烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 nikfan 的帖子

我會煎, 一定不腥.
是麻煩小小.不過如果燉了3個鐘, 腥, 不好味, 好浪費.

我而家用FISSLER 燉, 好快, 1小時, 勁好.

男爵府

回覆 faye_mum 的帖子

手術復原, 體弱, 老人, 女人.
膠質重. 有益.

牛秋, 平D, 易D買, 都是有膠質

男爵府

回覆 faye_mum 的帖子

懷山,時實。 不過我發現中藥有漂白過,化學野,食了傷肝及腎,所以不下。我用,紅蘿蔔,蕃茄,好甜。

男爵府

現在中藥,大部分化學加工。而大陸食物含重金屬太多。
可免則免,杞子,硫黃好多, 長食,多食,會傷肝。
香港好難買有測定之中藥。

男爵府

回覆 beanieee 的帖子

大部分中國出品之藥材. 香港比您買到. 話有機. 我不太相信...可能只是個貼紙來.

健康最重要.

男爵府

回覆 Rabbitlolo 的帖子

冇病,不是手術,老人, 唔一定石崇, 買比孩子, 買不到, 雜魚一樣有益. 唔使大壓力.而且真石崇幾貴, 冰的.,成百元一斤. 雜魚20-30元一斤.

男爵府

回覆 beanieee 的帖子

我本人信點點X, 是有心之公司. 不過, 來貨藥材原料, 真是捉唔到他這麼多. 一來點點X, 之財力不及 余仁X, 惠元X, 但早前, 呢2間都有藥材中了招, (報紙說), 收回了. (忘了是什麼, 有一批貨.)

我怕壞肝, 寧願食有牌子及品質檢定之丸裝中藥.比如培植虫草丸,都不買原藥材.
有親人, 手術後飲了一個月懷山,時實湯, 肝酵素急升. 一停了, 不到2個星期, 就正常. 我有倍她睇醫生. 之後驚左. 總之.....食物安全, 好緊要.

男爵府

祝兒子早日康復.
去大埔市政街市找一下, 不一定有. 我之前買過.冰的石崇己OK. 營養學上是一樣的. 新鮮的, 一般16至20元一兩, 不需要.

買不到. 買牛秋, 好好膠質, 即蛋白質多, 對復原都OK

男爵府

平. 不錯.
其他未買開之姐妹, 留意是個頭好像石頭, 及有刺的, 好醜才是石崇.
同石九公好相像.

男爵府

回覆 taiwoon 的帖子

有時, 叫人剔好, 冰左, 可放2個月.

男爵府

回覆 kyky123 的帖子

我會一份份, 冰好, 每次一份,解凍才煲

男爵府

您有時, 買多幾份, 牛秋都好. 開了肚, 清好, (有人說洗, 水上人說不洗, 我次次洗, 都可以一樣冰存)分開冰了, 就可煲耐一些.
平時買不到, 可買雜魚. 都有營養好好.

首頁

尾頁

跳至