親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

詳細遊記 可上GOOGLE SEARCH " 聖誕陪你去看雪"

Day 1

到達

DAY2

中央博物館 首爾國立兒童博物館

明洞大使館換錢

午餐:明洞全州中央會館

永登浦地下街

新時代廣場草莓樂園

Z00 CAFÉ

晚餐:神仙雪濃湯,

EMART

Day 3

愛寶樂園

Day 4

纛島漢江公園

晚餐:麻浦炭火烤肉

Day 5

南怡島

小法國村

晨靜樹木園

Day 6

兒童大公園

南山韓屋村

東大門文具批發

東大門SHOPPING

鞋類批發市場

晚餐:東大門陳玉華一隻雞

Day 7

國立民俗博物館兒童博物館

三清洞beansbins

三清洞top character

北村八景

SPAREX汗蒸慕

明洞SHOPPING

Day 8

樂天世界

EMART

Day 9

機場韓服體驗

回程

大宅

引用:+本帖最後由+ilovemiffy+於+14-12-31+23:41

原帖由 ilovemiffy 於 14-12-31 發表

Day 1 到達
請問你day 5跟local tour 定自己去?如自己去,請指教

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:2015 首爾聖誕親子行

day5
我相信指可去兩個地方!

除非你很早去到南怡島!

大宅

回覆:bobobetty 的帖子

Day5 我自己去。

我搭9點17分itx青春列車由清涼里到加平(1個月前可網上購票,但我出發前3天先買,早d出發的時間已full 晒)

本來可以搭全日任搭的循環巴士,但時間有限,直接搭的士去南怡島碼頭,23hkd 左右,快又平。

南怡島超靚,今次旅行最值得去的地方。

玩到唔捨得走,比預期時間遲咗好多走,大約14:45離開,回到南怡島碼頭,本來想搭15:15由南怡島到小法國村的循環巴士(14:55開始排隊),但人多到根本上唔到車,當日係平日,不是假期,好彩一早分開兩批人,巴士又排,的士又排,上唔到巴士,巴士走咗,跟住有的士。

的士由南怡島大車程大約20分鐘,費用大約120 hkd.

係小法國村急急腳兜了一圈(一小時左右,當然係唔夠,暑假再去過)。

搭1640的循環巴士去晨靜樹木園,1620搵人提早去排隊,人又係超多,上到車,冇位坐,人迫人咁企,話係50分鐘車程,我覺得自己搭咗個半鐘,企到好辛苦,又多彎。

如果係好似我帶住4歲幾小朋友,一定要更早去排隊,韓國年青人真係完全不會讓位,當然我唔係話人地一定要讓位,但係我個仔企係通道上,好迫,架車又搖來搖去,後來是一對坐得頗後的馬來西亞情侶想讓個位比我個仔,我冇要佢個位,麻煩佢幫我抱個仔,真係好多謝佢,如果唔係佢地,我個仔都唔知點捱到晨靜樹木園。

晨靜樹木園的燈飾靚到你想像唔到。

1740離開,準備搭的士回清平火車站,等咗好耐都冇的士,的士站有call的士電話,但用韓文,溝通唔到,搵咗附近的人幫忙,終於搭的士回到清平站,20分鐘左右,100幾元hkd,但我地要搭的itx列車已開出,幸好,不是咁啱個時段有普通mtr回清涼里,係慢d,都好過冇。

雖然成個行程交通好麻煩,但呢3個地方都好靚,雖然辛苦,但值得。

大宅

回覆:ilovemiffy 的帖子

應該是1940 離開,準備搭的士回清平站

大宅

可否分享Day 7國立民俗博物館兒童博物館的情況呢? 謝謝

大宅

回覆:枝枝 的帖子

如果幼稚園的小朋友或初小就好值得去,佢有個展館介紹韓國小朋友由出生至老年死亡的整個過程,簡單易明,擺設的公仔,場景好靚,好真。

另一部分係韓國的傳統故事貫穿的遊戲館,好似個playhouse,但又益智好多,雖然細,但都幾多野玩,要係門口拿飛,一個小時一場。

隔離是另一個科學知識的館,講食物食咗之後變成poo poo 的過程,我個仔喜歡到不得了,呢個年紀的小朋友對屎尿特別覺得好玩,好笑,有不同質地都poo poo比佢摸,佢好開心。
都係要拿飛,歷時大約一個小時,應該是一個小時一個場次

兒童館隔離有個韓國舊街道,舊商店,影相幾靚。

大宅

ilovemiffy 發表於 15-1-2 14:24
如果幼稚園的小朋友或初小就好值得去,佢有個展館介紹韓國小朋友由出生至老年死亡的整個過程,簡單易明,擺 ...
謝謝介紹,請問你們在那裏玩了多久呢?

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:Day5 我自己去。我搭9點17分itx青春列車由

原帖由 ilovemiffy 於 15-01-02 發表
Day5 我自己去。

我搭9點17分itx青春列車由清涼里到加平(1個月前可網上購票,但我出發前3天先買,早d出發 ...
16:40坐巴士,坐50分鐘先到,但17:40就走?去到10分鐘就走,係咪打錯左?

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:應該是1940 離開,準備搭的士回清平站

應該是1940 離開,準備搭的士回清平站
明白明白

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:Day5 我自己去。我搭9點17分itx青春列車由

Day5 我自己去。

我搭9點17分itx青春列車由清涼里到加平(1個月前可網上購票,但我出發前3天先買,早d出發 ...
睇完你去南怡島行程,好似分兩日去會冇咁辛苦

大宅

回覆:枝枝 的帖子

玩咗2個半小時至3小時。
有韓式古代屋可進入拍照,也有好多其它野睇,仲有個兒童教育展覽中心,有手工做之類,但我地冇時間去。

大宅

引用:Quote:原帖由 ilovemiffy 於 15-01-02 發表

原帖由 ada29 於 15-01-02 發表
睇完你去南怡島行程,好似分兩日去會冇咁辛苦
絕對係,兩日先夠,學台灣人話,三個地方都靚到爆炸的,一定要慢慢睇和感受。

我暑假再去,去兩日,住南怡島。而且諗緊反方向行的可行性。

小法國村網上有8折coupon.

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 ada29 於 15-01-02 發表睇完

絕對係,兩日先夠,學台灣人話,三個地方都靚到爆炸的,一定要慢慢睇和感受。

我暑假再去,去兩日,住南怡 ...
多謝你報料,我plan既行程係諗住先玩rail park再去南怡島,最後去晨靜,依加諗住分開好似好d

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ilovemiffy 發表於 15-1-2 00:40
Day5 我自己去。

晨靜CALL的士可比電話我嗎? THX.
明天會更好~~

禁止訪問

回覆:ilovemiffy 的帖子

大宅

thx sharing

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 ada29 於 15-01-02 發表睇完

我暑假再去,去兩日,住南怡 ...
我都想要晨靜call的士電話,有冇影底呢

大宅

晨靜call的士電話大家唔駛擔心,只要行到的士站大大隻字印係的士站上面,搵附近的保安幫你CALL,我個CASE大約15分鐘就有的士。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ilovemiffy 發表於 15-1-5 11:12
晨靜call的士電話大家唔駛擔心,只要行到的士站大大隻字印係的士站上面,搵附近的保安幫你CALL,我個CASE大約1 ...
thank you~
明天會更好~~

首頁
12345...7

尾頁

跳至