烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:Eanma+發表於+15-7-7+07:13+我正正就

原帖由 小飛象樂園 於 15-07-07 發表
吓....我都比晒錢, 等左成個月都未見有貨, 打去問話要船期未有咁快.再等下... 會唔會涷過水冇鑊拎, 今次真 ...
哈哈!我同你都係受害者!下面有D長,我 case 實情是:

我原本4月尾訂左,話5月尾有貨,佢要$998,其實我知網上訂連運費係$700左右(但當時網購要6月尾先有貨),佢貴人地$300,但5月尾就有貨,我接受,所以比曬$訂了!去到5月23/4號,未收到電話,自己打電話去問,佢又話要等船期,要6月中/ 6月尾先有!我6月中又打電話去問,打算再問實日期出去攞貨,佢又話船期....又話我好成日打比佢!我一個月打一次比佢叫成日? 把幾火,即場數佢,我估佢係老闆娘,又吋又唔受得氣...

我問過消委會,我可以要求退$,因佢無貨比我,但單據上原來無註明5月尾有貨收,佢可以唔認數....

我公司船務部同事邦我查過船公司了,每個星期法國/ 英國都有一條船到香港,由送貨+船期+提倉送到上海街,都只係3-4星期之事情,跟本就係講大話!我在6月中\'督\'爆,數落佢一翻之後,激佢兩激,個女人唔受得氣,死要面子,我吋完佢,佢死死氣話7月10號,有貨取貨,無貨退$! 佢條氣唔順嫁,1K又唔係大數目,佢語氣係小小$,成日追,比翻你囉,個D口吻!我打算有貨就送比99,無就退$後網上訂翻比99!

我估計實情係,佢想等夠一批貨佢先落單付船,慳運費!佢都唔唸吓,會1K買隻法國鑊都唔係一般C9啦,真係當我儍!

朋友們都知我想要,最後我英國朋友邦我帶了一只送比我,費用係請佢去老蘭飲酒吹水!
其實都幾重,我比$聯X\'Jen\',就係唔想麻煩朋友!

台灣同事又邦我在台灣訂了一只,寄順丰去我屋企,佢收左我NTD2500, 我轉送了給老媽!

話過以後唔邦襯聯X,今時今日做生意手法咁樣唔掂!又貴又遲,當D客係儍仔!我無同佢講咁多,費事教精佢!我以往都有邦襯過刀刀义义過D,不過係現貨,訂購係第一次。

大宅

引用:Quote:原帖由+小飛象樂園+於+15-07-07+發表

原帖由 Eanma 於 15-07-07 發表
哈哈!我同你都係受害者!下面有D長,我 case 實情是:

我原本4月尾訂左,話5月尾有貨,佢要$998,其實我 ...
啱啱收到電話,貨剛到,隨時可取! 比貴了$300有多,貨期還要比人家遲了一個月,還有下次嗎?

大宅

噢.... 真係冇下次, 都好呢家有鑊了, 我想問如台灣買都叫呢隻牌子 謝謝

我都唔知要等幾耐了

大宅

引用:噢....+真係冇下次,++都好呢家有鑊了,+我想

噢.... 真係冇下次, 都好呢家有鑊了, 我想問如台灣買都叫呢隻牌子 謝謝

我都唔知要 ...
你打電話追佢啦,我估係同一批貨翻,應該一齊有貨!

大宅

引用:噢....+真係冇下次,++都好呢家有鑊了,+我想

我都唔知要 ...
De buyer 係法國品牌,台灣也是叫此名,但台灣人有中文名,好似叫\'畢耶\',你上網搵吓先,如果仍有排等,可以退$,就退$,未訂就不要訂了!

以後最好唔好訂野,要訂都要求對方注明交貨日期,否則退回現金!

大宅

我一直想買De Buyer 28CM country frypan. 但看完這帖後, 好像 32CM 有雙耳的比較好, 應該買哪個, 可以俾D意見嗎? 謝謝

大宅

引用:我一直想買De+Buyer+28CM+country+frypan.+

原帖由 cici2012 於 15-07-08 發表
我一直想買De Buyer 28CM country frypan. 但看完這帖後, 好像 32CM 有雙耳的比較好, 應該買哪個, 可以俾D ...
我揀雙耳係因為我跟本唔識\'拋鑊\', 如果識拋我會揀長柄耳,但28也很重,夠力拋嗎?

我揀 Country pan 深炒鍋係因為打算炒菜也合用,煎雞亦/ 雞蛋,同易潔鑊無分別!

大宅

Eanma 發表於 15-7-7 16:23
你打電話追佢啦,我估係同一批貨翻,應該一齊有貨!

我隻鑊有了, 我想問開鑊係咪一定要燒到鑊全黑先可以呀

好等我上台灣網睇睇先

大宅

引用:Quote:Eanma+發表於+15-7-7+16:23+你打電話

原帖由 小飛象樂園 於 15-07-08 發表
我隻鑊有了, 我想問開鑊係咪一定要燒到鑊全黑先可以呀

好等我上台灣網睇睇先
我跟官網做法,youtube有教學!但我用薯仔皮先煮少少水冲洗後落油!

首頁

尾頁

跳至