懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

今日35w2d,返QE照超聲波,bb得1.9 kilos,size大約33w,醫生話100個bb排第10。約咗37w4d再返QE照超聲波~
其實依家可以做啲咩bb會長胎?問咗醫生又話無咩做到

大宅

回覆:小貓1124 的帖子

吃花膠,雞蛋,牛肉,榴蓮會長胎

公爵府

回覆:35w bb過細

我情況同你近似,仲細你小小,每天一杯媽媽奶,一碗鮮奶蛋白燉花膠,多休息,都追返少少!

大宅

我都聽聞食花膠長胎,加油

伯爵府

引用:吃花膠,雞蛋,牛肉,榴蓮會長胎

原帖由 cutesally 於 15-01-19 發表
我已經每日雞蛋、隔日牛肉、花膠~
不過我瞓得唔好,一日都係4、5個鐘,問醫生需唔需要提早放產假(仲有3星期、38週先放),佢竟然答,我1日都係瞓4個鐘

伯爵府

引用:我情況同你近似,仲細你小小,每天一杯媽媽

原帖由 feifei_baby 於 15-01-19 發表
我情況同你近似,仲細你小小,每天一杯媽媽奶,一碗鮮奶蛋白燉花膠,多休息,都追返少少!

...
其實最奇怪係我月初番私家照係細1週到,唔知點解今日返QE照竟然又細咗

公爵府

引用:Quote:原帖由 feifei_baby 於 15-01-19 發

原帖由 小貓1124 於 15-01-19 發表
其實最奇怪係我月初番私家照係細1週到,唔知點解今日返QE照竟然又細咗

...
唔奇,我都係私家qe兩邊照,明明私家照先一個星期,但個頭去到qe照個data係細咗,又或者qe照咗條大脾骨係接近週數,隔一星期去私家照,條大脾骨係細兩個星期嘅,啲data好似股市咁上上落落,我自己覺得私家準啲,起碼個胎係細但係steady咁長,qe次次唔同醫生照,啲手勢冇私家咁純熟,而家qe每星期照一次,上次就話長得慢咗,今日照完同上星期比,阿b竟然長超過兩週,重咗300g,雖然長咗係好,但可能嗎?

公爵府

引用:Quote:原帖由 cutesally 於 15-01-19 發表

原帖由 小貓1124 於 15-01-19 發表
我已經每日雞蛋、隔日牛肉、花膠~
不過我瞓得唔好,一日都係4、5個鐘,問醫生需唔需要提早放產假(仲有3星 ...
係咁架嘞,佢地覺得訓床係唔會幫到長胎的,流啡都係開三日!

大宅

其實真係好睇照嗰個人個手勢,唔洗擔心咁多,有問題醫生會處理。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-01-19+發表其

原帖由 feifei_baby 於 15-01-19 發表
唔奇,我都係私家qe兩邊照,明明私家照先一個星期,但個頭去到qe照個data係細咗,又或者qe照咗條大脾骨係接 ...
我36w6d會再番私家覆診,希望bb會大得好啲~
我問過私家佢話我第一胎都係細粒b, 個仔39w6d出世都係得6.1lbs,所以覺得正常~最衰我血小板少,一定要喺QE生,QE照超聲波真係俾佢嚇親~
不過今日個醫生就話係細粒,但所有嘢正常,可能係bb吸收得冇咁好,兩星期後番去再睇吓!

伯爵府

引用:其實真係好睇照嗰個人個手勢,唔洗擔心咁多

原帖由 weddingitems 於 15-01-19 發表
其實真係好睇照嗰個人個手勢,唔洗擔心咁多,有問題醫生會處理。
我都係咁諗,我會學會放鬆

複式洋房

回覆 小貓1124 的帖子

真係要休息多d,叫私家E生寫紙比你休息下!

伯爵府

引用:回覆+小貓1124+的帖子真係要休息多d,叫私家

原帖由 gloriami 於 15-01-19 發表
回覆 小貓1124 的帖子

真係要休息多d,叫私家E生寫紙比你休息下!
我係諗緊好無請AL,不過我37w+嗰個星期都2日政府產檢~又好似無咩需要
我公司啲嘢未做完,希望快啲清埋佢,睇吓可唔可以做啲放假!

大宅

cutesally 發表於 15-1-19 14:58
我朋友常常食花膠雞蛋,個肚勁大,醫生都話應該有8磅,最後出世得6.5磅,肥晒落媽度。

首頁

尾頁

跳至