自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

引用:Quote:原帖由 little_chamo 於 15-01-09 發

原帖由 maggieddie 於 15-01-09 發表
媽咪應該教佢正面欣賞自己 欣賞事物 積極思維 連媽咪自己都心痛 睇你寫嘅野都感受到你地心裡面都覺得佢唔靚 ...
同意! 先要改變的是家長心態,連媽媽都覺得生得靚係有著數,生得唔靚就好慘,小朋友自然有相同諗法!

珍珠宮

好媽媽勳章

女仔外表好重要, your face, your fate,

無討好外表, 惟有努力讀書, 在其他方面增值.

男爵府

回覆:如果仔女生得唔靚,點同佢講?

係呀,信心好重要,你地可以同佢講,外表只係表面,一個人有內涵會自然有charisma。有許多有智慧嘅人都好charm。

子爵府

回覆:little_chamo 的帖子

我囡都5靚,經常有人咁講你似爸爸好可惜,似你就靚囡囉。我就會話,10幾年後至興我過呢款啦,人的審美會變的。私底吓教佢有内在美,5好理人地點講,自己開心就得。好在啊囡無抱怨過。

子爵府

回覆:如果仔女生得唔靚,點同佢講

我都系一個例,由细到大都唔靚,真有自卑心,我d阿哥靚,好彩d仔女又ok禾!
所以一向有觀念,好羨慕靚人,真的著數十萬倍!

伯爵府

根本唔使特意講啲咩,佢本身可能唔覺或者唔介意,越講佢可能會越覺。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

大d識打扮就唔會似男仔啦,細眼都好細眼靚

男爵府

教佢心地先最重要, 唔好focus 係外表美醜。

講真, 真係靚的有幾多, 問心大部份女仔(指兒童)都麻麻地, 普普通通, 所以其實生得普通冇問題囉!

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:每個人都是「生而獨特,各自氣質」只係暫時

原帖由 紅雙喜 於 15-01-09 發表
每個人都是「生而獨特,各自氣質」只係暫時未散發出來…要教小朋友懂得欣賞自己,建立自信自然就會美:funny ...
講得好好!其實謝婷婷、邢嘉倩、竇靖童細個時都唔算靚女,但女大18變,你睇佢哋現在都又型又靚吖

翡翠宮

2018復活節勳章

細個唔靚,大個靚,我聽人咁講

男爵府

引用:我有個姪女(6歲)生得唔靚,但我一直都會讚佢

原帖由 little_chamo 於 15-01-09 發表
我有個姪女(6歲)生得唔靚,但我一直都會讚佢可愛,但佢成日問媽媽點解佢生得黑忟忟眼細細, 同學(及同學媽)笑 ...
同佢講醜小鴨故事

話佢知人人審美眼光唔同
教佢唔好亂批評人

靚唔襟睇,智慧可以用一世

karenlyk    發表於 15-1-9 12:43

男爵府

引用:無咩可以講,女大十八變,佢只係未變

原帖由 lazywife 於 15-01-09 發表
無咩可以講,女大十八變,佢只係未變
贊成

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我有 個fd ,佢個囡超靚,成個公仔咁,但人人讚並唔係好事,由細就寵壞哂 唔靚有唔靚既好

總有離別的時候

伯爵府

BK Milk勳章

引用:我有個姪女(6歲)生得唔靚,但我一直都會讚佢

原帖由 little_chamo 於 15-01-09 發表
我有個姪女(6歲)生得唔靚,但我一直都會讚佢可愛,但佢成日問媽媽點解佢生得黑忟忟眼細細, 同學(及同學媽)笑 ...
講醜小鴨變天鵝個故仔佢聽

子爵府

我細個都唔靚,又黑成個仔咁
但放心真係越大越靚,

侯爵府

個人覺得靚唔靚睇個人修養加外表打扮
即使外表再靚 但內心毒過毒苹果都夠c啦!
教小朋友要欣賞人的內心 例如善良 先會實在

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

點安慰都冇用,最緊要係自己調節心理

主 賜 平 安

子爵府

引用:女仔外表好重要,+your+face,+your+fate,+無

原帖由 jaycee_mami 於 15-01-09 發表
女仔外表好重要, your face, your fate,

無討好外表, 惟有努力讀書, 在其他方面增值.
我就覺得生得靚又要父母如果教得5好,又成日俾人贊靚,反而會令佢心高氣傲,就5係好事

男爵府

引用:我同我個女講係媽咪心目中妳最靚算唔算講大

原帖由 Domo君 於 15-01-09 發表
我同我個女講係媽咪心目中妳最靚算唔算講大話?
絕對唔算!因為哩個係事實,哩樣係身為媽媽嘅偏見(主觀)。
喺幼小子女中,媽媽是最漂亮的,這是身為子女嘅偏見

公爵府

lazywife 發表於 15-1-9 06:33
無咩可以講,女大十八變,佢只係未變

女大十八變 while she was a child

now
because you only see what you want to see
事實往往是殘酷的
它不會總是按照你所希望的方式發展

首頁
12345...7

尾頁

跳至