基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我36歲了, 已有1仔1女, 大仔4歲, 細女2.5歲, 同老公心思思想生多一個, 但現實好多問題我都諗唔通, 常常祈禱問神我應唔應該生第3個, 好想神話我知生多個合唔合乎神的心意.

同老公商量的過程中, 我地有諗過, 盡力試下, 如果合神心意, 神會成就, 咁諗有冇錯呢? 諗到呢度, kick住左.

然後我地又傾過, 其實神唔係set死左一條路比人行ge, 神既然賜人類有能力傳宗接代, 應該都喜悅人生養眾多, 只要我地教導小朋友自小認識主, 走當行的路. 但現實的問題, 如住屋, 教育又係唔可以唔諗....諗到呢度, 又kick住左......

有冇姊妹有經歷過想生第3個的掙紥? 可以同我分享一下嗎?

At birth 3.5kg (7.7 lbs)
38w2d 3203g (7.04lbs)
37w2d 2982g 36w2d 28

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

BCoLick 發表於 14-12-22 13:02
我36歲了, 已有1仔1女, 大仔4歲, 細女2.5歲, 同老公心思思想生多一個, 但現實好多問題我都諗唔通, 常常祈禱 ...
我只得2個小朋友, 不過教會都有姊妹生3個.
兒女都是 神所賜的產業, 如果 神唔喜悅就不會賜給你.
如你夫婦祈禱有平安咪生囉. 如果 神唔想都不會賜孩子給你們啦.
不過都要考慮清楚現實的問題, 是否可以照顧到3個小朋友, 這也是實在的問題, 不只教養問題, 各方面也要好好考慮, 祝福您一家

大宅

回覆:BCoLick 的帖子

我本身有兩個仔,心思思想生個女, 但又怕係仔,曾經為此祈禱,之後無再諗,幾年後,突然有左,即時喊到收唔到聲,唔係開心,係擔心,最後。。生左個女,仲好得人鍾意,神會安排,話比神知,佢實會看顧你

大宅

企鵝Baby & Carline: 多謝你地。

大宅

回覆 carline 的帖子

咁你生第三個時係幾歲呀? 我都36,唔可以等幾年
你第三個係避孕下有的?

男爵府

畀面勳章

回覆:好想生第3個小朋友, 有冇弟兄姊妹可以分享一下?

我有3個小朋友,好辛苦,但相信如果神賜給你們多個小孩,一定賜給父母智慧,體力,財力,人力.
祈禱,慢慢就知道答案!祝福你們一家人!

大宅

35生第三個,就是那次無避孕就中。

大宅

我34歲生老三;當時向神禱告如果是祂給我們的讓我們養得起(那時經濟一般),結果之後神大大賜福我們,可換大屋並且在超過所想所求時間供完貸款,前幾年還有機會做全職媽媽,但神又有其他帶領。
當然神在每個人身上有不同安排,以信心向祂禱告吧。
另我認識一位朋友38歲生第一胎,45歳生第二胎

大宅

畀面勳章

我同你情況好相似,5年前,我好想要第三個小朋友,我覺得3個小朋友,會形成無敵鐵三角,但經濟&照顧嘅問題,一直係我嘅憂慮
當時我和先生不斷禱告,將我地想要&擔心交俾神
當我發現有咗bb時,神不斷供應, 先生突然加薪,升職,又有天使話俾我知,請鐘點代替陪月,價錢好平,令我可獨自一帶三,都可應付自如
凡事交託!

大宅

多謝各位姊妹的意見.

你們是否相信, 就算唔避孕, 若不是神的心意, 係唔會有BB呢? 我諗到呢個位就kick kick 地.....

又有試過掉轉頭諗, 照避孕, 如果神係祝褔我地有多個小朋友, 咁避左都會有的.

你地點睇呢?

我依然1516中....

大宅

回覆 我們這李家 的帖子

我們這李家: 見你張相都覺得好幸褔. 那麼老三都4歲了?

大宅

畀面勳章

今個月就4歲了

BCoLick    發表於 15-1-2 02:24

伯爵府

引用:多謝各位姊妹的意見.你們是否相信, 就算唔

原帖由 BCoLick 於 14-12-31 發表
多謝各位姊妹的意見.

你們是否相信, 就算唔避孕, 若不是神的心意, 係唔會有BB呢? 我諗到呢個位就kick kick ...
你們是否相信, 就算唔避孕, 若不是神的心意, 係唔會有BB呢? 

我新婚…也有這想法,好矛盾中

大宅

回覆 lovely-panda 的帖子

新婚享受下二人世界先,唔使諗呢啲住啦:)

大宅

回覆:好想生第3個小朋友, 有冇弟兄姊妹可以分享一下

我都係新婚,結婚到依家都試左半年,都冇聲氣……

侯爵府

回覆:好想生第3個小朋友, 有冇弟兄姊妹可以分享一下

在我生第三個前,同大家一樣,心血來潮,心思思想有第三個,好的地方就是,先生同自己的心態是一致的,佢都係心血來潮,突然好仲意小朋友,看見街上手抱BB就會望多兩眼。 當然另一方面都擔心經濟吾容許,會好吃力,加上已經有兩個,所以無特別刻意要有,只是在心裡說,如果神容許我有第三個,就給我,生男或生女都由神決定,最初的想法是,如果有的話,我希望是仔,因為個心態是想彌補大仔的不足,這個是自己的一個心理補償,但不知為何,當時我會交神決定,仔或女,我都會順服。 在順其自然底下,我有左細女,一樣36歲懷孕第三胎,生了第三個後,的確是好辛苦,但總括來說,辛苦的另一面係滿足,又辛苦但又滿足,先生也變了很多,更加愛孩子,比以前更積極同仔女相處,又願意付出,同我一起分擔照顧BB的工作,讓我輕省了許多。 所以樓主不必憂慮太多,祈禱後以一個平常心,神要成就便會自然成就了。

大宅

回覆:tentenbe 的帖子

唔好灰心呀 我都係試左半年 祈禱有BB 嫁! 真係好奇妙!
你試下跟住「這是天父所賜祈」 丫, 我跟住祈不個個月就有左啦!
http://www.do-this-prayer.org/prayer_handbook/book/God_gift/content.html

只要是天父的心意 一定會成就的。 加油!祝福你一家!

大宅

引用:唔好灰心呀 我都係試左半年 祈禱有BB 嫁!

原帖由 koo_koo_0312 於 15-03-06 發表
唔好灰心呀 我都係試左半年 祈禱有BB 嫁! 真係好奇妙!
你試下跟住「這是天父所賜祈」 丫, 我跟住祈不個 ...
多謝你! 祝福你一家平安!

複式洋房

新婚enjoy 下, 心情放鬆, 越緊張越不會成功

神創造性交不只生育, enjoy the process :)

I have 3 children. Each time before I fell pregnant, I was anxious and as soon as I stopped caring, I became pregnant.

我32歲生曬, 米好後生??

侯爵府

好媽媽勳章

神若賜給你們,是不會超過你們能承受的

我們有3個小孩,其實最辛苦只是頭2年~

首頁

尾頁

跳至