樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

禁止訪問

回覆:carphoto 的帖子

大宅

回覆:想換樓,現金流問題

即係點呀,可否解釋詳情,million thanks

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

乜唔係賣咗先買冇咁急咩? 賣咗先買最多租住先, 但買咗先賣為咗要攞筆錢俾新樓尾數, 分分鐘要大平賣. 而且先買後賣要俾DSD先, 之後再申請退番.

大宅

我自己經驗係兩邊一齊做,邊放邊搵,
之後買賣差不多時間做,
我果次就買賣差一兩日完成,
不過最緊要係賣既時候,同買家講定租返俾自己兩三個月,咁就唔洗搵屋短租

Juho    發表於 15-4-28 10:18

大宅

引用:乜唔係賣咗先買冇咁急咩

原帖由 tantanmama 於 14-12-30 發表
乜唔係賣咗先買冇咁急咩? 賣咗先買最多租住先, 但買咗先賣為咗要攞筆錢俾新樓尾數, 分分鐘要大平賣. 而且先 ...
係啦,我都覺得agent老點我咁

大宅

引用:我自己經驗係兩邊一齊做,邊放邊搵,之後買賣

原帖由 ckinghin 於 14-12-30 發表
之後買賣差不多時間做,
我都會邊放邊睇的,謝謝

禁止訪問

大宅

carphoto 發表於 14-12-30 16:33
係啦,我都覺得agent老點我咁
佢想你快D落訂ja ma = ="

男爵府

agent 好奸喎,好唔老實!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

你買左3房先,到時2房一定要急賣,agent梗係想咁,一定做得成你单生意。

大宅

我自己的經驗是的確是先買後賣,而且好彩買得快,賣咗樓先真係遲D買唔返。
因為阿媽層樓太舊,懶得裝修,索性將佢搬近自己,住埋同一屋苑,所以去年中決定將媽媽層樓放售。不過我住緊既屋苑盤源唔多,好彩最後暑假期間都買得成,而賣方因為都要搵地方搬,所以主動提出半年成交期,我趁呢段時間賣出媽媽舊居,唔單止好好彩以破頂價賣出,舊錢夠晒買新O個間(當然裝修另計),加上新呢邊個屋苑D價仲升得好勁,幾個月就升咗差唔多一成,反而舊居O個邊無乜點郁動,所以真係遲D買新O個間都唔夠畀。

當然,先買後賣手上既現金要充裕D, 因為除咗要畀1成訂, 仲要畀雙倍印花稅,雖然之後有得退, 但律師都提醒我們, 估計要等好耐先有得退。仲有, 我等賣樓期間其實都間唔中會擔心賣唔出,或者畀人壓價壓得好勁, 所以都諗過其他最壞情況對策,但事實證明, 如果你間屋都有返咁上下質素(例如間隔, 景觀, 當然重點係樓價低過400萬), O係市場無乜盤既情況下, 而你個價唔係高得太離譜, 放個零兩個月賣出去應該都唔難(我阿媽間屋之前大概放售咗個零月,睇咗20枱客, 超過一半有還價)。

複式洋房

你可以去問下大BANK嘅樓換樓PLAN先.

大宅

我同我妹既經驗都係先賣後買⋯

因為太搏啦,同埋要有好多現金週轉,我當你買六百萬樓,細訂要三至五%,兩星期內比大訂總共十% 同印花稅二十幾萬⋯
即六十萬加 二十萬(當你唔洗比雙倍印花稅)
要八十幾萬
兩個月成交期 ,點埋單呢?除非業主肯長期成交,即比多幾個月你,我有朋友係咁,因為佢未賣樓,個業主肯,係因為賣左一陣都冇人還價,同埋樓價一千萬

我諗個業主本身唔急,因層樓本身係租比人⋯ 不過如果樓主想買的係原業主自住,未必肯比你長期成交,有幾多個人可以等你咁耐,同本身有咁多cash?

你個agent 都好衰!
揾等二個啦!我D agents 同我分析,最後都叫我先賣,但仍願意無間斷陪我睇樓!

大宅

睇你情況。現金流不足,最後先賣後買

大宅

引用:我自己經驗係兩邊一齊做,邊放邊搵,之後買賣

原帖由 ckinghin 於 14-12-30 發表
之後買賣差不多時間做,
我想問下賣樓既計算方式應該點計?
假設賣出4m
買入3.5 m
咁係咪用4m-欠銀行既錢(假設3.2m) 再加返本金,就係賣出後可收回既錢?
謝謝

大宅

回覆:現金流問題

子爵府

其實經紀未必厄你,當然佢會想做生意。
不過依家成日聽到人講買唔到樓/比人搶左買左。
當然現金流好重要。
但如果你賣左買唔返,咁你要租樓,要比多一年租金,可能講十幾萬以上。所以先買定先賣都要小心啲諗。而我覺得睇現金流最重要。

大宅

mamapp 發表於 15-1-3 15:27
我想問下賣樓既計算方式應該點計?
假設賣出4m
買入3.5 m

如果賣出4m,咁你要計下你首期,已供,及賺左幾多,簡單D黎講就係4m減銀行欠款,就係你賣出所得金額
而買入3.5m就要睇你做幾多首期囉
當然要再加稅同其他費用
我記得好似要分開做,即使同一律師樓做都係要先入左錢俾你,而你再開票俾佢買樓.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我之前都想換,不過冇咁多錢

而家放盤實在太少,價又癲,賣左先真係好難買得返

首頁

尾頁

跳至