婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 mamacolly 的帖子

咁唔怪得你62要同你99離婚啦....
咁有自己一套

大宅

引用:回覆+mamacolly+的帖子咁唔怪得你62要同你9

原帖由 245 於 14-12-12 發表

咁唔怪得你62要同你99離婚啦....
同一個人相處唔到可能係對方有問題,但99同62,62個邊嘅屋企人,幾個仔,99個妹同99個阿媽,都無人同佢相處得好咯⋯仲唔係佢有問題?!
我記得99阿媽同我講話99把口係好衰,人都貪心本身佢地一起住,就頂唔順99把口所以一個老人家成日出去租屋,都好慘下~

侯爵府

回覆:mamacolly 的帖子

我唔會復佢,當佢發up瘋。

大宅

引用:我唔會復佢,當佢發up瘋。 +

原帖由 Meir079 於 14-12-12 發表
我唔會復佢,當佢發up瘋。
其實宜家唔覆佢梗係自在,但下次如果見到佢,唔知點反應好

男爵府

回覆:mamacolly 的帖子

我有另一種睇法,會唔會99覺得你倔得滯呀份人?例如其實99黎到,你咪比個仔佢帶出去1次囉,有時時間表既野好死架姐,又唔係經常比佢帶出去........1次半次無所謂啦,咁樣大家都好黎好去,唔洗嗌交囉!

大宅

引用:我有另一種睇法,會唔會99覺得你倔得滯呀份

原帖由 tiffany811 於 14-12-14 發表
我有另一種睇法,會唔會99覺得你倔得滯呀份人?例如其實99黎到,你咪比個仔佢帶出去1次囉,有時時間表既野好死 ...
其實如果99係有事前通知聲話會黎,個日早上個仔咁早起,我就可以湊佢早d訓下午個覺⋯而且,佢根本就要我圍住佢轉,一黎到就話訓醒帶佢出去,咁我咪慢慢煮飯咯⋯跟著半個鐘後約咗叔仔時間有變,就話要宜家出去,其實如果佢咁想同孫玩呀,係屋企花園同佢踩單車,時間一到咪自己再走咯,一樣得jei!又唔洗山長水遠走出去(我住得比較唔方便,出入都要開車,佢如果步行帶我仔出去就要成20分鐘先去到搭輕鐵,又要經過一段爛路好多貨櫃車,所以老公先話佢放假有車先約佢)
兩歲幾小朋友每日係要訓至少10~11個鐘。我對食同訓呢方面係好嚴厲,你可以話我倔強,但出發點我係對自己個仔負責!唔會因為佢而改變,我媽媽黎我都一樣係咁做,分別係我媽媽會前一日問我得唔得閒,我就叫佢大概幾時黎,避開訓覺個個時間⋯點解99都唔遷就下呢點咧?佢係好鬼得閒噶喔~每次都要一兩點黎,好似佢倔多d咯。。
況且,我都話過兩日一起飲茶啦,當補數俾佢,佢係咁不滿我都無辦法

大宅

回覆:想問問大家,點答99好

公屋果到可能要重新排喎,好似戶主係唔可以轉的。你最好盡快問房署,再拖只會等得愈耐。

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

你99好無理取鬧!

大宅

引用:公屋果到可能要重新排喎,好似戶主係唔可以

原帖由 jennyjenyjay 於 14-12-15 發表
公屋果到可能要重新排喎,好似戶主係唔可以轉的。你最好盡快問房署,再拖只會等得愈耐。

...

大宅

引用:你99好無理取鬧!

原帖由 barbiewong 於 14-12-16 發表
你99好無理取鬧!
最新消息係,佢同老公阿姨講叫我地過年唔好翻去⋯係至好講呀

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 barbiewong 於 14-12-16 發表

別墅

引用:多謝大家嘅意見,其實我有個情況未講清楚,

原帖由 mamacolly 於 14-12-12 發表
多謝大家嘅意見,其實我有個情況未講清楚,就係99現居大陸,我天真地以為我地係香港佢就唔會黎得咁密,始終 ...
其實睇完呢個situation,係你99打亂左你地本身已經好和諧既生活(62、叔仔、你地一家4口),唔知有無feel錯,係佢失驚無神自己中番出黎。

我覺得就算等耐d,你地4個再排過公屋都起碼無後顧之憂丫,唔好同99一齊申請喇,快d申請到你估你會有好日子過咩?到時仲辛苦,依家辛苦多幾年,好過申請到之後永遠辛苦丫!而且,公屋屋主呢d野,同c6講,邊個申請你咪係屋主囉,駛咩同99客氣

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-17+發表

原帖由 ky0416 於 14-12-17 發表
咁益你地?
係至好講呀嗱
唔係就正契弟ar
99咁講,應該係因為佢打電話俾老公投訴我,但老公有同佢解釋我一向嘅時間表就係咁,無佢諗嘅意思~老公聽佢諸多抱怨,仲補多句:都唔知你up乜春!99就收皮了⋯

所以,佢決定我地過年唔好翻去,仲好啦,以前老公年30要趕兩場,6299兩邊走!食兩餐團年飯,今年個腸胃終於有得休息!

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-12+發表

原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-12-17 發表
其實睇完呢個situation,係你99打亂左你地本身已經好和諧既生活(62、叔仔、你地一家4口),唔知有無feel錯 ...
係呀,我要同老公好好講下先~

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-12+發表

原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-12-17 發表
其實睇完呢個situation,係你99打亂左你地本身已經好和諧既生活(62、叔仔、你地一家4口),唔知有無feel錯 ...
同埋佢其實怕我地癡得太多62而唔理佢,但佢又唔識尊重我地,搬離佢前段時間就係佢無咩點黎,有時我會翻去探佢,有時佢黎同我地飲茶,咁已經好咗關係,細b一出世,佢話我湊唔到兩個(其實我湊得好好,唔係自誇),所以成日想黎湊我仔

禁止訪問

大宅

引用:答佢:+OK,THX!+^^

原帖由 KaliKali 於 14-12-17 發表
答佢: OK,THX! ^^
我一直無回覆佢,佢今日又wechat我:我架車我買嘅我要自己用,我叫xx(我老公)攞翻key俾我,我自己嘅姐妹對我不知幾好,好過自己人!我又一次無言⋯⋯
當時大陸住佢度,出入唔方便,但我地無叫佢買車,我發誓我地咩都無提出過,只係話出入唔方便,於是有日,佢自己買咗部車,但車只可以俾我老公用(我有車牌但佢唔肯俾我用),我老公一個禮拜先放一日假,其實無用得幾多~
買又係佢自己買,佢自己又有用,而且我地都翻咗香港唔會用佢架車,key俾翻佢都應該,只不過洗唔洗講到架車我地逼你買,買咗我地又霸住用,就算翻咗香港都可以霸住你部車咁?!
今次我覺得佢真係發狗癲,都已經無理佢,佢係咬住唔放!!係咪想講到我應佢爲止

禁止訪問

大宅

引用:回覆+mamacolly+的帖子佢講咩你都回佢:+OK!

原帖由 KaliKali 於 14-12-18 發表

佢講咩你都回佢: OK! THX ^^你有禮貌之餘佢又吹你唔漲~
我老公叫我blacklist佢

子爵府

其實你明知你99性格有問題....解釋D咩...叫佢點做, 會有用咩?

佢自己有答案...你唔中佢心意...覆左佢...佢就會唔煩你咩?

問題只會越大.....除非你接受佢24小時隨時來你家....遲D一齊住居屋..佢想幾時玩孫都可以....

唔可以既話...其實遲早反面! 你只係唔知做唔做到咁絕...同怕D三姑六婆閒話...

我係你唔會覆...由佢....答咩都死...一陣俾人睇你點對佢...又唔SEND自己個D...
其實你應該興幸佢肯放生你一家...

首頁

尾頁

跳至