烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 falalala 於 15-01-24 發表ca

原帖由 jelly208 於 15-01-24 發表
蛋糕棒,用來插入蛋糕內。
唔用牙簽,怕誤被小朋友吞下。
咦,係喎,點解冇唸倒呢

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 jelly208 於 15-01-24 發表蛋

原帖由 falalala 於 15-01-25 發表
咦,係喎,點解冇唸倒呢
牙簽甩咗難搵,蛋糕棒粗啲嘛。
若果可以唔用就最好。

另外可以試royal icing痴,因為royal icing快乾

伯爵府

引用:多咗個女,做蛋糕的機會又多一個。今次主題

原帖由 jelly208 於 15-01-22 發表
多咗個女,做蛋糕的機會又多一個。
今次主題係馬戲團。
好勁我想問下啲糖皮點整㗎?有無做法可以提供?感謝。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 jelly208 於 15-01-22 發表多

原帖由 ilovemytwins 於 15-01-25 發表
好勁我想問下啲糖皮點整㗎?有無做法可以提供?感謝。
糖皮係烘焙店買,不一定自己做

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:囡囡的100日蛋糕

好靚

公爵府

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

jelly208 發表於 15-1-25 08:37
牙簽甩咗難搵,蛋糕棒粗啲嘛。
若果可以唔用就最好。
royal icing 等我去烘焙店睇下有冇先, , 另外我想問下你個蛋榚主體用分蛋法定係全蛋法去整架?? 想知係咪要整得實淨D至可以托得起D糖皮?

另外想問下你蛋榚之間搽既cream, 係就咁甜忌廉定係butter cream??

唔好意思, 我太多野問喇, thanks

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:jelly208 發表於 15-1-25 08:37 牙簽

原帖由 falalala 於 15-01-27 發表
royal icing 等我去烘焙店睇下有冇先, , 另外我想問下你個蛋榚主體用分蛋法定係全蛋法去整架?? 想知係咪要 ...
你的問題有point,我唔難答,文字答到都盡量解。最怕問我個蛋糕點做,open question,唔知由邊度講起。

royal icing 等我去烘焙店睇下有冇先, , 另外我想問下你個蛋榚主體用分蛋法定係全蛋法去整架?? ((全蛋法,逐隻蛋加入去打。))

想知係咪要整得實淨D至可以托得起D糖皮? ((係架,其實用海棉蛋糕有風險的,有機會唔受力,向下座,咁外圍就起摺或谷起。))

另外想問下你蛋榚之間搽既cream, 係就咁甜忌廉定係butter cream?? ((我用chocolate ganache, 黑朱古力與淡忌廉比例係 2:1))

禁止訪問

畀面勳章

珊瑚宮

jelly208 發表於 15-1-27 07:52
你的問題有point,我唔難答,文字答到都盡量解。最怕問我個蛋糕點做,open question,唔知由邊度講起。

ro ...
其實我真係好欣賞你個蛋榚架,, 真好靚好歡樂 所以都好想為囡囡都做一個, 希望你唔介意我抄你個蛋榚其實我都重有其他問題架(因為我自己係自學蛋榚, 所以乜都唔係知, 週圍摸摸下, 所以有好多問題想問, 希望你唔好介意.

因為我要喺切蛋榚之前一日要完成蛋榚, 而糖皮又唔可以放雪櫃, 所以我先頭痕究竟蛋榚內我應該放D乜, cream, mosse, 生果呢D全部都要放入雪櫃,,所以我都頭痕緊呀,

p.s.你整嗰兩隻動物真係好似, 同好Q

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:jelly208 發表於 15-1-27 07:52 你的

原帖由 falalala 於 15-01-28 發表
其實我真係好欣賞你個蛋榚架,, 真好靚好歡樂 所以都好想為囡囡都做一個, 希望你唔介意我抄你個蛋榚 ...
放心,牛油蛋糕係常溫蛋糕,可放室溫幾日。而chocolate ganache因為淡忌廉用高溫煮過,唔雪1日ok架。而家香港仲凍,問題不大。

蛋糕款你可以抄考,只需要顏色,文字,公仔修改吓就ok.

我都明白初學係要抄抄改改

謝謝你的尊重和欣賞

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

珊瑚宮

jelly208 發表於 15-1-28 02:17
放心,牛油蛋糕係常溫蛋糕,可放室溫幾日。而chocolate ganache因為淡忌廉用高溫煮過,唔雪1日ok架。而家香 ...

你提到CHOCOLATE GANACHE我唔知係乜黎架, 於是上網搵資料, 終於比我搵倒呢個方法, 朱古力同CREAM 2:1既方法, , 真係多謝你, 聽日我就會開始整架喇, 希望一切順利啦, 我重想加d原粒生果做夾層, 但係...藍梅個味同朱古力又好似唔係咁夾... 都重唸緊點算

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:jelly208 發表於 15-1-28 02:17 放心

原帖由 falalala 於 15-01-28 發表
可以用藍莓乾/ 葡萄乾都ok

禁止訪問

大宅

,好靚

禁止訪問

別墅

首頁

尾頁

跳至