懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人開頭諗著淨係生一個,但當小朋友開始大,又想生多個等佢有個伴?等佢無甘悶
我c6好想生多個,但我真係好討厭懷孕的過程,見其他媽媽好enjoy陀仔的感覺,我真係好吾明。而家呢個一喊,已經想車把佢,有無媽媽好似我甘
其實如果係甘,係咪生一個算, 廢事將來控制吾到自己情緒

男爵府

回覆:有無諗著原本生一個,最後又想要多個

我一定生一個
因為我信唔過工人
我媽年紀大
無可能再幫我湊多個
另外錢問
今時唔同往日

男爵府

引用:我一定生一個因為我信唔過工人我媽年紀大無

原帖由 貪靚小公主 於 14-12-17 發表
我一定生一個
因為我信唔過工人
我媽年紀大
打漏
錢問題

公爵府

唔知妳BB依家幾歲?
其實我一開始都有同你一樣既心情,做媽媽需要一段時間適應。
到咗仔仔兩歲,一日比一日可愛,自己都一日比一日開心,慢慢開始好鐘意小朋友。以前我都諗生一個就夠,依家真係想追生第二個。

複式洋房

回覆 六月之星 的帖子

我果個K2了

大宅

回覆:Funnydeep 的帖子

我一直想生兩個,但—諗起駝我女果時生不如死就怕,不過依家意外有左第二胎,幾辛苦都好頂埋距,阿女有個伴應該會乖d

大宅

兒女天注定!想要又未必有,唔想要又可能有喎,隨緣吧!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

而家你諗到咁負面, 唔生好過, 費時第日搵細b 黎抱怨.

我諗住一係唔生, 一生生兩個, 生完兩個後又想生多個, 而家生左三個.

我生bb 唔係因為"想" 大b 有伴, "想" 大b 冇咁悶, 佢地兩個人, 我唔會為大b 而生細b. 當然揀得生兩個, 都係認為大b有伴會好d, 但同時細b 都會有伴, 兩個係一齊成長, 可能咁諗好過 "為大b 而有細b" o卦...

珍珠宮

最緊要睇自己,如果自己覺得陀b都咁討厭更何況要對住成世個小朋友又要照顧佢

大宅

我自己係獨女, 從我自己經歷我會生兩個, 有啲野係要兩個小朋友之間先學習到, 所以阿仔而家15個月, 已經陀緊第2個, 到時兩個差2歲, 有個伴一齊大

男爵府

引用:我自己係獨女,+從我自己經歷我會生兩個,+有

原帖由 sche5149 於 14-12-17 發表
我自己係獨女, 從我自己經歷我會生兩個, 有啲野係要兩個小朋友之間先學習到, 所以阿仔而家15個月, 已經陀緊 ...
同你情況一樣,我係獨女,長大後果份壓力無咩人明,所以到我自己有個家,一係唔好生,一係生兩個,因為深深明白得一個真係好慘

複式洋房

回覆 prettyhousewife 的帖子

可吾可以分享下獨子獨女有咩慘?

別墅

引用:Quote:原帖由+sche5149+於+14-12-17+發表我

原帖由 prettyhousewife 於 14-12-17 發表
同你情況一樣,我係獨女,長大後果份壓力無咩人明,所以到我自己有個家,一係唔好生,一係生兩個,因為深深 ...
我都係,由細到大一個人,好悶,話就話有表兄弟姐妹,但人地都會覺得自己兄弟姊妹親過你,而家大左就更加,表始終唔會成日搵你。到父母有野要決定又係得你一個,想搵個人商量都無。大吉利事到父母百年歸老,靈堂上都係得你 (同你老公咯),好多好多野的壓力都好大架.. 經濟上就更加啦,父母得你一個供,慶祝所有野都係得個幾丁友,冷清清咁。所以我由細到大都覺得要生幾個先得.

大宅

引用:Quote:原帖由 prettyhousewife 於 14-12-17

原帖由 hamaayu 於 14-12-17 發表
我都係,由細到大一個人,好悶,話就話有表兄弟姐妹,但人地都會覺得自己兄弟姊妹親過你,而家大左就更加, ...
我係獨女,反而冇好想有兄弟姊妹,而家為止都係想生一個。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Funnydeep 發表於 14-12-17 15:27
有無人開頭諗著淨係生一個,但當小朋友開始大,又想生多個等佢有個伴?等佢無甘悶
我c6好想生多個,但我真 ...

其實最緊要係你自己討厭小朋友, 就唔好生, 以免2個小朋友都受苦(小朋友直覺最準, 係知道你是否真心愛佢)

建議你參加一些育兒講座, 幫助你控制自己情緒.

複式洋房

啱啱生完,抖下先。唔想生住,或者等阿b大d問下佢意愿,費事有咗佢會呷醋

大宅

畀面勳章

引用:有無人開頭諗著淨係生一個,但當小朋友開始

原帖由 Funnydeep 於 14-12-17 發表
我c6好想生多個,但我真 ...
勸你唔好生喇,呢個喊已經話想車巴,兩個一齊喊你咪想跳樓,如果無耐性唔好生喇....害左兩個

禁止訪問

回覆:chichihello 的帖子

複式洋房

chichihello 發表於 14-12-21 19:04
勸你唔好生喇,呢個喊已經話想車巴,兩個一齊喊你咪想跳樓,如果無耐性唔好生喇....害左兩個

...
我都係甘諗

男爵府

我未生第一胎時都係諗住生一個,依家個囡10個半月,已經有佐第二胎,始終有個伴好d

首頁

尾頁

跳至