跳至

首頁

尾頁

別墅

我媽用船運寄左箱藥材俾我,總共一個半月到達Adelaide。海關檢查後沒收左羅漢果,果皮,蟲草花,紅豆。其餘坐月用既薑醋同藥材都係度,連章魚都過到。
我媽都係寄已經bear實左,密封好晒既藥材,佢自己煲好既醋就放係膠瓶入面,煲好既薑放係膠盒。所有野都用label寫晒英文。沒收左既藥材海關有俾封信問我如果需要寄返俾sender就要付$95寄費,否則30日後就destroy。咁我問完我媽意見後佢話唔需要寄返返去啦。

大宅

回覆 mizukinews 的帖子

咁大家有否收過由HK, 冬菇密封包裝可否空郵呢?

別墅

引用:回覆 mizukinews 的帖子咁大家有否收過由HK

原帖由 lingmum 於 14-12-18 發表
回覆 mizukinews 的帖子

咁大家有否收過由HK, 冬菇密封包裝可否空郵呢?
冬菇可以

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

蟲草花,侯頭菇是禁入境的. 紅豆, 羅漢果, 果皮這些種子類也是禁入境.
章魚,花膠, 元貝是海產類可以入境.

醋就唔應該用膠器皿盛載, 對身體冇益.

入唔到境比你打回頭算你好彩, 我朋友俾海關全數銷毀兼罰$

別墅

引用:蟲草花,侯頭菇是禁入境的. 紅豆, 羅漢果,

原帖由 wiiabcd 於 14-12-18 發表
蟲草花,侯頭菇是禁入境的. 紅豆, 羅漢果, 果皮這些種子類也是禁入境.
章魚,花膠, 元貝是海產類可以入境.
唔知呢,我阿媽都係用返添丁甜醋個樽入起,寄過黎唔通用玻璃樽咁重咩。
咁可能你朋友黑仔啦,要去到俾人罰錢咁嚴重。。。

大宅

回覆:mizukinews 的帖子

已經好好采啦

大宅

You can get 甜醋同藥材in here , why do you have to take risk ??

伯爵府

其實去唐人超市買料自己煲應該抵 D,起碼唔洗煩過海關/變壞/漏/打爛
優悠在澳洲

別墅

回覆:manman1018 的帖子

我又唔覺得係咩risk wor, 又唔係寄生肉,我媽知道有人寄過而又冇問題既先做,可能melb syd既藥材好齊全好靚,但係留意返丫,adelaide就唔係咩都有,淨係比較冬菇啦,香港冬菇比呢邊既係大粒d。仲有薑醋需要早幾個月煲定,我媽知道我唔識,呢邊買老薑又貴到喊,佢整好晒寄過黎船運計埋只係幾百蚊港幣,就算risky都take得過丫!

別墅

回覆:jump.jump 的帖子

咁又唔會打爛,全部都用保鮮袋同膠盒pack好晒。我媽揀藥材好過我,我對藥材真係冇乜認識,又唔得閒去煲定薑醋,所以真係有阿媽幫左我好大忙!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

引用:我又唔覺得係咩risk wor, 又唔係寄生肉,我

原帖由 mizukinews 於 14-12-21 發表
我又唔覺得係咩risk wor, 又唔係寄生肉,我媽知道有人寄過而又冇問題既先做,可能melb syd既藥材好齊全好靚 ...
Adelaide真係唔同d大state,唐人街細好多,藥材選擇少好多,其他省既人唔理解,但我理解妳。

子爵府

親子王國15週年勳章

海郵個多月都唔怕發霉?

別墅

引用:Quote:原帖由 mizukinews 於 14-12-21 發表

原帖由 LilianLegend 於 14-12-22 發表
Adelaide真係唔同d大state,唐人街細好多,藥材選擇少好多,其他省既人唔理解,但我理解妳。

...
的確係!!就連八珍甜醋,我問唐人超市老闆都話要提早同佢訂先有。。。

別墅

引用:海郵個多月都唔怕發霉?

原帖由 Lower_Primary 於 14-12-22 發表
海郵個多月都唔怕發霉?
都怕架,不過又真係冇發霉wor,好彩掛

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Lower_Primary 於 14-12-22

原帖由 mizukinews 於 14-12-22 發表
都怕架,不過又真係冇發霉wor,好彩掛
係咪薑,醋各自pack?醋唔怕變,係咪真空左d薑?去到Adelaide再自己加蛋,豬腳?

別墅

引用:Quote:原帖由 mizukinews 於 14-12-22 發表

原帖由 LilianLegend 於 14-12-22 發表
係咪薑,醋各自pack?醋唔怕變,係咪真空左d薑?去到Adelaide再自己加蛋,豬腳?

...
係呀!呢個方法都係上網見到有人試過先做。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 LilianLegend 於 14-12-22 發

原帖由 mizukinews 於 14-12-22 發表
係呀!呢個方法都係上網見到有人試過先做。
薑係咪可以入境?會唔會畀人罰錢。 Adelaide買到豬腳嗎?

別墅

回覆:分享由香港寄坐月藥材薑醋到澳洲

我媽寄既薑係已經用醋煮過,黑蚊蚊,放係膠盒,雖然就咁睇真係唔知咩黎,不過有貼label寫明俾海關睇係ginger都過到境, 所以應該冇問題。

別墅

引用:Quote:原帖由 mizukinews 於 14-12-22 發表

薑係咪可以入境?會唔會畀人罰錢。 Adelaide買到豬腳嗎?
我媽寄既薑係已經用醋煮過,黑蚊蚊,放係膠盒,雖然就咁睇真係唔知咩黎,不過有貼label寫明俾海關睇係ginger都過到境, 所以應該冇問題。

別墅

回覆:分享由香港寄坐月藥材薑醋到澳洲

adelaide有豬腳買呀!係 central market間金源

首頁

尾頁

跳至