烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

C6唔願飲老火湯,阿仔唔願食蒸魚,我又買又煮,你估唔洗錢咩?,次次都要又叫又請先肯食/飲(尤其阿仔)把鬼火,決定唔煮慳番!又唔洗勞氣!
終於一個月前,老公話好想飲青紅蘿蔔湯,阿仔上星期日話想食蒸魚,我話:「唔係你哋想食我就會煮,係我想煮嗰時先至煮⋯⋯到時先算!」阿仔答:知道,媽咪

大宅

回覆:我試過一年冇蒸過魚、半年冇㷛過老火湯

有時真係好火,煮到一頭煙,大既就飲汽水唔飲酒,細既就食幾啖就玩野,你咁岩架!我而家都用象象焗一人前湯,你唔補我要補呀!

子爵府

我老公都唔食魚,佢話怕有骨釨煩,其實係懶。終於前一排係酒樓食過條魚冇乜骨佢而家勉強接受食少少………

侯爵府

引用:有時真係好火,煮到一頭煙,大既就飲汽水唔

原帖由 michellerichie 於 15-01-14 發表
有時真係好火,煮到一頭煙,大既就飲汽水唔飲酒,細既就食幾啖就玩野,你咁岩架!我而家都用象象焗一人前湯 ...
我而家只會買湯卷,換湯同阿仔一齊飲,c6想飲都冇,因為一包得400ml,只可分兩碗。

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我有左細B期間,經過食市聞到魚鯹味&見到🐠魚㗎圖片都打冷顫

琥珀宮

回覆:liuliu 的帖子

試下煲d萍果雪梨湯比細路飲,甜甜地容易入口,大嗰個理鬼佢

公爵府

熱血金章 畀面勳章

生在福中不知福

珍珠宮

我c6都好免為其難才飲湯,我好少煲lu

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有共鳴,我初初結婚果陣,老公彈我煮嘅嘢,我一怒之下唔煮,
反正果陣成日唔係去我媽度就去99度,我唔煮老公咪自己煮,
來來去去都係果D咩意粉呀三文治呀,佢唔食中餐由得佢,
我自己食,湯又係三催四請都飲得果一碗半碗,老爺煮魚翅湯,
老公飲晒D湯唔食翅,死未。後來有年我整油角,我老公勁鍾意食,
再一年整蘋果批,佢同班親戚好似發現新大陸咁,到仔女開始讀書我至再煮飯,
而家老公唔敢阿之阿左啦,不過我晚晚去媽咪度食,平日都唔係日日煮,
係有時見到老公鍾意食嘅就買番屋企整,而家一個星期都最少煮三四次,
主要俾佢同對仔女帶飯盒,我媽咪都話我老公蠢,有得食就食,
百彈齋主激親老婆就冇人煮俾佢食。有時真係要吊下癮至得矜貴。

BTW,我老公以前都唔食魚,因為佢怕多骨,於是我餐餐揀晒骨俾佢食,
蝦蟹又係就佢剝晒殼俾肉佢食,而家魚佢已經食得好叻,
自己識揀骨,不過唔敢旨意佢揀俾仔女食,好彩對仔女係食魚高手。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

其實有時都唔知為乜, 辛辛苦苦煮餐飯,要又蟻又西, 又彈3彈4, 谷鬼氣, 好懷念做女個時爸媽當我地寶貝, 煲合時湯水, 辛苦收工有餐好餸食,窩心。
以家! 有時覺得自己幾折墜

侯爵府

引用:其實有時都唔知為乜,+辛辛苦苦煮餐飯,要

原帖由 msasa 於 15-01-15 發表
其實有時都唔知為乜, 辛辛苦苦煮餐飯,要又蟻又西, 又彈3彈4, 谷鬼氣, 好懷念做女個時爸媽當我地寶貝, ...
絕對認同!
唸番以前做女,真係好幸福

侯爵府

引用:有共鳴,我初初結婚果陣,老公彈我煮嘅嘢,

原帖由 rose-mag 於 15-01-15 發表
有共鳴,我初初結婚果陣,老公彈我煮嘅嘢,我一怒之下唔煮,
反正果陣成日唔係去我媽度就去99度,我唔煮老 ...
c6會剔骨拆殼,反而我唔叻
真係好邪,有蒸魚食嗰餐飯,餐飯一定好激氣,因為阿仔唔願食,已經11歲,好鬼煩!唔鍾意食豬肉、魚肉)發育期間,只想給小朋友飲食均衡,都係買比佢食⋯。㷛湯又到C6,永遠都話「等陣先」⋯唉!心淡,算喇!所以放棄了!
有時真係唸唔明,食一餐飯啫,點解要搞一輪,又買又切又煮又洗⋯現在心態轉了,為自己想煮而煮,佢哋啱食就食多D,唔啱食就食少D,我都唔care 了。

禁止訪問

伯爵府

有時老公出差,我都照煲湯架,因為懶,有湯有渣又可以當2餐,有時會裝d去比我媽媽果邊
煮魚也是,老公唔多食魚,我煎3條紅衫魚,挾d魚肉揀起骨比佢食,其他我食晒 ,唔使同我爭食,幾好呀!!
過好,每一天!

子爵府

回覆:fishwawa 的帖子

我兩個仔女都好喜歡飲湯,連湯渣也食清光。
屋企盡量不買包裝飲品。

大宅

熱血勳章

我算好彩 我煮野唔叻 但無論煮乜 兩父子都清晒 讃好味 我仔仲話我係大厨 煮野超級好味 所以我愈黎愈愛煮

侯爵府

唉....我仲要煮煮埋埋自己要包底食晒,肥咗無人可憐丫

珍珠宮

引用:我算好彩 我煮野唔叻 但無論煮乜 兩父子都

原帖由 maggieddie 於 15-01-16 發表
我算好彩 我煮野唔叻 但無論煮乜 兩父子都清晒 讃好味 我仔仲話我係大厨 煮野超級好味 所以我愈黎愈愛煮 :w ...
有人欣賞,是煮飯的動力

LUCKYO    發表於 15-1-17 17:47

大宅

引用:Quote:原帖由 maggieddie 於 15-01-16 發表

原帖由 爸爸豬 於 15-01-17 發表
有人欣賞,是煮飯的動力
同意!
最火滾煮好老公都唔願拾枱開飯!
啲餸一凍就唔好食
最終我絕食抗議
佢一個人食下食下先知驚,唔敢有下次

禁止訪問

引用:C6唔願飲老火湯,阿仔唔願食蒸魚,我又買又

首頁

尾頁

跳至