單親天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

離婚後,趁自巳還未年老色衰,自身條件不算差。努力參與不同的活動,希望碰上有緣人,可惜在不同的舊同學聚會,差不多年幾的男同學均巳婚了。
參與興趣班,但大多數是女性。碰上做義工的男人,也都巳婚。
上網又怕被欺偏,大多數網上認識的人,又細我很多。
緣份 真的不知往那裡尋。

你們可以分享經驗嗎 ?

Chow0308    發表於 15-9-15 23:58

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:單親之後,大家有努力尋找新的另一半嗎

好急?

不知所謂的乙陸!!!

子爵府

好男人一早比人mark咗啦!有嘅都揀未結過婚,未生過仔啦!都係順其自然吧!

別墅

回覆:ctsang1006 的帖子

Agree

大宅

jojo-mama 發表於 14-12-25 22:28
離婚後,趁自巳還未年老色衰,自身條件不算差。努力參與不同的活動,希望碰上有緣人,可惜在不同的舊同學聚會, ...

我覺得你的想法很自然和合理。

喪偶之後,我以組織一個新家庭為其中一個人生目標。你提及的活動,很多我也試過,以下是少少經驗之談。

我會將 table for X、婚介、spxxd dating、網上交友等歸為一類。共通點是有機會認識一個完全陌生的新朋友。由於大家都打正旗號找對象,所以關係發展的速度可以很快。但由於對方是一個完全陌生的人,雙方沒有任何共同朋友,這個情況其實會妨礙雙方深入地認識對方。雙方也不能透過共同朋友去驗證對方提供的資料和說法是否真確。我聽過一個真人真事,兩個透過以上其中一種方法認識的朋友,發展一段時間後,其中一方忽然cut電話號碼,然後玩失蹤。由於另一方只以電話跟對方聯絡,也從未見過對方的家人和朋友,大家可以想像......

至於另一類便是透過親朋介紹、學校畢業生聯誼活動、興趣班/義工服務等群體活動......等等。透過這些渠道認識的朋友,會有旁人給你多一些客觀的觀察和意見。我個人覺得學校畢業生聯誼活動是一個不錯的選擇。舊生活動參與者的年齡層很闊。另外又會重遇師兄師姊師弟師妹,可以透過這些人脈散發消息、舖橋搭路,增加成功機會。
我但求能夠一一去數清楚......

公爵府

不會以結婚為終極目標,有機會認識,節日時問候下,當一個女性朋友以外的朋友,心靈上已很好

大宅

引用:離婚後,趁自巳還未年老色衰,自身條件不算差

原帖由 jojo-mama 於 14-12-25 發表
離婚後,趁自巳還未年老色衰,自身條件不算差。努力參與不同的活動,希望碰上有緣人,可惜在不同的舊同學聚會, ...
心想有人錫同關心
但都幾怕再出事

而家明白我其實已經找到真愛
佢係我小朋友
我會無條件對佢付出
佢亦很愛護我
我唔想有個“第三者”阻住我地

子爵府

引用:Quote:原帖由 jojo-mama 於 14-12-25 發表

原帖由 haydenden1023 於 14-12-26 發表
心想有人錫同關心
但都幾怕再出事
我真係要好好向你學習,你思想好正面

複式洋房

都會想識新伴侶,試過以上果d 方式,朋友會識到,但真係好難進展到下一步。小朋友作伴跟心靈溝通不適合互相代替。如想找伴的,大家只好繼續努力吧。

大宅

引用:Quote:原帖由 haydenden1023 於 14-12-26

原帖由 ctsang1006 於 14-12-26 發表
我真係要好好向你學習,你思想好正面
一切學習
之前係呢度見有媽媽過左好多年
都依然唔開心
我替佢地好辛苦
之後就問自己
係唔係以後都要愁眉苦臉生活!?
值得嗎!?
慢慢放開再放開
我同自己講唔可以浪費小朋友嘅時間
結果佢五歲我就帶佢去旅行
旅程順利,對自己獨自照顧佢嘅信心大左
之後亦同自己講,媽咪真正快樂,小朋友先會開心(因為佢有段時間成曰叫我笑,佢係知道我唔開心)

分開左兩年
而家覺得好舒服,好自在
想像如果佢爸爸重係屋企,我應該會比佢激到顛左!!

同自己講:以前佢對我有幾好,係以前嘅事;之後佢對我有幾衰都係過左去嘅事,唔可以再活係佢嘅陰影之下!

加油呀

大宅

引用:都會想識新伴侶,試過以上果d 方式,朋友會

原帖由 ckhnet 於 14-12-26 發表
都會想識新伴侶,試過以上果d 方式,朋友會識到,但真係好難進展到下一步。小朋友作伴跟心靈溝通不適合互相 ...
不需要代替
心靈滿足就會開心
開心有好多種
不一定需要有愛情才會快樂

大宅

ckhnet 發表於 14-12-26 16:59
都會想識新伴侶,試過以上果d 方式,朋友會識到,但真係好難進展到下一步。小朋友作伴跟心靈溝通不適合互相 ...
同意兩者不能互相代替。
而且,跟兒女的親密關係最多只能維持十年八載,他們到了高小便開始快速地建立他們自己的世界。此時,作為父母的,也許只能扮演旁觀者角色。

侯爵府

做女人要像一隻猫性格,高傲D,做個又靚又叻女人旁边的人對你讚賞,有麝自然香吾好搞到全世界都知你好急出貨先得架!
如果你自己個心都急,旁边D人會覺得你仲急!甘好自然會覺得你糸賣净蔗!
参加社交活动識多朋友擴闊圈子,對自己都身心都有益!
緣份吾同工作考試,吾糸付出幾多就有幾多回報!上天安排你會遇到就會遇到,遇吾到就做好自己
,珍惜眼前所擁有,好好享受每天時光,刻服你對寂寞的恐惧!
不過新一年我都祝你找到個好男人

大宅

haydenden1023 發表於 14-12-26 17:13
不需要代替
心靈滿足就會開心
開心有好多種
同意不一定需要有愛情才會快樂。
但個人覺得有了愛情會更快樂。

大宅

babytszkin 發表於 14-12-26 17:51
做女人要像一隻猫性格,高傲D,做個又靚又叻女人旁边的人對你讚賞,有麝自然香吾好搞到全世界都 ...

工作同考試都未必係付出幾多就有幾多回報。
但接受了回報不一定跟付出成正比的現實後,我們便有更大的空間與能耐去跟生命裏的困難去拼搏。

我也十分同意要珍惜所擁有的。要多看自己還有半杯水,而不是看自己仍欠半杯。

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 14-12-26 17:51

原帖由 88ofsun 於 14-12-26 發表
88哥,呢到成日都有D媽咪因心急而出事,所以我覺得感情真系要隨緣!

大宅

babytszkin 發表於 14-12-26 18:02
88哥,呢到成日都有D媽咪因心急而出事,所以我覺得感情真系要隨緣!

...
要隨緣,要有耐性,也要機警。

大宅

引用:Quote:haydenden1023 發表於 14-12-26 17:1

原帖由 88ofsun 於 14-12-26 發表
同意不一定需要有愛情才會快樂。
但個人覺得有了愛情會更快樂。
真架

無所謂啦,各取所需

侯爵府

引用:Quote:原帖由 88ofsun 於 14-12-26 發表同

原帖由 haydenden1023 於 14-12-26 發表
真架

男爵府

回覆:babytszkin 的帖子

甘先可以吸引到食客嗎!!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至