自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我講先,呀嫲健在既年頭,同呀嫲住,老豆又係細仔,做女時年年見呀媽煮到踢晒腳,絕少有親戚主動幫手,一個二個等食飯,食完就閃,凍冰冰走晒洗成棟碗果下最大樂趣同兩個妹執汽水罐,可以儲埋儲埋拎去賣,每次有9~10蚊落袋但好多時親戚飲剩一半飲幾淡就放埋一邊超浪費,呢樣至增
到而家同C6一齊幾年,生左兩件算係有頭家,但鐘意出街食多過煮,奈何屋企件男人今年熱愛煮盆菜
做女時同而家都唔鐘意做冬,新年

侯爵府

回覆:就做冬喇,大家鐘意呢個節目嗎?

未結婚前就無咩所謂做唔做節,結咗婚就會幾個家庭聚埋陪下父母,否則平時好少咁多兄弟姐妹一齊同一日聚埋

水晶宮

幾時做冬?

大宅

引用:我講先,呀嫲健在既年頭,同呀嫲住,老豆又係

原帖由 barbiewong 於 14-12-14 發表

我講先,呀嫲健在既年頭,同呀嫲住,老豆又係細仔,做女時年 ...
我支持出街食!又煮又洗好煩囉!至憎洗碗!

barbiewong    發表於 14-12-14 10:27

伯爵府

回覆 emilylam 的帖子

今個月22號嘛

伯爵府

回覆 Penipony 的帖子

同路人

瑪瑙宮

引用:我講先,呀嫲健在既年頭,同呀嫲住,老豆又係

我講先,呀嫲健在既年頭,同呀嫲住,老豆又係細仔,做女時年 ...
有咁多個罐咩

瑪瑙宮

引用:回覆 emilylam 的帖子今個月22號嘛

回覆 emilylam 的帖子

今個月22號嘛
人人做冬唔同喎

伯爵府

回覆 tkop 的帖子

儲下儲下又響小學執下執下,一次過好多收獲架

大宅

細個時唔鍾意, 人大左, 自己一個人住左咁多年, 就越黎越鍾意, 可以成家人坐埋食飯ge日子, 一年十次八次, 真係要好好珍惜!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆:就做冬喇,大家鐘意呢個節目嗎?

結婚前後都唔care過唔過節,有時間就返,無時間就閃人,我好唔想見到樓主所講呀媽一個飯前飯後無人幫做餐死,但係呀媽自己唔肯出街食又話貴又話唔好食,再嚟仲話都無乜做啫咁,我無眼睇,所以多數唔返!
到結咗婚男家對我都係一樣,人太多,屋企食,做死人,如果唔係出街食,唔好預我,反正老公返夜都唔一定返到!

複式洋房

回覆:就"做冬"喇,大家鐘意呢個節目嗎?

我鐘意過節, 但只限自己一家人, 即係自己父母同6299呢d

最唔鐘意同埋d明明唔熟又要扮熟既親戚一齊過, 仲係見親面唔係哂野就彈3彈4

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我好like, 一家人坐埋一齊食飯,好warm

由細到大,多數出街食,免娘親做餐C及食完要洗碗。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

禁止訪問

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:barbiewong 的帖子

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

emilylam 發表於 14-12-14 10:17
幾時做冬?22/12

男爵府

回覆:barbiewong 的帖子

我地乜節都出街食

男爵府

做女時屋企本身唔跟傳統,唔洗做冬

嫁左就一定要同6299果邊做,最慘係果d大伯/姑媽/堂哥最鐘意痴飲痴食,老馮上我地屋企食,99煮埋,出埋買餸錢都唔關我事,但係佢地連你雪櫃既雪糕/ 屋企既餅都要掃清光先無品,cheap爆,所以好唔鐘意做冬呢d節日

伯爵府

我呀媽每年都爭取食盆菜,買番黎一盆過果D,係呀爸要面子,係都話要屋企煮,做到我媽等班親戚走晒訓到"不醒人士",奈何我只係小學雞一名,幫唔到手,拜完神後D雞放枱仔架嘛,最叻企響枱仔前面趕烏蠅,直到D香燒完為止先走得

ToopyBinoo    發表於 14-12-14 14:46
wcpcelia    發表於 14-12-14 10:51

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 barbiewong 於 14-12-14 發表

原帖由 Penipony 於 14-12-14 發表
我支持出街食!又煮又洗好煩囉!至憎洗碗!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

未結婚,最鍾意過時過節,結左婚最憎,雖然唔洗我洗同煮,只係執枱果下,但見d高高在上,十指不沾陽春水既姑9望住我執,就條氣唔順

首頁

尾頁

跳至