親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨晚剛回來! 比少少資料..

17/12 - 到 名古屋 (住) -------------- 傍晚大雪, 氣溫急降 , 有小朋友/老人家要留意

18/12 - 早上去下呂 ( 下呂住) -------- 早上名古屋出發, 但路面好多地方積雪, 唔易行!
當日去開PASS (高山5日火車證)! 因大雪, JR 去唔到高山….地方, 但去到下呂!
原本1.5 HRS 火車, 天氣關係, 變左3.5 HRS!!!!
下呂同樣積雪, 路唔易行, 有BB 車既基本上推唔到!

19/12 - 下呂去高山 ( 高山住) --------下呂去高山既火車 (車程SUPPOSED 50 MINS) 繼續停! 轉搭巴士 JPY 1,070 ( 張PASS
唔用得) , supposed 1.5 hrs 車程變為3 HRS! 路面嚴重積雪, 又滑….. 香港人自駕要好小心,
因路窄, 又洗軑…..
所有巴士去奧飛禪 /白村鄉………. 全停!
因JR 停, 去附近飛禪古川改坐巴士, 50 MINS 變 1.5 HRS.
5:00PM 先去到飛禪古川, 咩都關門, 天又黑…………..
路同樣唔易行, 有BB 車既基本上推唔到

20/12 - 高山 - 即日來回白村鄉 (高山住) ------有巴士去 白村鄉, 當日大雨, 去車程 1 HR, OK, 回程變為2HRS. 好多地方改道, 又塞車!
路面嚴重積雪!
過白村鄉條橋我覺得危險, 好滑 (因橋面變冰 )! 老人家未必行到!

21/12 - 高山 回名古屋 (名古屋住 ) ------ 有JR回名古屋, 準時!

22/12 - 名古屋 -------- 無晒雪, 天氣OK

別墅

回覆:名古屋+高山+下呂+白村鄉…7日行程回顧

謝謝你的資料,我過兩日出發,有bb自駕,而家好擔心

大宅

引用:昨晚剛回來!+比少少資料..17/12+-+到+名古

原帖由 megwong1 於 14-12-24 發表
昨晚剛回來! 比少少資料..

17/12 - 到 名古屋 (住) -------------- 傍晚大雪, 氣溫急降 , 有小朋友/老人家 ...
可分享高山同名古屋酒店嗎?

大宅

回覆 pistos2001 的帖子

高山住 - Takayama Ouan / Kamakyu
下呂 - 下呂温泉 下呂彩朝楽別館

Nagoya - Hamiton Black

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:名古屋+高山+下呂+白村鄉…7日行程回顧

我想問,我只去由名古屋,高山平湯,鳥羽,有無邊隻pass 適合? (可包括埋機場出名古屋站?)

子爵府

請問下吕係咪1日行曬?

大宅

回覆 lucky25 的帖子

絕對係! 下呂唔大, 就算你去埋下呂既合掌屋, 都係一日OK! 不過如你會去白村鄉, 下呂既合掌屋可以唔去!

子爵府

回覆 megwong1 的帖子

thanks.

大宅

謝謝分享資料!

大宅

回覆 funbabyhk 的帖子

機場果程唔包! 名古屋機場出市區 JPY 870 ( 大約 )!
你既行程我要返屋企睇下個PASS包唔包

珍珠宮

引用:回覆 funbabyhk 的帖子機場果程唔包! 名古

原帖由 megwong1 於 14-12-30 發表

機場果程唔包! 名古屋機場出市區 JPY 870 ( 大約 )!
唔該晒

珍珠宮

引用:回覆 funbabyhk 的帖子機場果程唔包! 名古

原帖由 megwong1 於 14-12-30 發表

pass 包邊幾程目的地?

大宅

5日內可無限次搭乘名古屋~下呂~高山, (名古屋至高山之間任搭)
金澤~加賀溫泉~蘆原溫泉~京都~大阪間的JR一般鐵道線路之特急、普通列車!
至多可使用指定座席達4次
高山~世界遺産・白川鄉~金澤間的巴士、也可不限次數搭乘!呢段巴士來回原本要JPY4xxx !

大宅

5日內可無限次搭乘名古屋~下呂~高山, (名古屋至高山之間任搭)
金澤~加賀溫泉~蘆原溫泉~京都~大阪間的JR一般鐵道線路之特急、普通列車!
至多可使用指定座席達4次
高山~世界遺産・白川鄉~金澤間的巴士、也可不限次數搭乘!呢段巴士來回原本要JPY4xxx !

珍珠宮

引用:5日內可無限次搭乘名古屋~下呂~高山, (名

原帖由 megwong1 於 15-01-02 發表
金澤~加賀溫泉~蘆原溫泉~京都~大阪間的 ...
5日pass 幾錢? 有無小童價? 邊度可買到

大宅

JPY10,800 ! 唔知有無小童! 好多旅行社有, 我响專業旅運買, 因朋友果度做!

珍珠宮

引用:回覆 funbabyhk 的帖子JPY10,800 ! 唔知有

原帖由 megwong1 於 15-01-05 發表

JPY10,800 ! 唔知有無小童! 好多旅行社有, 我响專業旅運買, 因朋友果度做! ...
thanks

大宅

陪月勳章

回覆:megwong1 的帖子

A these hotel recommend ? Thx

大宅

回覆 weddingkk 的帖子

For me these hotels are quite good

別墅

回覆:megwong1 的帖子

你好,想問問路,因為我農曆新年會去白川鄉,而我住嗰間民宿不准遊客自駕入去,請問你見到高山JR站附近有(有蓋)停車場嗎?

首頁

尾頁

跳至