪自己再走咯,一樣得jei!又唔洗山長水遠走出去(我住得比較唔方便,出入都要開車,佢如果步行帶我仔出去就要成20分鐘先去到搭輕鐵,又要經過一段爛路好多貨櫃車,所以老公先話佢放假有車先約佢)
兩歲幾小朋友每日係要訓至少10~11個鐘。我對食同訓呢方面係好嚴厲,你可以話我倔強,但出發點我係對自己個仔負責!唔會因為佢而改變,我媽媽黎我都一樣係咁做,分別係我媽媽會前一日問我得唔得閒,我就叫佢大概幾時黎,避開訓覺個個時間⋯點解99都唔遷就下呢點咧?佢係好鬼得閒噶喔~每次都要一兩點黎,好似佢倔多d咯。。
況且,我都話過兩日一起飲茶啦,當補數俾佢,佢係咁不滿我都無辦法

大宅

引用:公屋果到可能要重新排喎,好似戶主係唔可以

原帖由 jennyjenyjay 於 14-12-15 發表
公屋果到可能要重新排喎,好似戶主係唔可以轉的。你最好盡快問房署,再拖只會等得愈耐。

...

大宅

引用:你99好無理取鬧!

原帖由 barbiewong 於 14-12-16 發表
你99好無理取鬧!
最新消息係,佢同老公阿姨講叫我地過年唔好翻去⋯係至好講呀

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-17+發表

原帖由 ky0416 於 14-12-17 發表
咁益你地?
係至好講呀嗱
唔係就正契弟ar
99咁講,應該係因為佢打電話俾老公投訴我,但老公有同佢解釋我一向嘅時間表就係咁,無佢諗嘅意思~老公聽佢諸多抱怨,仲補多句:都唔知你up乜春!99就收皮了⋯

所以,佢決定我地過年唔好翻去,仲好啦,以前老公年30要趕兩場,6299兩邊走!食兩餐團年飯,今年個腸胃終於有得休息!

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-12+發表

原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-12-17 發表
其實睇完呢個situation,係你99打亂左你地本身已經好和諧既生活(62、叔仔、你地一家4口),唔知有無feel錯 ...
係呀,我要同老公好好講下先~

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-12+發表

原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-12-17 發表
其實睇完呢個situation,係你99打亂左你地本身已經好和諧既生活(62、叔仔、你地一家4口),唔知有無feel錯 ...
同埋佢其實怕我地癡得太多62而唔理佢,但佢又唔識尊重我地,搬離佢前段時間就係佢無咩點黎,有時我會翻去探佢,有時佢黎同我地飲茶,咁已經好咗關係,細b一出世,佢話我湊唔到兩個(其實我湊得好好,唔係自誇),所以成日想黎湊我仔

大宅

引用:答佢:+OK,THX!+^^

原帖由 KaliKali 於 14-12-17 發表
答佢: OK,THX! ^^
我一直無回覆佢,佢今日又wechat我:我架車我買嘅我要自己用,我叫xx(我老公)攞翻key俾我,我自己嘅姐妹對我不知幾好,好過自己人!我又一次無言⋯⋯
當時大陸住佢度,出入唔方便,但我地無叫佢買車,我發誓我地咩都無提出過,只係話出入唔方便,於是有日,佢自己買咗部車,但車只可以俾我老公用(我有車牌但佢唔肯俾我用),我老公一個禮拜先放一日假,其實無用得幾多~
買又係佢自己買,佢自己又有用,而且我地都翻咗香港唔會用佢架車,key俾翻佢都應該,只不過洗唔洗講到架車我地逼你買,買咗我地又霸住用,就算翻咗香港都可以霸住你部車咁?!
今次我覺得佢真係發狗癲,都已經無理佢,佢係咬住唔放!!係咪想講到我應佢爲止

大宅

引用:回覆+mamacolly+的帖子佢講咩你都回佢:+OK!

原帖由 KaliKali 於 14-12-18 發表

佢講咩你都回佢: OK! THX ^^你有禮貌之餘佢又吹你唔漲~
我老公叫我blacklist佢

大宅

引用:其實你明知你99性格有問題....解釋D咩...叫

原帖由 aaron626 於 14-12-18 發表
其實你明知你99性格有問題....解釋D咩...叫佢點做, 會有用咩?

佢自己有答案...你唔中佢心意...覆左佢...佢 ...
係,我係覺得佢一直對我有諗法,正常人點會咁,可能佢認為自己好有米,其他人都貪佢錢咯,就連我老公都俾佢話:因為無俾錢xx(老公名),所以佢唔理我!佢係咁同老公阿姨講噶!更何況係我,我見佢開口埋口都係錢呀車呀,就知佢點睇我啦!
我無可能會認錯,咁只會如佢所言,我係見錢開眼怕咗佢,受威脅所以低頭!況且,我都無地方做錯,一切係佢自己幻想

大宅

回覆:aaron626 的帖子

無錯!

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-12-18+11:08+我

原帖由 littledot 於 14-12-18 發表
我老公話99完全無打過俾佢,其實係我老公講得岩,99就係挑我機,想我驚佢想我覺得後悔⋯⋯真係好無聊幼稚同狹隘!!

大宅

引用:回覆+mamacolly+的帖子你咁樣答佢咪等於話

原帖由 littledot 於 14-12-18 發表

你咁樣答佢咪等於話佢知你唔在乎架車囉

首頁

尾頁

跳至