懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

3個月大bb囡,每次食120ml奶(有時人奶,有時奶粉),3-4小時先再喊食,每日共食600-630ml。係咪食得好少?
最頭痕係頭一半奶食得好快,但掃風後,後一半奶就唔多願食,磨好耐先食完,有時仲喪喊,用條脷頂返個奶樽出嚟。
夜晚嗰餐12時左右食120ml,瞓至早上9時都唔醒。我應唔應該叫醒佢食,定由佢繼續瞓?

複式洋房

回覆:bb好懶瞓,應唔應該叫醒佢飲奶

我bb朝早如果唔叫佢,佢都唔會起身飲,通常我而家都會照抱佢起身飲奶,半訓半醒咁飲,易餵好多。

男爵府

引用:我bb朝早如果唔叫佢,佢都唔會起身飲,通常

原帖由 loklokhim 於 14-12-23 發表
我bb朝早如果唔叫佢,佢都唔會起身飲,通常我而家都會照抱佢起身飲奶,半訓半醒咁飲,易餵好多。

...
我個囡昨晚12時多食完最後一轉奶,今早瞓到9時半都唔醒。我諗住換片攪醒佢,唔得,佢繼續瞓。我同佢抹眼洗臉,喊咗兩下,又繼續瞓
我唯有不斷同佢講嘢,郁佢手仔,佢先肯醒
懶瞓豬

複式洋房

引用:Quote:原帖由 loklokhim 於 14-12-23 發表

原帖由 sallytamsh 於 14-12-23 發表
我個囡昨晚12時多食完最後一轉奶,今早瞓到9時半都唔醒。我諗住換片攪醒佢,唔得,佢繼續瞓。我同佢抹眼洗 ...
點解唔直接餵要整醒佢先餵?我b仔醒住反而唔飲,要訓住飲

伯爵府

已經三個月大,如果佢想瞓我會由佢瞓,瞓多D都會長肉

大宅

都3 個月吾洗驚,你就好啦,bb 3 個月就介到夜奶,我b 而家個半月佢最多keep 到 6hrs 吾食。 如果佢吾喊我都吾比佢食呀

大宅

天氣凍呀麻

子爵府

回覆 sallytamsh 的帖子

3個月大由佢啦!我BB 2個幾月已經由十點幾訓到六七點。其實姐係戒左夜奶叻啊!唔洗擔心!

Hello sallytamsh ,其實最主要係按返bb需要黎餵,全日食到600ml 都叫做合格架喇。 另外建議可以試下等bb 餓少少先餵,如果食唔晒都盡量唔好餵太耐,寧願下餐先餵,咁胃口會自自然返返黎架。 晚上如果bb 已經自己戒左夜奶,都可以唔使刻意叫醒佢食架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

引用:已經三個月大,如果佢想瞓我會由佢瞓,瞓多

原帖由 mysterious22 於 14-12-23 發表

大宅

回覆:bb好懶瞓,應唔應該叫醒佢飲奶?

我反而覺得你bb甘樣幾好啊 我都想到時個女出世後可以甘訓得

男爵府

謝謝各位靚媽解答! Thx

男爵府

引用:Quote:原帖由 sallytamsh 於 14-12-23 發表

原帖由 loklokhim 於 14-12-23 發表
點解唔直接餵要整醒佢先餵?我b仔醒住反而唔飲,要訓住飲
瞓住飲,佢飲唔到太多

男爵府

引用:已經三個月大,如果佢想瞓我會由佢瞓,瞓多

原帖由 mysterious22 於 14-12-23 發表
咁我由佢瞓

男爵府

引用:都3 個月吾洗驚,你就好啦,bb 3 個月就介

原帖由 NagiTsui 於 14-12-23 發表
都3 個月吾洗驚,你就好啦,bb 3 個月就介到夜奶,我b 而家個半月佢最多keep 到 6hrs 吾食。 如果佢吾喊我 ...
我個囡好勁,食咗day 1- day 4夜奶,day5就自己戒咗夜奶,第2朝6時半-8時才起身,只係偶然(好似3-5次)半夜5時多叫醒我餵奶。
我好好彩,感恩

男爵府

引用:回覆 sallytamsh 的帖子3個月大由佢啦!我B

原帖由 Msolivialeung 於 14-12-23 發表

3個月大由佢啦!我BB 2個幾月已經由十點幾訓到六七點。其實姐係戒左夜奶叻 ...
我個囡都好叻,day5已戒夜奶,第2朝6時半至8時才起身,近排懶瞓到9時半都唔起身

男爵府

引用:回覆 sallytamsh 的帖子Hello sallytamsh

原帖由 Yvonne@牛欄牌媽咪專線 於 14-12-24 發表

Hello sallytamsh ,其實最主要係按返bb需要黎餵,全日食到600ml 都叫做合格架喇 ...
Thx a lot

Yvonne@牛欄牌媽咪專線    發表於 14-12-29 09:16

男爵府

引用:我反而覺得你bb甘樣幾好啊 我都想到時個女

原帖由 Bearvv 於 14-12-24 發表
我反而覺得你bb甘樣幾好啊 我都想到時個女出世後可以甘訓得
一定得
祝好運

首頁

尾頁

跳至