自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

各位jm, 文章頗長,請見諒!

我們一家四口於今個月3(Sat)在迪士尼玩完馳車天地後, 發現擺放在bb車停泊處的bb車不見了。我們立即通知職員及報警,但最後到樂園關門仍找不到。我們事後向樂園投訴及要求賠償因為我們並不是將bb車亂放而是配合樂園措施將bb車放在樂園指定的位置。

樂園委托公証行處理我地個case,公証行既回覆實在令我們極度氣憤和失望,不但不賠償還將責任全推卸到我們身上,令我們不得不將此事話俾大家知,希望大家日後小心唔好再有我地既不愉快事情發生!!!

公証行的回覆節錄如下﹕

雖然樂園之機動遊戲並不允許賓客攜帶幼兒手推車進場,但這並不代表樂園有責任替賓客看管幼兒車。再者,倘若賓客因衡量選擇進場而必須擺放幼兒車於場外公眾地方,是有責任自行或托他人看管。

樂園指南的背面已清楚列印出﹕

我們無須為賓客之財物損壞或損失負責,不論此等損壞或損失是否因為我們的疏忽或其他原因所致

大家睇完有咩感受? 會否覺得樂園將所有責任全推卸到遊客身上?

其實由於樂園規定遊客不得攜帶手推車進入遊戲設施,要求必須停放於指定位置,我們作為良好的香港市民,完全按照樂園的規定安放bb車,結果卻無故遺失。我地覺得好唔合理,樂園俾個地方我地放bb車但又叫人自己睇住架bb車,如果係咁,我洗乜將架bb車放係泊車處呢!我地大可坐係餐廳或休憩長椅上慢慢等,因為大家都知一個遊戲起碼要等45分鐘至1個鐘!如果係咁,個bb車停泊處又有咩作用?

還有,一家四口入迪士尼樂園都應該好普遍,好似我地咁, 我大仔3歲半,細仔2歲,唔通你叫我一個人帶住2個小朋友去玩馳車天地,爸爸就去睇住架bb? 又或者我一個人帶住一個小朋友去玩,而另一個小朋友就跟住爸爸乾等一個鐘睇住bb? 我相信好多父母都會有同感!

樂園作為一個跨國企業,標榜帶給遊客歡樂、奇妙、夢幼,但卻如此user unfriendly同不負責任,我地覺得好失望,仲枉我地剛買了3annual pass!

經過此事,我地以後一係唔會帶自己bb車一係會帶定個鎖去鎖車。雖然有人話如果樂園d職員見到你鎖車會叫你唔好鎖因為會阻住佢地將d車推上前,但我以後會同佢地講,咁係咪俾人偷左你賠返俾我先? 係就係串d但我地要保障返自己呀各位爸爸媽媽!!!

但最慘最慘還是我們2個小朋友! 遺失bb車當日,我地自己周圍搵希望係d冇品既人貪方便拎去用一陣之後會隨處放一傍。我地由4:30pm搵到7pm,還辛苦了小朋友跟著我們到處找。小朋友們最終只玩了馳車天地一個遊戲,其他的什麼也沒玩到,不但已又累又餓, 更不能觀賞光影匯夜間巡遊。大家感到非常無奈。

但最令我感到意外的,是小朋友的心靈原來被今次事件影響到。因為自遺失bb車後,我們借用樂園的bb車。當我帶小朋友上洗手間時,他們很擔心的跟我們說害怕bb車被偷,還不時催促我快點離開洗手間。很明顯,小朋友已因這件不愉快事件受到心理影響,害怕bb車會再次被偷。我們認為如沒有親身經歷過這奇妙的事件,一個小朋友是不可能說出這些話。

今次事件令我深深體會到我們小小市民係好無助的,大集團只會用程序、用法律去壓去拖延我們! 今次我們不會妥協,我們仍跟樂園爭取中,雖然我們都知道最終獲得賠償的機會好微但起碼我地曾經盡力過同埋希望帶到個信息俾大家要小心呀!

APIGMA    發表於 15-1-23 18:05

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:各位jm,+文章頗長,請見諒!++我們一家四口

原帖由 JoannaBB 於 15-01-21 發表
我們一家四口於今個月3號(Sat)在迪士尼玩完馳車天地後, 發現擺放在bb車停泊處 ...

水晶宮

Nok_Nok 發表於 15-1-21 14:39
X2

水晶宮

JoannaBB 發表於 15-1-21 14:35
我們一家四口於今個月3號(Sat)在迪士尼玩完馳車天地後, 發現擺放在bb車停泊處 ...
咁樂園指南有哩句""樂園指南的背面已清楚列印出﹕

我們無須為賓客之財物損壞或損失負責,不論此等損壞或損失是否因為我們的疏忽或其他原因所致…""又真係冇計...BTW...多謝提點

大宅

回覆:小心!!!迪士尼奇妙旅程﹕被偷bb車!樂園推卸責任!

只能說樂園可以改善,佢點都R得贏

伯爵府

JM ,我明白妳唔見bb車係好唔開心,我亦理解,但職員係冇責任看bb車,園入面果度亦有好多貪心既b6人偷bb車,建議下次自己裝返個鎖保障返

ToopyBinoo    發表於 15-1-23 12:20
OM123321    發表於 15-1-21 17:30
彤彤希希    發表於 15-1-21 17:16
esmehouse    發表於 15-1-21 16:34
funfun759    發表於 15-1-21 15:54
wcpcelia    發表於 15-1-21 15:21
Dot0716    發表於 15-1-21 15:05
jpangel    發表於 15-1-21 15:01
Hana_Sugi    發表於 15-1-21 14:56
katherinelum    發表於 15-1-21 14:54
991129    發表於 15-1-21 14:53
InkCartridge    發表於 15-1-21 14:48

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:JM+,我明白妳唔見bb車係好唔開心,我亦理

原帖由 mei_ 於 15-01-21 發表
JM ,我明白妳唔見bb車係好唔開心,我亦理解,但職員係冇責任看bb車,園入面果度亦有好多貪心既b6人偷bb車 ...
同意

子爵府

合理
To be or not to be  that is the question~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果樂園要負責,唔洗多,佢一日唔見一部咪好唔得閒?

佢無錯,其實你地應該要搵人睇住,如果無人睇或應直情唔玩。

OM123321    發表於 15-1-21 17:31
happywindy    發表於 15-1-21 16:26

別墅

希望多d jm知道佢地既問題!

男爵府

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

深表同情

大宅

其實樂園真係無責任喎

esmehouse    發表於 15-1-21 16:34
happywindy    發表於 15-1-21 16:27
momobibi    發表於 15-1-21 15:11

寶石宮

帶鎖啦,我講真㗎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:帶鎖啦,我講真㗎

原帖由 milktealai 於 15-01-21 發表
帶鎖啦,我講真㗎
我都觉要!

放下自在

水晶宮

回覆 JoannaBB 的帖子

多謝提點, 但依個真係口同"R"

大宅

畀面勳章

回覆:JoannaBB 的帖子

我次次都帶鎖

伯爵府

引用:希望多d+jm知道佢地既問題!+

原帖由 JoannaBB 於 15-01-21 發表
希望多d jm知道佢地既問題!
我又覺得唔關迪迪尼問題,只係有d唔自律同貪心既人偷車,佢又唔係應承幫你保管車,唯有自己加把鎖保障返之嘛

侯爵府

明白你係會好唔開心, 不過園方真係好難負責D 咩

公爵府

明白唔見咗bb車實會唔開心,但個度又真係只係俾大家停泊bb車,唔係替大家保管,佢地真係冇責任嘅,而且,迪士尼被偷bb車都唔係第一次聽,所以,只能夠自己小心啲!

ecling    發表於 15-1-23 11:18

首頁
12345...10

尾頁

跳至