少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第三回 好媽媽勳章

點解?因為無論你有幾好的方法教小朋友,當你伴侶、爺爺、嫲嫲、公公、婆婆、姑姐等等……都不合作,不是軍訓,就是寵壞. 跟他們說,但總是沒有什麼成果.

就像自己不吸煙,懂得吸煙對自己及別人都有害,但四周的人都對你吸,也不會聽你說戒煙一樣. 最後還被罵,說:「我吸煙同你沒關係」~

(純粹個人意見,有感而發)

我表達能力不好,唔知有無人明我講什麼~

大宅

我明, 我62就係咁, 我話果樣野唔好比阿仔, 佢轉頭就同阿仔講'少少喇', 就塞左落阿仔口, 頂呀, 當我呢個阿媽無度, 仲有太多, 全屋最唔合作就係佢, 好憎佢呢樣

別墅

回覆:突然覺得教小朋友過程,好像叫別人戒煙咁~

我明,e加覺得身心疲累。

男爵府

完全明白,我老爺奶奶就係甘,明明丫女就開飯,他地想丫女癡他玩一陣就用餅引她,搞到連飯都五食…夠鐘收碗食得少,又話我成日俾餅她食搞到五食飯,又話呢餐五食訓前又飲奶,她當然五食啦………我想講平時我俾餅會至少飯前個半鐘食幾條囉,又會飯前幾分鐘都俾囉…我俾她飲奶已經係晚飯後三個鐘…餓三個鐘理應下次食飯會合作啦…無人叫你係甘俾餅引她,抱二野又放低…一係攬住我女睇電視,如果真是想她跟你地,不如主動同下她玩下唱下歌去下公園仲好啦…

男爵府

還好我99同老公都同我一樣係\'唔食煙\'但返娘家就慘啦,最基本我唔俾個女睇電視既(每日只可睇1次巧虎),但我父母係唔會理你咁多,電視由朝開到晚,還好我女好多時掛住玩就冇睇電視

大宅

回覆:cathyb 的帖子

明白你的怒氣。
我以前也有這種經歷,尤其只有一個小朋友時。後來(幾年後)我想:為什麼對自己和自己的孩子這麼沒信心?如果我們的親子關係好,應該不會出現媽媽教好成個星期卻比不上6299教壞一天的情況。
但你孩子可能整天都會見到爺爺奶奶。咁就無計,唯有硬著頭皮同老爺奶奶協商一套原則大家遵守。甚至可以試吓跟晒佢果套一段短時間,如果情況更差 你咪可以大大聲話佢果套有問題囉

複式洋房

完全明白囉。。尤其係啲老人家

大宅

完全明白

大宅

畀面勳章 爸B勳章

引用:點解?因為無論你有幾好的方法教小朋友,當

原帖由 cathyb 於 14-12-24 發表
點解?因為無論你有幾好的方法教小朋友,當你伴侶、爺爺、嫲嫲、公公、婆婆、姑姐等等……都不合作,不是軍 ...
叫無用聽唔入耳,3歲女 6299成日就曬佢,我就次次做衰人,直到而家阿囡3歲有自己思想,而家次次6299叫佢唔好做阿囡照做,咩都扭一餐,唔like 就喊,但只係對佢地先係咁,之後我咪話囉,你地就慣佢想佢聽你地講好難囉,佢都明知你地唔夠佢鬥采你地都傻啦

首頁

尾頁

跳至