少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己湊兩個,全年無休…
真係身心俱疲…
吾知自己仲頂到幾耐

大宅

引用:自己湊兩個,全年無休…真係身心俱疲…吾知

原帖由 akina2012 於 15-01-12 發表
自己湊兩個,全年無休…
真係身心俱疲…
吾知自己仲頂到幾耐
我一星期有五個早上對住個女, 有時真係好努氣, 試過有次見佢食飯整古做怪影低佢放上fb, 老婆睇到之後仲x 我仲乜唔叫正正經經食

翡翠宮

日日咁湊真係好辛苦,不過我覺得你間中都要搵人幫你湊下,鬆下氣

大宅

回覆:湊到好炆好燥…大家入黎呻下

我都自己湊2個,一個6歲半,一個未滿4歲。大嗰個都仲係年紀細,未十分定性,又剛升小一好在細嗰個反而定啲,我無時間理他,他可以自己找娛樂,有時自己睇書,睇一個小時;但最近迷上砌圖,由小至多,現在可以自己砌一百塊的砌圖。但大嗰個有時令我好嘔血

男爵府

唔好咁炆咁燥,或者可以請返個工人幫手湊。

大宅

我兩件,大果個要跟功課,細果個就 trouble two, 真係好囉命

大宅

我都係湊緊兩隻…黎緊仲有一隻。但大個隻功課加行為成日會令到我好癲、如果細個個跟大個個一樣,我唸我即跳制!!!

琥珀宮

我日日都嘔血

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我大的三歲, 細的3個月, 無工人無人幫手, 要買餸煮飯湊返學放學

湊兩個唔係問題, 但大女真係好攞命, 佢又活潑又多嘢講, 一日到黑到要人陪要人同佢玩, 喺屋企唔會坐定定, 倒亂完又要我執番....我已經好多嘢做...

今日我餵細妹食奶, 佢不停叫我同佢唱歌, 唱到我唔停, 我解釋咗要餵完奶先, 佢都係咁要我唱歌, 家姐一邊喊一邊叫我唱歌, 細妹食奶又要安靜, 嗰下真係爆.....

有無人教我可以點做?

我覺得好對家姐唔住, 細妹出世少咗時間陪佢, 少咗帶佢出街玩少咗陪佢讀書, 佢走黎叫我同佢玩我又話遲啲先一陣先, 之後自己都無咗回事, 我好內疚

放學返屋企又要趕沖涼沖食生果趕做功課趕煮飯, 屋企家務又做唔停

有無人明白我

男爵府

咁辛苦~ 洗唔洗搵人幫手湊下吖?如果自己心情咁差,教小朋友未必教得好嘎,唔好煩啦

大宅

我都係1 湊2 ,大既5歳半,細既16個月,同奶奶住,都叫有人幫下手,細女我主力湊,因食人奶,大既有奶奶幫手湊返學,放學就我湊3日,因一星期有3日奶奶要去湊叔仔個女。咁中午飯就奶奶煮定,夜晚就我,家務就大家都有做。
我初初湊都好炆,因亞哥成日都想我陪佢,但細既又食人奶佔我好多時間,一晚又醒3,4次食奶,到而家我日日都勁唔夠瞓,之前個人就會冇精神同冇心情
湊佢地,而家都慣左

大宅

我有兩個仔, 3歲, 5歲, 經常爭吵, 主要工人湊, 但我放工回來, 見到他倆, 都頭痛!大仔將上小學, 到時唔知會點。不過, 都有些時候是乖的,我現在更清楚自己很喜歡寧靜的感覺。

子爵府

我一個trouble two 仔都湊到我每人咆哮......唉,真不敢想像兩個會是怎麼樣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得我開始入到化境....

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我都好攰,剛剛先發完火,四歲女做功課,功課星期五拖到星期日都唔肯做,連功課都唔見埋

大宅

我都係有2個,大女3歲半,細仔20個月,係全職媽咪。而家同老爺奶奶一齊住。我主力湊細佬,其實家姐果時仲有做野,放完產假就返工,由奶奶湊,夜晚跟返,訓覺都係跟我。後來隔左差不多2年有左細佬,就冇做野,全職湊返家姐,湊到就快生細佬,家姐就跟左奶奶訓,係老公推左個女去奶奶到,我十分唔願意,但冇辦法,因為細佬要出世,兼顧唔到,當時家姐差不多2歲,由果時起就跟奶奶訓,我地都仲係住埋一齊。

因為唔放心同唔想請工人,所以奶奶負責煮飯,家頭細務,主力都係我自己負責返2個細,奶奶就淨係夜晚湊我女訓。做左全職媽咪差不多3年,日日都對住大女,但佢好跟奶奶,呢樣令我好傷心,平時幾勞氣,幾辛苦我都可以頂得順,因為我鐘意自己湊。大女直頭講佢自己係嫲嫲生,又成日痴住奶奶,我叫佢夜晚同返我訓,佢點都唔制!其實日日訓晏覺,大女都係跟我訓,一到夜晚佢就要去奶奶果到。尤其今晚,原本佢係我到訓,但訓極都訓唔著,細佬都訓左佢仲係唔訓,果時已經12點半,係咁要去奶奶到,又喊又扭,結果返去奶奶到!果一刻我個心情真係差到極點,忍唔住喊出來,超級傷心,好似冇左個女咁,心情平伏唔到,仲嬲埋我老公,因為佢帶返大女去奶奶到!

好唔開心,想大女跟返我!所以平時佢地點壞,都唔及大女呢樣令我傷心!有冇JM教下我,點樣平伏心態,因為我經常因為大女痴奶奶搞到唔開心!有時仲會唔想理個女,我唔想搞到同佢關係愈來愈差!

大宅

引用:我大的三歲, 細的3個月, 無工人無人幫手,

原帖由 sezsuet 於 15-01-13 發表
我大的三歲, 細的3個月, 無工人無人幫手, 要買餸煮飯湊返學放學

湊兩個唔係問題, 但大女真係好攞命, 佢又 ...
同我一樣湊2個冇人幫手真係好累,仲要對大個個成日都發脾氣

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

melonchester 發表於 15-1-19 02:28
我都係有2個,大女3歲半,細仔20個月,係全職媽咪。而家同老爺奶奶一齊住。我主力湊細佬,其實家姐果時仲有 ...
比我都會唔開心, 慢慢等佢習慣番, 唔急得的, 迫佢可能會有反效果, 加油!

首頁

尾頁

跳至