論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個月姐姐已請2天事假,5知係咪搞手續去加拿大?
有無人知搞去加拿大的手續係點架?係咪要成日請假架?

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

有懷疑直接問, 人望高處係正常, 大家協調下啦.
主 賜 平 安

大宅

回覆:懷疑工人申請去加拿大

已問左好多次,佢5肯講真話,每次請假都只係話去領事館搞文件,返黎後又無比文件我睇!都5知佢搞麥,所以上來問一問。

男爵府

唔肯講唔批事假

大宅

人望高處好正常,我想轉工請假出去見完工都唔會同老闆講啦?
就算我係請假出去係申請個人文件,唔通我又要比我D個人資料個老闆睇?

只可以問同批 (OR唔批),事實係點你無得要求証明GA WOH

tuenmunoasia    發表於 15-1-9 17:49

子爵府

mini_mum 發表於 15-1-9 13:21
已問左好多次,佢5肯講真話,每次請假都只係話去領事館搞文件,返黎後又無比文件我睇!都5知佢搞麥,所以上 ...
如果去領事館無關你同工人的合約問題,工人為何要交文件你睇?等同好多打工仔都同上司請假去搵工,唔通叫佢通知佢上司我正搵工走人咩,佢申請去加拿大係佢權利,你只能批假或不批假,佢申請乜僱主管得到嗎?咁多可能性你為何一定要知,工人只需依足法例給你一個月通知或一個月代通知金咪無問題,你怕佢飛起你,你亦有權隨時飛佢。

大宅

我工人之去加拿大有weekday請假, 領事館interview及驗身,佢話差不多所有工人都會死口唔認申請緊去, 因手續時間長, 僱主一唔用自己返了Phillippines就會去唔到, 俾佢agent的巨款亦血本無歸

大宅

明白了,thanks

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

幾年前我個工人靜靜申請去加拿大,呃我寫封信俾佢做証明,而家唔知仲要唔要僱主信,佢有無叫你寫過信?

坦白講,人要走亦留唔住,你諗下萬一佢走你有咩安排啦~

大宅

佢暫時未有叫我寫信。因為我是working mum.,我唸我要計劃一下下一步要如何應付啦!😟

首頁

尾頁

跳至