母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

啱啱放完產假返左工數星期,一日兩次,一次係午飯時間,一次係下午5點左右,大約半個鐘一次。係5點鐘果次總要偷偷摸摸蛇出去育嬰室泵奶。終於被上司暗示要放棄,話可以選擇去餵奶粉,公司有權不准泵奶,批准的也只是酬情。而家連奶粉都要立法禁止誇大營養價值,其實又可唔可以立法去協助在職母乳媽媽有權在工作時間泵奶。例如6小時工作,有至少一節半小時的泵奶時間; 6-12小時工作有兩節半小時泵奶時間。當母乳媽媽已經困難重重,在職的更加困難,點解政府一邊提倡餵母乳,但未有任何方案去推動,攪到好多媽媽都為左份工而放棄。真的好想為母乳媽媽做點事。

禁止訪問

引用:啱啱放完產假返左工數星期,一日兩次,一次

禁止訪問

回覆:honey_b 的帖子

伯爵府

真係好睇上司...
啲男人每2個鐘光明正大走去吸煙又冇人嘈...
其實去個廁所都1-2個字啦...雙泵泵奶最快15 分中可攪掂...
理少陣都唔知已經泵完..

大宅

回覆:如何爭取在職媽媽泵奶既權利

我都覺得好睇上司放唔放,體唔體諒

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

完全同意,政府提倡母乳又唔要求公司提供埋相應配套

大宅

自從塞過幾次之後我都唔理咁多,係公司照泵啦,同埋我覺得如果唔比泵奶既話就好似人地尿急唔比去,會谷到病架

大宅

我係政府部門做嘢,呢個星期開始返工,但個女上司都check實我行開幾耐。我出得較慢,至少要45分鐘,個上司竟然同另一同事講我已泵左45分鐘仲未返黎,個同事就通知我啦,壓力好大囉
政府提倡母乳餵哺,但根本無配套配合

伯爵府

45mins 都耐, 做住泵可以嗎?
等如一個lunch time
單定雙泵?

用戶要求終止服務

如果45min又好似真係耐咗少少,我會當去toilet 用手泵/雙電泵快泵一下10min。其實同事間有泵奶媽,工作忙實在好難就到比你泵奶而佢就成日提住反而令人討厭。我會盡量自己唸d辦法無咁影響人,少d提住人哋我要泵奶,低調d做,咁大家會舒服d!

大宅

回覆:szekelvin 的帖子

諗D方法幫自己……如用電雙泵/不去育嬰室,在会議室或厠所泵/只在lunch time泵……停人奶有點可惜

大宅

好彩我男上司個老婆上年都全人奶,喂左8個月,所以我唔駛解釋咁多

伯爵府

回覆 ztobb 的帖子

Agree, before work, lunch time and after work .

複式洋房

Try to change 1 hour lunch to 2 break sessions, 30 mins each

Speed up the pumping, I switch to hand pump so that I can pump faster. Most electric pumps can't adjust pumping speed

男爵府

回覆 szekelvin 的帖子

都無野可以做啦. 政府乜都話鼓勵, 乜都無做.

又話鼓勵生育, 媽媽產假又少, 爸爸侍產假又少, 支援又少, 淨係識得叫大陸人落香港生仔提高出生率.

別墅

我產假後問HR 會否有地方提供比我泵奶 (PS. 我係大公司WORKING, 心諗, 依家咁提倡人奶...我估佢點都有安排呱), 點知回應係暫時未有呢個安排.........心裏都灰一灰......仲話大公司, 有幾層....難得區區一個小小會議室比我LUNCH 泵都唔可以嗎.......????
根本好多公司/上司...都唔体諒D 人奶媽.........第時佢地自己結婚有仔女就明白了

大宅

完全同意!
而且廁所泵奶太唔衛生啦,有d公司仲係唔俾會議室人用

大宅

我係雜物房泵

伯爵府

引用:啱啱放完產假返左工數星期,一日兩次,一次

原帖由 szekelvin 於 15-01-10 發表
啱啱放完產假返左工數星期,一日兩次,一次係午飯時間,一次係下午5點左右,大約半個鐘一次。係5點鐘果次總 ...
去育嬰室會唔會太耐,如果改係洗手間pump得唔得?

洋房

回覆:Dollmoma 的帖子

我公司比我用meeting room泵奶但係個房係冇得鎖既,公司個Receptionist 超衰次次我話借房都黑面,有時其他同事(仲要係男同事)想用房時仲專登比人推門然後先好大聲咁話“人地泵緊奶架”,好彩我都知佢衰會坐響門後面頂住先泵...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊