少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

yukiiiwong 發表於 15-1-20 22:32
同我一樣湊2個冇人幫手真係好累,仲要對大個個成日都發脾氣
我都有發脾氣, 好對唔住個大...

男爵府

引用:我大的三歲,+細的3個月,+無工人無人幫手,+

原帖由 sezsuet 於 15-01-13 發表
我大的三歲, 細的3個月, 無工人無人幫手, 要買餸煮飯湊返學放學

湊兩個唔係問題, 但大女真係好攞命, 佢又 ...
我之前聽過一個方法,你可以試試。
就係set timetable ,
即係你要每日同一時抽一段時間同小朋友玩,要好專心,唔可以睇電話,玩手指。要全情投入同佢地玩。
之後就係一段媽媽做野時間,安排野俾佢地做,要佢地自己handle 到既,例如睇書,玩玩具,講明媽媽要做野,時間係幾點到幾點。
小朋友仲咁細,時間要短,好似你做半個鐘就同佢玩十分鐘。
你試下得唔得?

大宅

引用:我都係有2個,大女3歲半,細仔20個月,係全

原帖由 melonchester 於 15-01-19 發表
我都係有2個,大女3歲半,細仔20個月,係全職媽咪。而家同老爺奶奶一齊住。我主力湊細佬,其實家姐果時仲有 ...
我諗大女係嬲,佢以為你唔要佢先,嫲嫲又錫,將所有感情俾咗嫲嫲。 家姐覺得自己响你心中無地位,所以唔睬你,但嫲嫲就最錫佢,俾你都跟嫲嫲。 你試找機會叫嫲嫲帶細佬,你帶大女兩個出街話同佢拍拖,係你同佢兩個嘅私人時間,食下蛋糕,玩下,影相,做啲特別又開心嘅事,慢慢再同女解釋點解佢同嫲嫲瞓。都好丫,有嫲嫲錫係福氣。

首頁

尾頁

跳至