論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

下個月啱啱夠半年,但如果佢媽咪真係病我咁諗會唔會好衰?
其實工人淨係抹屋、洗碗、(全部唔乾淨)老公唔係屋企先要照顧個大仔,佢唔駛揍大仔返、放學、興趣班、唔駛煮飯、洗衫、細仔唔駛佢揍,咁都唔做!!唔係老公成日要出差真係唔請...好無奈呀!
因為我有2個小朋友,如果佢真係辭職,我想佢即刻走,咁係咪要俾多一個月糧、機票?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:喺垃圾桶執到封辭職信,工人話佢呀媽生癌要返去

佢都冇比封信你,當睇唔到算。 到佢真係遞信咪叫佢比一個月通知或者賠一個月糧囉。

侯爵府

洗衫掛衫燙衫煮飯樣樣都唔洗做?咁邊個做晒?

別墅

係呀,如果要佢即走,你要付1个月人工和机票。
但佢都掉左到辭職信,即係決定留下囉。信中话媽媽生癌是真是假都好难讲,可能係藉口都唔定。你又唔係毋佢唔得,無謂谂太多,見招拆招吧。

水晶宮

既然你講到咩都唔洗佢做,又何必請工人喎。
佢要走咪由得佢走囉。

洋房

引用:佢都冇比封信你,當睇唔到算。+到佢真係遞

原帖由 Wendy1017 於 15-01-04 發表
佢都冇比封信你,當睇唔到算。 到佢真係遞信咪叫佢比一個月通知或者賠一個月糧囉。

...
知道,咁即係同我炒佢冇分別!Thx!

洋房

引用:係呀,如果要佢即走,你要付1个月人工和机

原帖由 白兔太太 於 15-01-04 發表
係呀,如果要佢即走,你要付1个月人工和机票。
但佢都掉左到辭職信,即係決定留下囉。信中话媽媽生癌是真是 ...
咁又係,Thx!

洋房

引用:洗衫掛衫燙衫煮飯樣樣都唔洗做?咁邊個做晒?

原帖由 yucheung 於 15-01-04 發表
洗衫掛衫燙衫煮飯樣樣都唔洗做?咁邊個做晒?
我同老公做,其實以前啲工人要做,不過上一個工人喺我臨生嗰個月唔做,呢個嚟到咩都話唔識,又教極都唔識,我邊得閒不斷示範,大嘅話佢整痛佢,細嘅要餵奶,佢衛生情況又差,啲嘢洗唔乾淨,成日要執手尾,講極仲係撩鼻、r pat pat、卒腳趾!你估我前世未辛苦過咩!

洋房

引用:既然你講到咩都唔洗佢做,又何必請工人喎。

原帖由 方方媽媽 於 15-01-04 發表
既然你講到咩都唔洗佢做,又何必請工人喎。
佢要走咪由得佢走囉。
佢要抹屋、洗碗、洗廁所,唔係唔駛做,只係比其他工人嘆!我都想請個乾淨、盡責、照顧好小朋友嘅工人!小朋友仲細,老公又成日要出門,佢至少可以幫我望住佢哋!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yucheung 於 15-01-04 發表洗

原帖由 DragonMonkey 於 15-01-05 發表
我同老公做,其實以前啲工人要做,不過上一個工人喺我臨生嗰個月唔做,呢個嚟到咩都話唔識,又教極都唔識, ...
咁就快d炒左佢啦?

複式洋房

想請教點即炒工人,因2公婆都要返工,家中有2個小朋友

洋房

回覆:fafaluilui 的帖子

Sorry, 而家先上嚟,我搵外家幫手咋. 我睇過有 jm 話有社區補母,不過我唔知咩嚟,希望你有用!

侯爵府

回覆:DragonMonkey 的帖子

冇得一句唔識大哂

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

自尋煩惱 人地掉左 咪掉左 做咩執尼睇 睇完又要煩 當睇佢唔到把啦

男爵府

回覆 DragonMonkey 的帖子

依D見到會眼火爆

首頁

尾頁

跳至