自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

老公樣樣都話有用唔好扔,我知道節儉是美德(平日他也不會浪費食物),但日子耐咗,屋企幾大都好,已經再沒有空間角落放他的雜物。上星期搬屋,好想勸說他扔去部分東西,例如他有5條牛仔褲,已經有3條自己肥咗不合穿⋯一幢幢電腦雜誌⋯幾部舊音響機⋯舊電腦芒都有兩部⋯N副舊眼鏡框⋯N部舊電話機殼⋯連支票簿多年前的存根,仍然話擺一擺先!其實根本唔會再用最激氣上星期執屋,見到一pack 全新A3紙,他話xx比佢的,話D紙質好靚⋯,聽完真係火滾,我們屋企都無A3印影機,你要黎做乜啫!!!最後又擺足幾年,上星期先扔!嘜當奴早兩年換咗8隻玻璃杯回家,一家得三口,仔仍然是BB,兩個人點用8隻杯吖?加上本身都有抔用,又換一大堆回家!叫佢去買阿仔BB洗頭水,又買6支回家,唉!用足2年!(至於自己系一個比較恨心扔雜物的人,如果自己兩年之內已經唔用唔穿的東西和衣服,我會清理它,也可以忍手唔買不必要的東西和衣服,夠便算)。我倆共用的衣櫃,鞋櫃有3/4是他的東西,當中超過一半已經是不合著的,其中有兩對是足足擺放超過7、8年的新鞋,我肯定佢已經唔啱著,早D比人米好囉!放到上星期先願意扔!同佢相處咗廿幾年,我現在已經到了極限頂點,勸罵都試過,習慣即係習慣,我已經很累(接受唔到間屋亂,日日吸塵執屋)我用「現代垃圾佬」形容他,真的想像唔到他70歳時,間屋會否變成垃圾屋!或者自己已經合埋了對眼,死咗已經冇眼睇了!我承認自己執著,但真的放不開。
記得以前聽過一些離婚原因,係因為雙方性格不合而分開(唔代表唔愛大家),我現在終於明白了!

公爵府

2024年龍年勳章

明白你的火滾. 比我都會好激氣!

不過, 佢係咁既性格, 我覺得無得改架啦.

會唔會有機會間一個小小雜物房出來, 放層架/膠箱, 將佢唔用的東西整整齊齊放在雜物房內, 眼不見為淨?

A3 紙 cut 一半, 係唔係可以當 A4 紙用?

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

你老公,好似我
麥噹噹柸,我有二打

chungsfamily    發表於 14-12-19 18:17
ecling    發表於 14-12-19 12:55
wcpcelia    發表於 14-12-19 11:55

水晶宮

好媽媽勳章

回覆:比我呻下(屋企雜物)

我每年都叫屋企人將佢地d“珍藏”親自放晒係廳中間, 排晒係度, 叫佢自己執/抹

一來比佢地睇吓幾壯觀, 二來等佢地做吓囉, 年年都抹吓d無用野, 佢抹得多就驚

我用呢個方法, 佢地唔敢再換埋d唔等使贈品

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

希望你快d改變到佢,否則你遲d老左真係同住垃圾屋無分別

大宅

認同

子爵府

靜雞雞掉左佢可能都唔知

shirleyandchu    發表於 14-12-20 15:37
greenpea    發表於 14-12-19 17:08

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我老公都係唔捨得掉野O既人,我哋一家三口最多就係衫褲鞋,咁我和亞囡唔鍾意O既衣服和鞋多數都好新淨,我有個朋友住我家附近,家景唔係幾好,佢話乜野都會要,所以唔會浪費,耐唔耐就叫佢上黎拎野走~~~

我對住C6都好蚊憎,因為佢會叫我買新衫,但舊O個D又要留,間屋又唔係過仟尺,衣服什物房都已經放滿野,所以買新必掉舊(唯有掉自己和亞囡O個D),不過亞囡靜靜雞俾咗個建議我,就係掉咗爸爸O個D唔好同爸爸講番,因為佢太多衫唔會咁記得(以前試過同老公講掉咗佢D衫,俾老公鬧到狗血臨頭)~~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我會續少續少掉咗佢 唔多覺嘅 反正佢都唔記得

珊瑚宮

十年 發表於 14-12-19 11:16
老公樣樣都話有用唔好扔,我知道節儉是美德(平日他也不會浪費食物),但日子耐咗,屋企幾大多都好,已經再 ...
有啲可以賣俾收賣佬, 咁佢會唔會願意放棄多啲?

又或參加環保概念活動, 換返啲有用嘅野。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都係要間屋好整齊的人, 無用既野, 就算連一張紙都唔想留係度, 用黎墊飯食用左佢都好過

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

我曽經將我家相公既六部laptop日日都放係佢個邊床上,唔執無得訓,結果十日後,佢自動自覺去賣左兩部

vivibabyvivi    發表於 14-12-20 00:04
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珊瑚宮

Yibu 發表於 14-12-19 11:24
A3 紙 cut 一半, 係唔係可以當 A4 紙用?
係可以, 但要用閘機閘先做到標準A4, 不然唔FIT PRINTER.

大公司某啲部門有, 但又怕俾人誤會挪用公司資源喎。

伯爵府

完全明白

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 十年 的帖子

伯爵府

我會將屋企櫃筒配給。例如呢個櫃係我擺嘢嘅,佢唔可以擺佢d嘢。當佢放滿自己個櫃時,就自己諗掂佢!

別墅

唉,都唔怕講埋比jm知,改著孖煙x,舊款超過廿條,仍然話唔好扔⋯舊波襪幾對,但佢冇波鞋⋯

別墅

引用:Quote:Yibu+發表於+14-12-19+11:24+A3+紙+c

原帖由 wonderlulu 於 14-12-19 發表
係可以, 但要用閘機閘先做到標準A4, 不然唔FIT PRINTER.

大公司某啲部門有, 但又怕俾人誤會挪用公司資源喎 ...
你講得啱;閉咗屋企已經有幾曡A4紙

珍珠宮

我會掉掉掉,自己有咗新居唔岩用我就會掉,衫可拎去回收,地方細唔想擺咁多野,唔用留來做咩

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至