自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

傳媒真係好攪笑架.. 講咩新居屋 [ 奇則] O者, 房署好多年前已經有大門對廁所既居屋啦... 而家都好多人住緊啦....

我以前住過呢種屋, 又唔聚財最後重離婚啦.. XDDDDD... 無野賴都要賴下先...

傳媒而家真係好鍾意抄舊料當新野寫, 又鍾意上親子網搵料...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

象牙宮

回覆:無聊討論- 新居屋圖則

朋友話佢住沙田公屋都係咁架!後來買左私樓搬左。

侯爵府

mercurycc 發表於 14-12-24 11:46
朋友話佢住沙田公屋都係咁架!後來買左私樓搬左。

根本就係好多居屋都係呢個則架.. 無野寫咪吹大O的, 傳媒最鍾意鬧政府...

清水樓既意思係唔係等於乜都無架??

唔知當年 8 萬5 建屋目標成功左, 今日又會唔會大家都咁慘呢??? 捱貴租, 買唔到樓呢??

香港政策以地產商做主導, 當年政府都怕左佢地.. 係唔係真係貪字得個貧呢?? 無論做幾多善事, 時辰到就要承受惡果呢??
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

珍珠宮

BK Milk勳章

dordor1207 發表於 14-12-24 11:50
根本就係好多居屋都係呢個則架.. 無野寫咪吹大O的, 傳媒最鍾意鬧政府...

清水樓既意思係唔係等於乜都無 ...
清水樓

1.清水樓是沒有裝修只有來水去水電源制,買後由業主自行裝修
2.清水樓發源於內地
3.建清水樓的好處是成本低又環保,省掉了業主因為不滿意裝修而拆掉的建築物料

https://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7011101000987

男爵府

引用:傳媒真係好攪笑架.. 講咩新居屋 [ 奇則] O

原帖由 dordor1207 於 14-12-24 發表
傳媒真係好攪笑架.. 講咩新居屋 [ 奇則] O者, 房署好多年前已經有大門對廁所既居屋啦... 而家都好多人住緊 ...
講得好

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

虎到金來勳章

dordor1207 發表於 14-12-24 11:40
傳媒真係好攪笑架.. 講咩新居屋 [ 奇則] O者, 房署好多年前已經有大門對廁所既居屋啦... 而家都好多人住緊 ...
多多姐, 祝你同仔仔聖誕快樂呀!!!

象牙宮

引用:Quote:mercurycc 發表於 14-12-24 11:46 朋

原帖由 dordor1207 於 14-12-24 發表

清水樓既意思係唔係等於乜都無 ...
清水樓其實幾好,而家個個入伙都會裝修要岩自已心水,清水起瑪慳左拆野費及掉小好多材料。

侯爵府

k_wong7 發表於 14-12-24 12:40
多多姐, 祝你同仔仔聖誕快樂呀!!!

Merry X'mas~~~

侯爵府

mercurycc 發表於 14-12-24 12:44
清水樓其實幾好,而家個個入伙都會裝修要岩自已心水,清水起瑪慳左拆野費及掉小好多材料。

...

其實, 清水樓呢個想法真係幾好既.. 成本低左, 又可以環保...

今期咁多人抽又爭崩頭啦..

住屋問題真係難解決~~~ 我又得個恨字繼續交租啦.. 唉~~~

男爵府

其實係人都知大門對住廁所唔好....
個門改改位...
廁所同廚房對調己經差好遠.....
有時野...可以做好啲咁解姐...

不過我都認同....最大問題唔係個廁所對住度門...而家個間隔唔算好....

男爵府

我間居屋都算係大門對廁所 雖則未算直對
但都唔覺有咩野

珊瑚宮

家下D樓, 無論私定公D間隔都係唔好, 唔見使架啦.....

明知唔好又可以點呀, 咪唯有自己諗計整整囉....

其實大家都係抱住上車希望啫, 上到車, 先可以轉車架嘛, 如果連車都上唔到, 又點轉呢

所以有時真係好唔好都要好啦, 上咗先算, 香港地賣樓一定實賣得出架喎, 反而想買就未必一定買到.....

珍珠宮

可能幫私樓地產商
曲線

萬物皆空,因果不空

侯爵府

所以咪唔理有幾細, 價錢係點.. .

上左車先講, 不過, 我就無咩機會..

希望各位順利上車啦...

侯爵府

rilakuma1121 發表於 14-12-24 14:19
我間居屋都算係大門對廁所 雖則未算直對
但都唔覺有咩野

風水既野, 信則有, 不信則無...

我自己經歷過風水差既屋, 經歷過唔好既人和事.. 相對係會好緊張屋企既圖則...

最緊要你覺得無問題, 就唔好理啦.. 住得心安理得就絕對無問題

侯爵府

賭神 發表於 14-12-24 14:30
可能幫私樓地產商
曲線

點曲線都好多人買唔起私樓既...

好多人都係第一間居屋再樓換樓既....

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

d人為鬧而鬧啫! 豪宅都有奇則啦, 何況居屋! 咁多要求........
而家有得比你上車咪好囉, 仲阿吱阿咗!

侯爵府

eeyorepigpig 發表於 14-12-24 14:38
d人為鬧而鬧啫! 豪宅都有奇則啦, 何況居屋! 咁多要求........
而家有得比你上車咪好囉, 仲阿吱阿咗 ...

個人認為係傳媒問題.. 寫得誇O的囉..

寫O個個人可能係好年青, 唔知道現有好多居屋都係大門對住廁所架啦

珍珠宮

呢頭鬧 個頭排隊抽 真係

首頁

尾頁

跳至