論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

是不是不用理她, 只需要買Jakarta 或 Surabaya 讓她回去就o.k.呢?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

睇交情啦.. 如果做得好, 去日惹 YOGYAKARTA (JOG) 又唔係貴好多, 都可以買比佢.
如果做得唔好. 就買佢來個陣個城市就得.

大宅

豆豆B媽 發表於 15-1-20 09:38
睇交情啦.. 如果做得好, 去日惹 YOGYAKARTA (JOG) 又唔係貴好多, 都可以買比佢.
如果做得唔好. 就買佢來個 ...
of course 做得唔好 la ... !

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆 syschan 的帖子

樓主你個post 無講到工人如何, 本人只係答你的問題, 有必要 嗎 ?

大宅

引用:回覆 syschan 的帖子樓主你個post 無講到工

原帖由 豆豆B媽 於 15-01-20 發表

樓主你個post 無講到工人如何, 本人只係答你的問題, 有必要 嗎 ?
呵呵, 你误会了
我只不過是表達紧我對工人的不满遮

想不到竟然令你误解了, 真的对不起。。。

大宅

回覆:我個印尼工人话買机票去Yogyakarta

其实還想对你说声, 很多谢你的意见

男爵府

如果做得好衰, 就送個中華航空比佢.. 係咁轉機...
當然係買最平最平 的航空公司

大宅

引用:如果做得好衰, 就送個中華航空比佢.. 係咁

原帖由 豆豆B媽 於 15-01-20 發表
如果做得好衰, 就送個中華航空比佢.. 係咁轉機...
當然係買最平最平 的航空公司 ...
中华航空。。。

好似没有去 yogyagarta 或者 semarang 的flight 啵。。。

请指点一下!
谢谢

大宅

有呀yogyagarta及Ssemarang都可以, 我經agent買4仟幾(5個月前正值印尼新年所以貴d), 要轉1程內陸機

男爵府

可以買轉機的.. 一程國際去JKT 再買程內陸機票比佢. 或者內陸機票就比錢佢..又得.. 咁會平d
不過內陸機要search 下
e.g.
http://www.farecompare.com/12q/r ... pe=N-flights-market

利申 : 我未咁樣買過.

禁止訪問

回覆:我個印尼工人话買机票去Yogyakarta

大宅

引用:買程scoot俾佢經Singapore去

原帖由 hungcheung0720 於 15-01-20 發表
買程scoot俾佢經Singapore去
什么是scoot?

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同佢續約嗎? 定還是完約送佢返去? 如果完約, 又做得好衰, 忍咗佢兩年, 就唔駛俾內陸機佢坐, 送佢返JKT跟合約計路費俾佢。

大宅

DoReMi媽媽 發表於 15-1-20 23:27
同佢續約嗎? 定還是完約送佢返去? 如果完約, 又做得好衰, 忍咗佢兩年, 就唔駛俾內陸機佢坐, 送佢返JK ...
not 續約not 完約

only 5 month services and don't want to stay until my new maid come.
I am working mom and have 3 kids ( 2 kids have to take care.... the oldest one is already in secondary school)

做得好衰!!!

I want to pay her back, buy her a cheapest ticket, overnight and stopover one !

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

syschan 發表於 15-1-21 08:54
not 續約not 完約
咁唔駛買內陸機票俾佢啦! 上網睇下去佢家鄉有咩交通工具, 要幾耐時間, 計返由香港出發到佢家鄉全程要幾耐, 跟合約俾路費, 唔駛咁早話佢知送佢去邊度, 到佢走嗰日結數先俾機票佢, 不過最好唔好俾新舊工人有機會碰頭。

大宅

張機票要$4,XXX?? 你俾人呃.
我買單程唔洗$2,000 @ westminster, 香港去yogyakarta 得 "garuda air".

大宅

Mistletoe 發表於 15-1-21 09:36

張機票要$4,XXX?? 你俾人呃.
I think c.lung is taking about return tickets, not oneway.
And c.lung mentioned that it was peak season....

別墅

想問下如果工人二月尾完約, 要買張機票比她, 係咪買14 日後, 即3月14 日機票, 她可以改提前離港的那一種? 有特別野要注意嗎?

大宅

回覆:豆豆B媽 的帖子

我地之前隻工人!叫我地出寄票去蘇梅島!我地拎反份合約出黎!同佢講只出機票去回原來的地份!佢聽到話自己補錢!我地最終沒理佢!因做到好差!

首頁

尾頁

跳至