自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:朋友私下考我仔數學

朋友是愛比較之人或愛打聽別人的人嗎?
如不是何能只是作為一同遊戲和找話題的一辦法,唔同級唔同校的話應該無機心吧?!

但如果同級同校同班就有少少令人唔舒服⋯

伯爵府

比較囉, 我有個朋友好興, 每次同佢出親街, 冇野做既時侯, 我朋友就會出問題考佢地, 串字呀, 計數呀, 睇下邊個快擧手答問題, 我又冇咩野喎, D小朋友好得意, 大家掙住答問題, 可以睇下佢地識唔識, 有陣時自已考個女, 佢都未必答你.

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:朋友是愛比較之人或愛打聽別人的人嗎?如不

原帖由 siu-miu 於 15-01-09 發表
朋友是愛比較之人或愛打聽別人的人嗎?
如不是何能只是作為一同遊戲和找話題的一辦法,唔同級唔同校的話應 ...
我覺得朋友兩公婆唔似係呢種人⋯⋯所以覺得怪。

翡翠宮

未必係刻意比較...或者講開啫...如果有心就唔會同你講番...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你朋友本身係好著重仔女學術的人, 所以"玩"埋D學術嘢都唔奇. 而且, 佢想知其他學校小五數學程度都可以理解吖, 佢又冇踩你個仔, 實在不必介意.

伯爵府

想比較下邊個叻啲

珍珠宮

畀面勳章

佢可能覺得自己拍緊教育電視

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:想比較下邊個叻啲 +

原帖由 kakakwok716 於 15-01-09 發表
想比較下邊個叻啲
希望唔係⋯我唔鍾意將小朋友互相比較,每人特性唔同,長短處都唔同,比黎冇意思。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無乜所謂,好小事啫。
只要平時唔係嗰d會追問人地考第幾,幾多分等等,我諗都只係隨口問下,多樣有意義既嘢講下啫。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

伯爵府

引用:咁就要睇下媽媽本身係咩人了一向like比較的

原帖由 Smallraindrop 於 15-01-09 發表
咁就要睇下媽媽本身係咩人了

一向like比較的就有心咁做
我覺得睇下係邊個咁做,多數朋友都只係隨口問下。。好似有時我打比朋友,佢做緊野未得閒聽,我都會同佢個仔傾下電話,隨口都會問下佢做緊咩,做左功課未,乖唔乖之類~

大b駿逸細b駿晞

大宅

下。。。我覺得好小事。。有時我朋友d仔女來我家,有時玩玩下玩具我會同佢地玩數學問題,例如:2+7=?(佢地k3) /唱下歌/a for ? B for ? 當然-佢地玩一陣就會自己去玩玩具。我唔會迫佢地
大人同小朋友互動得來又學下野
放鬆d,可能你諗多左

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

好小事,不用上心

珍珠宮

引用:背後發生咩事冇人知. 可能係大人同小朋友傾

原帖由 bosch 於 15-01-09 發表
背後發生咩事冇人知. 可能係大人同小朋友傾計時小朋友講數學, 佢只係問兩條數玩下. 又可能係佢有心去問.

...
講得好好,猜忌如此,不如疏遠

首頁

尾頁

跳至