論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友想問她的斷約姐姐如果再resign已經是兩次斷約,咁姐姐想再想在港找工作是否不行(如入境不批)?謝謝

象牙宮

入境處...衡量 理由之充分性
有冇理據... "理性"分折. 來批

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

兩次斷約... 有冇人請? 視理由性.
如有案 告上庭, 任何雇主一定不請. 怕嘛
如不是... 雇主仍有机會請.

其实人是怕被蛇咬的.
被雇主打印傭, 而告雇主....那位ERWIANA.
雖然全世界雇主支持她. 同情她. 大駡特駡雇主不是.
有冇人願意請那外傭?......一个都無!.
問大家會不會請??? no way.
理由為什么? 怕有日自己被告吧. simple.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

I know someone wanted to hire a helper (the helper already broke contract twice herself), but the immigration did not grant new working visa to her.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:兩次斷約姐姐

之前聽過兩次斷約,印尼領事館都唔批,是嗎?

侯爵府

yeemelody 發表於 15-1-15 17:21
之前聽過兩次斷約,印尼領事館都唔批,是嗎?

HK immigration 唔批

大宅

回覆:兩次斷約姐姐

我工人個家姐斷3次約都再嚟到香港

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我工人個家姐斷3次約都再嚟到香港

原帖由 enjoybb 於 15-01-16 發表
我工人個家姐斷3次約都再嚟到香港
是否連續斷約呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+enjoybb+於+15-01-16+發表我

原帖由 yeemelody 於 15-01-16 發表
是否連續斷約呀?
是!我講少左不是三次是四次。第一次:係我屋企做左五年幾因為懷孕所以返咗菲律賓生BB,之後叫左佢講妹來代替佢。之後個因為我有咗需要兩個工人又見佢生完BB同埋佢亦想返香港做嘢所以就請番佢。第二次:請佢返黎之後覺得佢態度變晒唔同咗人駁嘴博舌用咗一個星期後即炒,但留咗佢妹妹係我屋企。第三次:去到一家人嗰度做咗兩個月back off左唔想做自己辭職。第四次:俾人炒,因為人哋唔鍾意佢。4次斷約全部都係2011到14年頭間發生。上兩個月即係2014年11月左右我聽佢妹講佢又返咗香港做嘢兩個月了。

侯爵府

回覆:enjoybb 的帖子

I think becos no employer complain to immigration that\'s y make her can come again

首頁

尾頁

跳至