烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

韓國 Chef Topf 玫瑰鍋好用嗎?有冇JM 用開?

別墅

回覆:韓國 Chef Topf 玫瑰鍋好用嗎?

我都想知!

大宅

有人話好有人話好快就唔掂,但其實只要記住幾點,應該都唔錯!
1) 不能用於電磁爐
2) 請以中火或以下煮食
3) 雖說可不落油或水(無水蒸餸),但始終落小許油煮食會好啲(勁出油的肉則另計)。
4) 一定不能空鍋燒熱
5) 若想耐用啲,請熱鍋熱水或凍鍋凍水。不要熱鍋後用凍水落鍋(炒菜時)
6) 用矽膠或木鏟

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

煮一鑊熟極度方便

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

水晶宮

水晶宮

一鑊熟,原煲上枱

水晶宮

大大煲雲吞雞

大宅

我買左3個,用緊1個18cm煲仔,對我黎講18cm已夠用,暫時黎講都冇癡底,煮野快熟,都滿意,我有個24cm全新可放售,post左係2手果邊,有興趣可睇睇

大宅

回覆 lambing 的帖子

好好味咁呀!!!!!! 係咪全部材料放哂落去就可以?? 另想請問韓國玫瑰鍋係咪得呢隻 BRAND?? 知唔知工展會有冇呀??? HEHE, 搞到我好想買 TIM~~~~

大宅

chowkarman 發表於 14-12-30 10:02
回覆 lambing 的帖子

好好味咁呀!!!!!! 係咪全部材料放哂落去就可以?? 另想請問韓國玫瑰鍋係咪得呢隻 BR ...
其實近期出咗好多類似玫瑰鍋的韓國鍋,有一隻係黃X生代言的,都係差不多用法(但我未用過)。另外,萬寧現在換購的Neoflam,我用緊18CM(因我有一隻24CM矮致瑰鍋),唔黏鍋,煮小小嘢食一流。雖然是玻璃蓋,鎖水比一般玻璃蓋好,但當然要跟致瑰鍋的鎖水蓋賣點比較應該較遜色。

大宅

由於鍋既外型唔錯,我好多時煮完連鍋一齊上枱,洗小隻。

大宅

請問點用ChefTopf 整煲仔飯呀??

程序係點 ??

大宅

我尋晚第一次用!快速煮左雞翼!今晚想試下煲仔飯.

大宅

sfsfai81 發表於 14-12-30 11:06
我尋晚第一次用!快速煮左雞翼!今晚想試下煲仔飯.
煲仔飯整過幾次,可能鍋太大,飯和飯焦比例不太好,飯焦多,阿囡唔愛飯焦。

大宅

回覆 yfchoy 的帖子

d 料幾時落? 例如: 肉餅,排骨 .... etc.
米&水 1:1 ??

大宅

sfsfai81 發表於 14-12-30 11:28
回覆 yfchoy 的帖子

d 料幾時落? 例如: 肉餅,排骨 .... etc.
我整冬菇雞,冬菇最好先炆至差不多熟。米洗完要浸30分鐘,然後以1份米比0.8水用中火煮至水起泡,放料再滾起。然後收慢火煲15分鐘,熄火,咗焗15分鐘。不能開蓋!(但放料後的時間因人而異,因為爐頭火,飯和餸的比例會影響,所以要試幾次先揾到一個啱自己既程序。

大宅

yfchoy 發表於 14-12-30 11:35
我整冬菇雞,冬菇最好先炆至差不多熟。米洗完要浸30分鐘,然後以1份米比0.8水用中火煮至水起泡,放料再滾起 ...
Thanks for your info!!

米洗完要浸30分鐘 <--- ?? 浸左30分鐘先可以煮?

大宅

sfsfai81 發表於 14-12-30 11:52
Thanks for your info!!

米洗完要浸30分鐘 <--- ?? 浸左30分鐘先可以煮?
因為要浸夠水

大宅

回覆:yfchoy 的帖子

唔浸夠三十分鐘會點?

首頁

尾頁

跳至