親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

剛在日本渡了ー個短trip, 趁今天有空先來起個頭煮隻油鶏, 好把點滴記下來等日後回味~

子爵府

前言

趟是年内第二次走日本, 但算真正去玩的還是這一回.

今次目的地定在鹿兒島是偶然的, 事縁那天知道有假可請馬上上網look look有セ特價機票. 見到隻XX航空做緊隻飛鹿兒島有優惠,實唔算平, 但話哂都係旺季,又短短地5天來回剛配合到假期就這樣買下來了, 但有セ地方可去?

N前跟圑去過九州,對鹿兒島和宮﨑還有ー点兒記憶的是那櫻島火山和建在海岸旁的神宮,其它的巳ー片模湖.

時又被老細壓迫着
,沒太多時間找資料,但知道年尾是旺季要早点訂酒店,想到的捷徑是拿着東X的行程單張作參考,在google map point 去的地方,就這快速定下如下行程:

Day 1 - 鹿兒島空港-> 霧島

Day 2 - 霧島=>宮崎日南岸

Day 3 - 櫻島->鹿兒島市

Day 4 - 鹿兒島市-> 宿->鹿兒島市

Day 5 - 鹿兒島市-> 鹿兒島空港

這様走五天, 剛好大致去了主要地標景点.

按以上把酒店先訂下來, 其它仔細行程再慢慢找.

鐘走人,寫到這裏.

希望隻油鷄唔駛煮太耐or尾!

侯爵府

回覆:potpot 的帖子

侯爵府

回覆:鹿兒島宮﨑日出南岸跨年冬日遊記

留毛等.....

男爵府

好靚..........留毛

侯爵府

11月下旬去霧島行山及在日本看紅葉, 當時日南的葉還是綠的.

子爵府

出發-霧島温泉

約2個多小時就到達鹿兒島機場。

呢間航空公司雖評語麻麻,但我每次搭佢都幾準時,唯今次機上冇自選電影,小小失望。

得四條國際航線,香港直航還是剛開唔夠一年,聽說今年會多一條香港直飛宮崎,到時還有多小人用呢個空港?

這機場特別的是有温泉浸腳,等車等上機候時來浸浸真爽!

子爵府

租了呢架小車,上網預早訂有7折,估唔到在今天日元低水下租價平過台灣租車,所以唔諗全程都決定自駕了。

開了一會就進入霧島山區,四週白煙處處,可想而知呢度溫泉區真係貨真價實。

今趟旅程只想輕輕鬆鬆,路過霧島幾個景点如龍馬公園、丸尾潼也沒停下來,只想直奔旅館休息一吓,一心只想去嘆溫泉。

子爵府

此晚住的酒店在霧島算是規模頗大。点解揀佢?因為佢有個名勝溫泉,最正是可以着衫浸,唔駛光脫脫的裸浸, 可以ー家人齊齊嘆.

先上房放行李,房間看得出有一定年紀,但尚算企理乾淨,有大露台風景開揚。

[

子爵府

正想去縁溪泡泉オ發覺原來開放時間分黄昏和晩上兩段,黄昏時段看來趕不上,去食晩飯間似乎太早,有乜搞作?

幸好呢間酒店有不錯的康樂設施,我同阿仔在日本就奉獻了我們的第ー次~打保齡球.

玩了一會,開始餓了要食飯,今次訂的房價已含早、晩食,check in 時已約好時間,是時候試試呢個酒店包餐了.

到餐廳見日本人都是着浴袍來食,似乎是入住温泉旅館的文化.

是包餐期望不高,但看menu菜式也算豐富

前菜

炸蝦合格

呢款主菜黒豚肉就麻麻地了

總來説,用不到港紙2000元包ー間三人房連温泉早午晩餐泊車又免費,CP値也頂高了.

子爵府

飲後上房稍休息就玩浴袍凖備上山泡泉了。在大浴池counter職員又再給叧一件浴衣,換好衫後就集齊人就撘酒店車出發上山了.

相傳呢個山間温泉是古時ー位日本名人叫龍馬和新婚妻子浸過並在這裏向妻子許下諾言, 有興趣可以找呢出偶像稫山雅治主演慨電視劇來看看,片名叫龍馬傳.

雖然冬天時份又是在山上晩上時間,但只要走入山間浸浸,全身發滾,溪間有些地方的泉水超燙,待不了多久就要起身。終於找到個温度剛好的地方慢慢浸,看着晴空聽着流水聲,阿古人龍馬你真識找地方渡蜜月。

泡泉區雖有衫着但影相也不大好,只匆匆影了ー幅作油雞的紀録吧!

綠溪湯苑果然名不虚傳,想和小朋友一起浸温泉,這是ー個不錯的選擇。

其實酒店已有ー個很大的公衆浴池,但當然要跟日本文化裸浸,浸完綠溪湯苑我也須道入去浸浸,晩上時間沒人,我還在浴池游泳,星光下ー個冬天晩上光着身回歸自然,難忘的滋味.

子爵府

回覆 dillon 的帖子

我都想行上去大浪池,但風濕發作,只好作罷!

男爵府

potpot 發表於 15-1-9 18:25
剛在日本渡了ー個短trip, 趁今天有空先來起個頭煮隻油鶏, 好把點滴記下來等日後回味~
...
痴鬼線....有無再靚D....

男爵府

potpot 發表於 15-1-12 10:46
正想去縁溪泡泉オ發覺原來開放時間分黄昏和晩上兩段,黄昏時段看來趕不上,去食晩飯間似乎太早,有乜搞作?
...
好想食呀淒涼......

侯爵府

potpot 發表於 15-1-12 10:43
此晚住的酒店在霧島算是規模頗大。点解揀佢?因為佢有個名勝溫泉,最正是可以着衫浸,唔駛光脫脫的裸浸, 可 ...
這間酒店是我從鹿兒島空港坐巴士去霧島溫泉的終站, 我住えびの高原, 在那裡等旅館的車來接我, 等候期間也在酒店內行了一轉.

侯爵府

potpot 發表於 15-1-12 10:49
回覆 dillon 的帖子

我都想行上去大浪池,但風濕發作,只好作罷!

大浪池不難上.

我上了這裡, 非常辛苦.

侯爵府

其實丸尾滝在公路邊, 經過影張相好方便.

男爵府

子爵府

dillon 發表於 15-1-12 13:24
大浪池不難上.
Wow!

!係咪真係望到韓國

侯爵府

potpot 發表於 15-1-12 14:43
Wow! 勁!係咪真係望到韓國
我下午上, 向西望大背光, 韓國就見唔到. 向東望就見到新燃岳同高千穗峰.

首頁
12345...7

尾頁

跳至