跳至

首頁

尾頁

洋房

只想同大家分享下! 我都做左幾十年人, 平時公司都見唔少人, 但冇想過有D咁既人, 我WEEKEND同個仔去左一間PLAYGROUP 試堂, 講明先我唔係想介紹間PLAYGROUP, 而係想講D家長, 同我同班有個Mama 全程傾電話冇理過自己小朋友 (都唔知點解佢會去 Playgroup, 可能因為免費) 而佢個 Helper 就在發夢, “大佬呀你左住我上堂”, 我見倒個 tutor 都唔知點…..又冇得叫佢出去傾, 但又左住上堂.
仲有個小朋友係到破壞人地D教材, 地墊….佢mama又唔理(乜野叫做家教) 我心想自己一定要好好教我個仔唔好學成咁, 其實這些家長都要搵D 課程比自己上.
雖然係免費試堂, 但我覺得上完堂之後唔講聲”多謝”最少應該講聲”拜拜”, C6仲話見倒佢地雞咁腳走, 方死人地問佢攞$, 一D都冇禮貌, 真係乜人都有, 都唔知點教下一代? 唔知佢地係為乜去 PLAYGROUP? HEA 下…..唔該去維園啦 (都係免費), 我心想會同bb 去 playgroup, 通常係d有文化, 有禮貌的人, 冇想過會係咁囉.
我同另外一個Mama全堂都有眼神交流, 有同一個感覺 因為我們都要報名唔想第時個仔女係咁, “激死咩”, 因為大家都知“三歲定八十”, 小朋友係一張白紙, 睇倒乜野就學d乜野至少禮貌一定要學, 我自己要番工, 又驚個 helper 唔知點教個仔, 為有搵間 PLAYGROUP 幫下手,
不過好彩見倒 D 咁冇禮貌的人, 先令我更加要 JOIN PLAYGROUP, 最少要學講 HELLO, THANK YOU AND GOODBYE!

大宅

其實我地去playgroup除左想BB學吓野同識吓小朋友仔之外, 好大程度都係想同BB有多d有安排既親子時間, 如果掛住做第樣野, 係屋企仲好囉. 算啦, 係乜人都有架啦!

民房

生意難做, 生意難做,
又要玩分身, 又要帶頭攪試堂,
又要搵自己個仔做媒,
又要扮家長組班,
都係無生意, 唯有攪免費,
點知又要俾人破壞教材,
生意難做, 生意難做..

大宅

民房

原文章由 parick 於 08-4-14 23:07 發表
生意難做, 生意難做,
又要玩分身, 又要帶頭攪試堂,
又要搵自己個仔做媒,
又要扮家長組班,
都係無生意, 唯有攪免費,
點知又要俾人破壞教材,
生意難做, 生意難做.. ...

Wow - this is THE conspiracy theory of the century! No harm in trial classes nor free classes - this way parents could decide whether it's suitable for their child before paying a cent!

Sour grapes... sour grapes...

民房

又多個分身.. 好勤力呀!!好勤力呀!!

大宅

照妳所講, 佢吔可能係內地人, 香港人好少這樣無禮貌.

原文章由 phung 於 08-4-14 15:23 發表
只想同大家分享下! 我都做左幾十年人, 平時公司都見唔少人, 但冇想過有D咁既人, 我WEEKEND同個仔去左一間PLAYGROUP 試堂, 講明先我唔係想介紹間PLAYGROUP, 而係想講D家長, 同我同班有個Mama 全程傾電話冇理過自己小 ...

首頁

尾頁

跳至