在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

是咁的,我住o係外國,有一班識o左廿年o既friend。我最近返o左o黎香港約o左出o黎gathering,我地當中得我同另一個生o左bb,兩個b相差半年,其中一個就陀緊,另一個就未拍過拖。
未拍過拖o個個話見到我個仔(16.5 月大)成日要錫我,佢就話:「嘩,你個仔真係太o爹喇!可能因為係你全職湊佢啦!」傾開計講開話我個仔成日比人以為係女仔,佢又話「因為係你全職湊呀。」到講話我個仔個樣似我多d,佢又話「因為你自己湊嘛!」咩都關我自己湊事,咁搞笑?!

我就話:「其實我有兩個friend自己湊仔,個仔仔都係咁o架。」

其實講真,我個人認為佢而家仲細,o爹係好正常,同埋男仔唔同女仔,女仔幾多歲都會0爹daddy mommy,男仔唔會,一到teenage 真係睬我都傻。所以我會好好珍惜呢d,佢仲會肯痴住我,需要我,o爹我o既日子。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢可能冇野搵野黎吹...

伯爵府

是咁的, FTM 同藝人一樣, 都係會俾人用黎做話題.

翡翠宮

佢都未做媽咪,肯定冇經驗亂講,唔好太介意,小朋友太細個就係會癡住父母多D

大宅

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

吾好太介意,我都係經常被討論既人

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:是咁的,+FTM+同藝人一樣,+都係會俾人用黎做

原帖由 gk678 於 14-12-16 發表

水晶宮

回覆:咩都關全職湊仔事?

因為bb眼中只有父母

水晶宮

比我會反問佢:你全職湊過bb咩,咁清楚?!

大宅

幾多人想全職湊都做唔到,小朋友頭3年好重要,唔好理呢啲閒言閒語

大宅

佢地唔抵得之嘛!我仔三歲半,我地成日都kiss,一日到黑都講:「媽咪我好鍾意你」,我不知幾enjoy亦好多人羡慕架喎!

大宅

全職湊仔, 好似乜都關你事咁, 乖定曳, 斯文定活潑, 肥仔定瘦仔...
有些是天生性格, 有些是學校培育, 仲有兩老的"包容"呢, 真係全部都係關我事就好啦!
有些朋友冇BB, 好難講得佢明, 甚至覺得有點難溝通呢...
不過算啦, 大家吹下水啫, 搵野講下, 唔好上心...
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁....我覺得做FTM..仔仔係會嗲D...

我仔12歲..同我出街一得閒就"I"身"I"勢但係我成日罵佢...佢好重,佢已高過我重過我..重"I"個死人頭落我SHOULDER到...我好辛苦

但係你小朋友重咁細呢...我就100% SURE,係咪FTM都好...BB都係咁嗲架

我見仔有D朋友...父母雙職....小時有工人,大D就公公婆婆幫手睇下...年年我仔生日會..佢都講到出口,好羡慕...雖然我老公都大忙人,唔係次次出現..但係對我仔朋友黎講,我仔有個FTM,成日陪佢周圍去,幫佢整聖誕PARTY小食,搞生日,日日可以見住...佢好羡慕囉

別墅

回覆:edith0408 的帖子

我個仔9歳都一樣嗲,一於小理外人點睇,好好享受親子樂,曬幸福

「你若聽從耶和華─你神的誡命,就是我今日所吩咐你的,謹守遵行,不偏左右,也不隨從事奉別神,耶和華就必使你作首不作尾,但居上不居下。 」(申命記28:13-14)

男爵府

關咩事,咁細個,係嗲既啦,有咩問題,你朋友講2野就有問題

大宅

回覆 gk678 的帖子

我有個ftm friend又係咁講呀!佢話香港好多人唔中意d ftm,所以ftm 成日比人串,係真唔係?因為如果父母都要返工就送小朋友去daycare,唔洗返工都係自己湊番,所以外國好多ftm,唔會請工人幫手。

大宅

引用:是咁的,+FTM+同藝人一樣,+都係會俾人用黎做

原帖由 gk678 於 14-12-16 發表
Hahahatotally agree

複式洋房

佢都係冇話題講,不要介意傷身體,你的小孩很需要你呢

子爵府

冇野搵野講下者, 佢無經驗更加係亂咁講, 吹水呢D 聽下就算架啦

大宅

其實你一句「我enjoy!」就KO晒佢~

唔係個個女人有福氣享受仔女嗲自己、全天候被仔女需要,有啲working mama,小朋友比工人湊,有事無事都痴實工人⋯⋯阿媽見到簡直傷心到暈⋯⋯

係阿媽都想仔女獨立,但有時比仔女嗲下、就算80歲既阿媽都冧到入心入肺,就算我嫁左人都想繼續嗲下阿媽

所以~唔好理佢啫~繼續享受阿仔嗲你痴你~哈哈

複式洋房

回覆 蘋果mama 的帖子

首頁

尾頁

跳至