論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實我想問下,如果只是請工人於日常接放學,學校假期,打風落雨+病,有多個人幫手,咁到底應唔應該要請工人呢?

自己又無老人家可以幫手,因為之前亞女是婆婆帶的,就是K2尾時”走了”,所有今年K3(全日),返/放學我同老公自己做,家務+三餐都自己做,但一有以上情況出現就大家要分配放假(當然大假唔夠啦),平時佢都主動做家課,不太愛看電視,自己常寫字+畫畫

只有三個問題,就是我人太急,佢不聽講時我會發火,咁會影響大家感情,另外,佢太有自己一套,如果有工人的話,將來不知還會否聽我同老公話,出年小一,返/放學都可以我同老公自己做,但我擔心就無時跟家課.

到底我應該請工人嗎?

大宅

回覆 e25choi 的帖子

危多年K3, P1基本上可以去補習社, 你接佢果時已經做曬功課. 兩公婆handle 一個應該無問題. 如果如家來請工人手續費加保險12000多, 用呢d錢比阿女學下野更實際.

男爵府

回覆 sandyhome 的帖子

K3都叫做過了上學期了,都平平安安!

因為老公晚上返學,都幫唔到手,或者到時要間中晚餐外用,留D時間比亞女的家課上!

有多工人真係有好有唔好,但好工人更加唔到你預計到

男爵府

自己搞得掂的話, 我會揀唔請

大宅

BK Milk勳章

回覆:應該請工人嗎?

我都將會有同樣問題,最後我conclude係會請。打風,病同學校暇以足夠玩殘我。我同老公都要出差,呢啲日子如果其中一人出差,另外個個公司走唔開,咁就玩死我地。病有幾會幾日至成個星期,出差又唔定,我最後會再請。不過姐姐仲未走,好想留佢!

大宅

回覆:應該請工人嗎

請個人幫輕下,不用太辛苦,起碼放工回來,有飯吃,自己可以跟功課。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請個鐘點幫下手做家務便可以了

男爵府

bbkayla 發表於 14-12-12 19:33
我都將會有同樣問題,最後我conclude係會請。打風,病同學校暇以足夠玩殘我。我同老公都要出差,呢啲日子如 ...
常出差咁係要工人的

不過我請假方面都OK,只是覺得長期咁有D唔好意思!
現在可準時收工,唔OT,因為大家都知我要接囡!
但我好怕有了工人,佢地覺得我有時間可以OT,到時比多D工作我做.
咁!我又會覺得我付出多了錢請工人係幫我,到最終係我係工作上要OT,好似唔係有對路!

唔請工人=請假多,可能NO PAY = 收入小咗,但準時收工
請工人=時間多咗,可能要OT = 收入小咗(因要比工人錢),但要OT

以上結論都是收入小咗,都一個準時收工,但一個OT

大宅

我建議你請啦,上小學後好多功課和溫習都要跟架,到時冇時間俾你做家務,而且小學全日制唔同幼稚園全日,好多日子都放早架

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

引用:Quote:bbkayla 發表於 14-12-12 19:33 我都

原帖由 e25choi 於 14-12-12 發表
常出差咁係要工人的

不過我請假方面都OK,只是覺得長期咁有D唔好意思!
其實會唔會搵個ee長期湊,如果搞得掂唔好請。我都係兩公婆湊一個,不過我好彩有sister in law做back up.
你一係請個住附近既ee幫手湊放學,煮埋小朋友晚餐。

Childhood is journey, not a race.

大宅

請啦,k3 還可以,到小一要跟功課,好唔得閒,姐姐起碼幫你攪掂家務

大宅

我工人姐姐九月份辭職回鄕了,我囡囡剛升小一返全日,所以就打算一切自己來,唔再請了。

但十月中,我同囡囡都一齊病咗,又高燒又痾又咳,兩個人都冇哂力,真係好慘,我哋又係冇老人家幫手,老公又成日請唔到假,我哋有一丶兩日兩母女高燒瞓喺床只飲水丶保曠力維生,連囡高燒到39.8度,我都落唔到床同佢去樓下睇醫生,佢仲嘔咗3丶4次,成個廳丶廚房地下都係嘔吐物... 當時心諗,如果有工人姐姐,起碼有人帶囡去睇醫生丶有人照顧囡丶有人㷛白粥... 又或者一早有工人姐姐,可能阿囡唔會被我傳染到(因為最初係我病發先,因為冇人睇囡,佢就冇返學跟埋我入醫院)。

依件事後,我立即搵新工人,冇辦法,我同囡是但一個病咗,我都不能落街買嘢丶買餸丶買藥... 真係困死你冇得郁,除非附近鄰居可以隨時幫手,又或者老公可以隨時隨地放假,或者好早收工... 如果唔係,有個工人係會好好多,起碼有咩事發生,有個人幫吓手!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我會請,我要返工,想將收工後的時間俾晒個仔,唔想放在家務和煮食上。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實我想問下,如果只是請工人於日常接放學,

原帖由 e25choi 於 14-12-11 發表
其實我想問下,如果只是請工人於日常接放學,學校假期,打風落雨+病,有多個人幫手,咁到底應唔應該要請工人呢?
...
小學6年級前有課餘托管. 學校長假期, 可以半日(上/下) 或全日. 全日又可以有3餐食.

又會安排功課時間. 遊樂時間. 仲有參觀可樂廠.益力多. 消防. 警局. 嘉道理等等等.

個人意見. 如在家附近找到上述嘅去願機構. 2公婆又搞得掂家務. 只喺小朋友突然唔舒服要人看管啫. 我就唔見意請工人. 真喺好勞心勞力 =湊多個人

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實我想問下,如果只是請工人於日常接放學,

原帖由 e25choi 於 14-12-11 發表
...
小學6年級前有課餘托管. 學校長假期, 可以半日(上/下) 或全日. 全日又可以有3餐食.

又會安排功課時間. 遊樂時間. 仲有參觀可樂廠.益力多. 消防. 警局. 嘉道理等等等.

個人意見. 如在家附近找到上述嘅去願機構. 2公婆又搞得掂家務. 只喺小朋友突然唔舒服要人看管啫. 我就唔見意請工人. 真喺好勞心勞力 =湊多個人

禁止訪問

大宅

比我我會請。

有工人放工返來有飯食,d 時間係你同家人,放假可以天倫樂。

無工人,放工放假忙家務,即使晚餐外出食,衫都要洗要晾,地都要掃。同家人溝通時間少。

可能你會請到個好姐姐呢! 日日煮好送有湯飲,屋企立立令,返到屋企都有人斟茶遞水

象牙宮

e25choi 發表於 14-12-11 17:35
其實我想問下,如果只是請工人於日常接放學,學校假期,打風落雨+病,有多個人幫手,咁到底應唔應該要請工人呢?...

A. "外判"
1. 日常接放學 & 食 外判給 EE
2. 家課 -> 外判給補習社, 自己再協助下
3. 家務 -> 外判. ) 一星期一次, 2次, 3次, 6次.

B. 計數那一項對自己更有利.

C. 計成本, ... 那个更省? (沒人不愛自己有更多錢吧)
工人成本.

D. 炒工人, 工人炒你, 屈你
此成本高于 正常. 是防不了.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至