論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教大家, 我係新手僱主, 第1年有工人姐姐過農歷年。
我睇過初一、初二、初三都係勞工假, 初四又係星期日,

咁係咪即係要比佢連放4日?
如果唔想佢連續放4日, 可以點同佢傾調假?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:農歷新年連放4日????!!!

係要放4日,我姐姐通常唔放要錢,我地都要佢幫手攞野同照顧細仔。

大宅

可以用錢代假?

子爵府

僱主可自行決定是否正日放法定假期給工人,你可以要求於這三天法定假期工作,但要補假給工人,法例規定法定假期不可以現金補償,我自己就會先和工人相討其中初一至初三的一或兩天要求工人不放假幫手,之後再補假給她,但我覺得如要工人連續三天不放假又不太好,至少放她一至兩天吧。

翡翠宮

不可以用錢代替勞工假,犯法的

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

ccw2014 發表於 15-1-7 19:52
我睇過初一、初二、初三都係勞工假, 初四又係星期日, ...
有需要可以改期. 前後60日之內.

翡翠宮

ccw2014 發表於 15-1-7 20:02
可以用錢代假?
不可以用錢代勞工假.

伯爵府

回覆:農歷新年連放4日

我工人唔鐘意正日放新年假,佢鐘意同我哋出去拜年,逗利是。咁我會調調假,叫佢係復活節放instead.

翡翠宮

Wendy1017 發表於 15-1-7 20:00
係要放4日,我姐姐通常唔放要錢,我地都要佢幫手攞野同照顧細仔。
不可以用錢代替勞工假

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:農歷新年連放4日????!!!

晤想連續放4日,可以隔幾日放一日都得,或者3月少假,3月先補又得,不過要預早一星期通知佢有關安排

子爵府

引用:Quote:Wendy1017+發表於+15-1-7+20:00+係要

原帖由 chan803 於 15-01-07 發表
不可以用錢代替勞工假
以掉假方式,當把勞工假調往其他Sunday便ok,只係我費事話邊日調邊日,就咁計錢。 總之佢前後放的Sunday就當係調假。

翡翠宮

Wendy1017 發表於 15-1-7 21:53
以掉假方式,當把勞工假調往其他Sunday便ok,只係我費事話邊日調邊日,就咁計錢。 總之佢前後放的Sunday就 ...
原來你知..
但你的留言, 好易令到新手僱主以為可以用錢買勞工假.

子爵府

引用:Quote:Wendy1017+發表於+15-1-7+21:53+以掉

原帖由 chan803 於 15-01-07 發表
原來你知..
但你的留言, 好易令到新手僱主以為可以用錢買勞工假.
...
你都講得啱,我下次會注意。 Sorry

男爵府

唔明白,即係勞工假唔可以補錢?
咁星期日可以用錢買假嗎?

大宅

星期日可以買,所以調勞工假去星期日放,星期日比錢就可以

男爵府

即係所有勞工假調去星期日,照放佢出去,然後原本的星期日休息日就可以補錢?係咪咁樣?
係咪未夠三個月就無勞工假?

多謝賜教

象牙宮

ccw2014 發表於 15-1-7 19:52
我睇過初一、初二、初三都係勞工假, 初四又係星期日, ...

1. 先上 勞工處網看... 確定下 "外傭享有"的假日/ 任何中介公司的網也會有.

2. 調假. 合情.合理.合法.

香港大部分公司/雇主, 由雇主決定的. 非員工. 服務性行業, 清洁工 ....
(on shift, security, customer services, sales, waitress, .... etc)

----------------------------

p.s. 想歪曲者, 動動腦怎么使自己 知多d. 識多d. .. 會不更利于自己?
傷人又不利己... 做來干嗎?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

NoelB 發表於 15-1-8 09:10
即係所有勞工假調去星期日,照放佢出去,然後原本的星期日休息日就可以補錢?係咪咁樣?
係咪未夠三個月就 ...

未夠三個月就無勞工假?
1. 不"享有". 先上勞工處網 "確認" 再做.
2. 勞工法是無薪, 雇主 "有权" 給于員工有薪的.

外傭工資 4110, 你低于法規.... 員工有权告你.
你出 HKD8220 不成問題... (引發后果: 任何假/長金照雇主定工資) 8220 來計算.
出問題時... 好心. 得利不, 自己想清楚.

自己做事, 自己負責

===============================
無知無错, 無罪
無知又想歪曲 = 屈人. 正如 (外傭屈雇主) 行為無分別...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

NoelB 發表於 15-1-8 09:10
係咪未夠三個月就無勞工假? ...
唔係.
只係做夠三個月, 先可享有勞工假的薪金. (放有薪勞工假). 未夠三個月是放無薪勞工假.

同埋勞工假係一定要放的.

翡翠宮

echoo 發表於 15-1-7 21:50
晤想連續放4日,可以隔幾日放一日都得,或者3月少假,3月先補又得,不過要預早一星期通知佢有關安排

...
唔使一個星期咁耐. 只需要在不少於48小時前通知就符合法例要求.

首頁

尾頁

跳至