2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我囝囝4月架 想知有冇媽媽小朋友兩歲要返健康院?
要做啲乜?測試啲乜?
因我囝囝歲半時唔識講太多既,所以約左兩歲再返去

大宅

回覆:兩歲返健康院問題

我仔今個星期要返健康院,見完再話你知做d 咩

伯爵府

引用:我仔今個星期要返健康院,見完再話你知做d

原帖由 灝灝媽咪 於 15-01-19 發表
唔該哂你

水晶宮

2018復活節勳章

引用:我仔今個星期要返健康院,見完再話你知做d

原帖由 灝灝媽咪 於 15-01-19 發表
我都想知呀,我個仔下月要返了

大宅

我星期六先返,返完話你知問d 咩

男爵府

引用:我囝囝4月架+想知有冇媽媽小朋友兩歲要返健

原帖由 rainbow415 於 15-01-10 發表
要做啲乜?測試啲乜?
因我囝囝歲半時唔識講太多既,所以 ...
我地今日去左lu. 考返上次砌積木👍 .護士講圖書裡面的公仔要指返出嚟👎. 指返自己的眼耳口鼻出嚟👎. 3月再去過😔

伯爵府

引用:Quote:原帖由 rainbow415 於 15-01-10 發表

原帖由 Cpscherrys 於 15-01-22 發表
我地今日去左lu. 考返上次砌積木👍 .護士講圖書裡面的公仔要指返出嚟👎. 指返自己的眼耳口 ...
點解3月又要去?

男爵府

引用:Quote:原帖由+Cpscherrys+於+15-01-22+發表

原帖由 rainbow415 於 15-01-23 發表
點解3月又要去?
除左識砌積木. 另外兩様都吾做. 做到一半又話要走. 話佢專注力弱. 要佢3月再返嚟check下. 旦系喺屋企系識哂

大宅

引用:我囝囝4月架 想知有冇媽媽小朋友兩歲要返健

原帖由 rainbow415 於 15-01-10 發表
要做啲乜?測試啲乜?
因我囝囝歲半時唔識講太多既,所以 ...
我仔都係唔講野,今日返去見姑娘,淨係問佢識講咩,按姑娘指示指書仔(睇下理解ok or not), 我仔理解ok, 但單字仲係好少,under 10 個,2歲半要再返去

複式洋房

回覆:rainbow415 的帖子

我囡2嵗返去,問下佢識講d咩,我將平日佢識講既字全部寫低然後俾佢睇,佢話咁樣做好好,因為去到未必肯講!仲叫我唔好迫佢講俾姑娘聽!
之後就睇書認果樣係咩,全部都識!
姑娘話佢無咩大問題,但都要2 1/2嵗再返去,到時要識講 動詞+名詞 or 形容詞+名詞 組合既說話!

大宅

引用:Quote:原帖由 rainbow415 於 15-01-23 發表

原帖由 Cpscherrys 於 15-01-23 發表
除左識砌積木. 另外兩様都吾做. 做到一半又話要走. 話佢專注力弱. 要佢3月再返嚟check下. 旦系喺屋企系識 ...
你个姑娘好好肯3月跟進!
,但我上星期六个老姑娘,hea爆,我仔5肯講,少於10个叫佢轉介speech...又話未有需要,叫我比d心机再教!
我差d癸火,5系我比5比心机,係阿仔5肯發音!我阿仔过2个月仲係咁,我又自己提早見姑娘先得!5係佢仔緊系5緊張

男爵府

回覆:markus128 的帖子

加上我同姑娘講仔仔上play group

男爵府

引用:加上我同姑娘講仔仔上play+group +

原帖由 Cpscherrys 於 15-01-26 發表
加上我同姑娘講仔仔上play group
加上我同姑娘講仔仔上play group 的老師都話佢專注力弱. 所以姑娘都話要盡快安排仔仔check下.

大宅

引用:Quote:原帖由 Cpscherrys 於 15-01-26 發表

原帖由 Cpscherrys 於 15-01-26 發表
加上我同姑娘講仔仔上play group 的老師都話佢專注力弱. 所以姑娘都話要盡快安排仔仔check下.

...
How to check?

男爵府

回覆:markus128 的帖子

吾知呀. 淨系知俾醫生check.

男爵府

karen_0215 發表於 15-1-24 22:45
我囡2嵗返去,問下佢識講d咩,我將平日佢識講既字全部寫低然後俾佢睇,佢話咁樣做好好,因為去到未必肯講! ...
噚日同囡去完健康院, 佢兩歲半都要返健康院呀, 姑娘仲提到, 家長要講一個固定一種語言, 例如工人姐姐講英文, 爸爸媽媽講中文, 要我地唔好又講中文又講英文, 會令到bb有混淆.

大宅

我女1月架。但二歲也要返。。但上一次teat係pass...唔明點解要返去test ...

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

引用:我女1月架。但二歲也要返。。但上一次teat

洋房

回覆:Joey_w 的帖子

健康院冇通知我d兩歲要返去wo,請問係唔係我自己要打電話去約?

大宅

唔係架。。。係歲半見有少少問題,佢果時幫你book埋。。
只係我果時姑娘無話我聽咩時幫我約左。。

首頁

尾頁

跳至