夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我嘅意見或决定,c6永遠都唔會認同,好似姪女去外地返嚟,她問我早上6點還是下午5點開車接佢机比較方便,我就揀咗下午,因為太早起唔到身,c6 就話上午他可去接,一來我已覆咗佢,二來係唔想c6 都要早起身,相信我揀上午,佢又會話點解唔下晝。太多太多,不能盡錄

大宅

回覆:意見分歧

我覺得有小朋友後就浮左出黎呢個問題,你老公係硬頸型,定點?

大宅

仲有係我好心為佢既事,佢竟然反來覺得係我有問題,好嬲

男爵府

回覆:trizibb 的帖子

下次答佢無所謂,你喜歡啦…

子爵府

回覆 trizibb 的帖子

這就是兩人相處之道,
你C6不是體諒不到你的苦心,
只是覺得你好像想替他作決定,
他的性格可能就是想由他自己去決定,
那下一次有同類事情時,
何不和他先商量好,
看看他的意見才決定?
這是一種對對方的尊重問題,
試想想如你是他,
你C6替你把所有事情都決定好,
但你根本不想做他想你做的事,
你的感受如何?

兩夫妻是來自不同的成長背景,
大家的性格和處理事情的方式都不同,
就是要找到一個方法,
可以就事不對人,
在遇到問題或要作決定時,
就拿出來好好商量,
有時你覺得為他好的,
他可能覺得你太霸道,
所以大家可以互相商量才作決定,
就可減少這類令大家都不開心的事了!
mc <()>

子爵府

hello_kristy 發表於 14-12-31 10:30
下次答佢無所謂,你喜歡啦…
對!!! 就這樣做是最好, 佢係聽一早聽了, 佢係唔聽你講多半句都是廢話兼多餘, 何必為這些事動氣, 何況樓主你都講太多事例都是這樣, 由佢啦!

瑪瑙宮

雖然我好憎人您講A佢就講B, 不過, 去接果個係佢, 點解您唔問佢叫佢自己揀呢?

大宅

我地做老婆的,成日慣左為佢好就幫佢地揸哂主意。如果係佢接,反正唔洗我去,由佢啦。

侯爵府

引用:我嘅意見或决定,c6永遠都唔會認同,好似姪

原帖由 trizibb 於 14-12-31 發表
我嘅意見或决定,c6永遠都唔會認同,好似姪女去外地返嚟,她問我早上6點還是下午5點開車接佢机比較方便,我 ...
如果我系你,我會即刻改上午等佢早起身。
仲有,你一定要搞清楚究竟系你估唔到佢既心意,還是佢已經習慣性甘ban你

翡翠宮

有意見分歧好正常,大家溝通多D,互相包容就冇咁多吵架

男爵府

大家有野攤開黎講,溝通多D,噯交都會少D。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

下次叫佢揸主意囉

子爵府

佢揀上午或許也有他原因,雖然下午接機唔駛早起身,但早上機場運作和交通也較暢順,同埋佢可能想就姪女,唔想佢為就你哋時間要晨早或半夜三更上機。佢負責接機,其實最好問返佢自己。

也有可能你以前成日幫佢楂主意決定,佢唔中意,所以特登唱反調都唔奇。

子爵府

引用:我地做老婆的,成日慣左為佢好就幫佢地揸哂

原帖由 mychungyi 於 14-12-31 發表
我地做老婆的,成日慣左為佢好就幫佢地揸哂主意。如果係佢接,反正唔洗我去,由佢啦。

...
Exactly! 好多老婆成日以為為對方好幫對方楂主意,但對方睇的角度考和慮點可能唔同,佢哋唔中意,以後就成日唱反調。當然亦會有啲男人擬得老婆楂哂主意自己唔駛諗,與性格有啲關係

子爵府

引用:Quote:原帖由 mychungyi 於 14-12-31 發表

原帖由 Bling11 於 15-01-01 發表
Exactly! 好多老婆成日以為為對方好幫對方楂主意,但對方睇的角度考和慮點可能唔同,佢哋唔中意,以後就成 ...
係, 我老公都好鍾意幫我同小朋友揸主意, 但揀親都... 有時我會想自己揀, 咁樣都係一種尊重!

首頁

尾頁

跳至