家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-04-15+發表我

原帖由 melle 於 15-04-15 發表
係,好認同😊
當有點回報後就更有motivation推高下一個target, 而且兩夫妻一齊努力其實好enjoy
係呀!最緊要兩公婆同心同步,好彩我老公肯聽我講,最後亦多數認同我嘅睇法。不過我要做好多野去說服佢。

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 TakMei 於 15-04-15 發表買物

原帖由 Ruby1219 於 15-04-15 發表
我同老公由抗拒買樓(even for 自住,因為在97時"Lai"咗野),到後來買自住樓,到而家買英國樓投資,都真 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-04-15 發表

原帖由 TakMei 於 15-04-15 發表
我阿爸都係咁, 話我做乜要供多層咁辛苦, 佢都唔明我想早 d 退休有十間八間做收租婆概夢想

其實 ...
我媽成日話租客煩,處理租客係煩左d...但錢真係天跌落黎咩

男爵府

引用:Quote:原帖由 TakMei 於 15-04-15 發表我阿

原帖由 我愛Corina 於 15-04-15 發表
我媽成日話租客煩,處理租客係煩左d...但錢真係天跌落黎咩
老公話遲 d 交比 agent 搞, 我地又要返工又要溱仔, 比 d 錢人地去煩好過. ps 而家租客勁好, 佢走我就比 agent.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-04-15 發表

老公話遲 d 交比 agent 搞, 我地又要返工又要溱仔, 比 d 錢人地去煩好過. ps 而家租客勁好, 佢走我就比 age ...
我有層係歐洲,agent fee太貴(total 2x %,租客租半年走左,agent唔理),所以而家考慮下uk,見jm話 10%,諗得過。

男爵府

引用:Quote:原帖由 TakMei 於 15-04-15 發表老公

原帖由 我愛Corina 於 15-04-15 發表
我有層係歐洲,agent fee太貴(total 2x %,租客租半年走左,agent唔理),所以而家考慮下uk,見jm話 10%,諗 ...
唔係化....
我係澳洲 5% 咪平到笑

伯爵府

引用:Quote:原帖由 SKB 於 15-04-15 發表我地都

原帖由 melle 於 15-04-15 發表
其實每每找到平又有value的東西時,就會覺得好醒(自己覚得但別人可能覺得不是)

...
同意,我都有買5位數字的手袋,亦自覺好醒好慳叫家人朋友歐遊時買,平過香港。

瑪瑙宮

唔係化....
係呀,18%+ VAT (23%),上年我租客只租左半年,但我比左一年agent費,個租客走左時,agent話唔關佢事

子爵府

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-04-15+發表

唔係化....
JM 5%係annual 俾澳洲agent 嘅management fee? 會幫手搵租客及平日既enquiry ?

咁回報有幾多%?

別墅

回覆:TakMei 的帖子

可否分享澳洲買樓经驗?边度做mortgage?

男爵府

引用:Quote:原帖由 TakMei 於 15-04-15 發表唔係

原帖由 iammiyake 於 15-04-16 發表
JM 5%係annual 俾澳洲agent 嘅management fee? 會幫手搵租客及平日既enquiry ?

咁回報有幾多%?
yes, 5% commission, 呢個 agent 比出面平, 平时果 d 大約 8-10%. 比得 agent 佢就做晒所有野.

回報有幾多要睇你比幾多首期喎, 我六年前買時自住比左 5% 咋, 所以我租金收入未夠比供樓, 每月都要比 d 出來, 遲 d re-finance 個 loan就唔使再供.

男爵府

引用:可否分享澳洲買樓经驗?边度做mortgage

原帖由 hopowdan 於 15-04-16 發表
可否分享澳洲買樓经驗?边度做mortgage?
JM, 我住係澳洲架, 國外人買樓好多限制, 又要比 penalty tax.

別墅

回覆:melle 的帖子

你們好厲害啊,請問是否介意分享一下:兩夫妻收入共有多少,開支及儲蓄如何分配,如何可以投資4層樓?現在樓價瘋狂,又有DSD,SSD,供應少令樓價喪升. 請教如未上車的話何時是入市時機??

大宅

引用:我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十

原帖由 大力大力 於 15-01-09 發表
我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十時歲祗有两個物業,現在6個也供滿,有自已公司,現在每個月叫老 ...
咁請問下你有幾多歲阿,6個物業供曬,好勁,

男爵府

引用:你們好厲害啊,請問是否介意分享一下:兩夫

原帖由 Atkse 於 15-04-17 發表
你們好厲害啊,請問是否介意分享一下:兩夫妻收入共有多少,開支及儲蓄如何分配,如何可以投資4層樓?現在 ...
我倆月入約100K, 其實都係將40%全放樓,30-40%日常生活開支及家用,另外saving每月儲起咁。
個人覚得如未有樓又租樓住的,任何時候而afford得起都要入市。

男爵府

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-04-15+發表係,

原帖由 Ruby1219 於 15-04-15 發表
係呀!最緊要兩公婆同心同步,好彩我老公肯聽我講,最後亦多數認同我嘅睇法。不過我要做好多野去說服佢。

...

子爵府

melle 發表於 15-4-19 03:26
我倆月入約100K, 其實都係將40%全放樓,30-40%日常生活開支及家用,另外saving每月儲起咁。
個人覚得如未有 ...
但草極都好難草到到首期, 個數字係咁升. 但人工就永遠追唔到. 好灰. 個市再單向咁升, 租金又係升, 咁我都唔知可以點買

想置業安居都好似遙遙無期

早幾年出世咪好囉......

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

回覆 melle 的帖子

有位大師的金句; 希望你會明白

** 發達是一個數字,知足是一個好字 **

複式洋房

你內心已失衡了、去享受一下吧、數字無上限、活在當下、唔好做守奴財、你會覺得世事好多嘢係唔值得去做、連一點回憶都沒有、空白的記憶

首頁

尾頁

跳至