自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:提升福報,改變命運!++我們常常聽人說誰誰

原帖由 黃琛瑜 於 15-01-01 發表
提升福報,改變命運! 我們常常聽人說誰誰誰好有福報啊,兒女孝順、全家和睦、一家人整天樂呵呵的,好讓人 ...
我好深信福報,因為我就是呢年做左好多善事善心,而改變左命運,而有左小朋友!

子爵府

引用:Quote:elainelam1228+發表於+15-1-4+02:17+

原帖由 黃琛瑜 於 15-01-04 發表
唔知師姐呢幾年做左咩善事得到善果報﹖同大家分享下得嗎﹖
我有個朋友,其實唔算好熟,但佢知我想要bb, 我又做體外受精,又調理又計期,佢提醒我,做善事,助養兒童,拜觀音娘娘,同金花娘娘,之後去祈福求籤時已講,bb 會春天到,但當時拜拜時已經3月份,之後拜完。好神奇,無啦啦老公4月底話去沖繩旅行,撞正排卵期,又去到沖繩廟拜拜,兼見善事箱就捐款,回到香港果個cycle 就有左

最奇怪是我每年年頭會去問流年,2個師傅鐵齒講我今年一定無bb , 但事實上都是有左,我同其中一個師傅好熟,都忍不住問佢,佢算好多都準,為何生bb 唔準? 是大事,佢講左一樣野,正正是福報! 有人因為福報會改變個命~ 所以呢到講福報,我今年是好深感受

cattz288    發表於 15-1-4 22:48

子爵府

引用:Quote:原帖由+小華子+於+15-01-04+發表有分

原帖由 ungoobee 於 15-01-04 發表
yes 其實主要睇“念力” 即是我們的想法,念頭
我都覺,最緊要是善心同影響自已個行善想法,有正面思想,樂觀~ 因為每個人有不同既福報會影響本身既命, 有個師傅叫我聽下衍空法師所提示

子爵府

引用:Quote:elainelam1228+發表於+15-1-4+02:17+

唔知師姐呢幾年做左咩善事得到善果報﹖同大家分享下得嗎﹖
我剛剛回應左,可睇睇

另外我加多點回應,我本身性格比較樂觀,會比較善心,例如我會盡量出面幫人或幫朋友,但無咩去計較每個人既相處,出面又會比較少怨氣怨言,凡事睇開,我唔知會否有改善自己命水,但我覺得有正面既思想,遇到唔順境都會過得舒服,亦覺得會易有貴人去伸手幫助,可能我是比較相信朋友同人,會發生任何事,都抱住嘗試無壞個心態,所以好多時候,都會用微笑,好心情,去對待每一日,或一有機會做下善心!

我可能細過都做錯事,唔要bb , 但大個後,有朋友提醒要我淨化下亡靈(我是皈依左佛教)所以返佛堂誠心超渡,亦拜下觀音,金花娘娘,助養兒童幫助別人,多做善事,我真感受到會有福報! 所以福報同個心是好大關係

子爵府

引用:Quote:elainelam1228+發表於+15-1-4+15:04+

厚福載物!
呢句第一次聽! 謝謝~
我成日努力記住活得自在~ 知足常樂~ 行善積德~

子爵府

引用:Quote:原帖由+elainelam1228+於+15-01-04+

原帖由 aliceay 於 15-01-05 發表
Jm你既說話比左我好大啟發。我求B之路都唔順利。2012年尾開始想要,幸運地2013年5月有左,可惜2個月後小產 ...
我好多朋友都會有你呢個情緒,會想偏左,但其實好多野上天會有安排,我是2013年頭無做野,就開始積極做人,但因越心急想做人,就越有壓力,變左行房都會有壓力影響,我做人做到2014年頭突然想放棄,直接決定IUI , 但發現原來荷爾蒙針好傷身,我即飲中藥排毒同調理,但我苦等了1年多,又問左2個師傅話2014年無可能有bb , 點都要2015年尾! 但我唔會相信,仍然抱有希望,最後信任一個好普通既朋友,最後有左

最緊要抱有希望,積極正面去生活,無都唔好抱怨,積極去睇是身體邊部份出現問題,行多d路,做多點運動,壓力大情緒差是好難有bb ,保持心境開朗~ 知無! 如果真係無,都仲有老公係身邊,係咪,如果你想嘗試用排卵試紙或計排卵期,可找我個名內睇想生bb post ~ 睇幫唔幫到你~

子爵府

引用:我又想問下,我出力幫人時,好多時係出自真

原帖由 ritalui730 於 15-01-05 發表
我又想問下,我出力幫人時,好多時係出自真心。但我出錢時(因為我係幾孤寒架),有時會閃一句:‘’俾就俾啦 ...
我老公是無善心之人,好少會做捐錢比行乞之人,永遠用一個心態是,佢行乞都是騙人,但係我角度,我有零錢我會幫助到人

心態是:我幫人是我做善事積德,上天會知道,但行乞之人可能抱有佢欺騙成份係佢既惡報

所以我覺得小小錢,可以幫到人就得,唔想太多,自己付出到幫人解困就好,對方一句多謝已心足

子爵府

引用:Quote:原帖由+elainelam1228+於+15-01-05+

原帖由 cmary234 於 15-01-05 發表
如果是行乞集團,就真是做了壞事而不自知了講真我不會比,越比就只有更多可憐人,不如捐給有信念 ...
無既~ 順個心去做~ 慈善機構又唔代表直落窮困人家,總之見到想做就做啦~

子爵府

引用:回覆+redhot+的帖子我想請問如有人擇好日子

原帖由 donald63 於 15-01-05 發表
回覆 redhot 的帖子

我想請問如有人擇好日子讓BB出生, 那麼好BB受不起的話, 是否變成弄巧成拙呢?
其實有朋友擇左日,但最後都不是開刀果日出世,會提早突然順產,或者突發改日子開刀,所以人算不如天算架

子爵府

引用:Quote:原帖由+elainelam1228+於+15-01-05+

原帖由 aliceay 於 15-01-06 發表
我有睇過你既post啊,無記錯你應該仲有幾個月就生得,恭喜你,希望你順順利利過完呢個孕期。
其實幾個月前 ...
加油呀~ 上天會好快比你架,我成日講,當你準備好, 就會到架喇

子爵府

引用:Quote:原帖由+Joball+於+15-01-05+發表我有

原帖由 aliceay 於 15-01-06 發表
咁你呢個朋友最尾都睇化左,至少佢最後係話因為你做的好事多所以有BB。我自己其實好矛盾,心情無野既時候係 ...
可能你太睇重你家果3個負能量,變左好影響自己情緒,今日開始,先為自己而活,要自己開心。唔好去猜想佢地咩心態,先調整好自己! 知唔知呀~ 有時bb 呢樣野唔係只有你控制到,你老公都可能咁負面時佢精精都會有影響。先改善下個生活同情緒,其他就順其自然

子爵府

引用:Quote:原帖由+elainelam1228+於+15-01-06+

原帖由 aliceay 於 15-01-07 發表
係,我都覺得情緒係好大既原因,咁唔開心又點會有呀。我會搵機會同我老公傾下,佢應該會聽我講既。btw,好 ...
希望你同你老公好好傾下,同埋你快d開心返啦

子爵府

引用:Quote:原帖由+elainelam1228+於+15-01-07+

原帖由 aliceay 於 15-01-08 發表
尋晚同佢傾左,暫時都仲係堅持己見,無傾的出咩結果。但如其他km所說,自己改變唔到既事唯有就改變自己心態 ...
加油呀~ 是好開始呀~ 最緊要你自己先開心

改變唔到他人,先改變自己心境(讚)

首頁

尾頁

跳至