嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女上次有頭皮, 抓頭, 跟住我用清水加1-2滴橄欖油洗頭,都ok喎! 跟住隔日用開稀的洗頭水, 然後用清水加橄欖油過水, 等佢0的油脂清得乾淨又唔會俾洗頭水'la'到. 希望有用啦! (有時用茶水 )

原文章由 jolo 於 08-5-13 16:23 發表
我都要搵日出去買番支 repair cream 睇門口...
收細領口對我個囝無用, 之前冬天著 樽領衫, 佢都抓損後頸..
我發覺, 我囝囝真係唔熱, 就唔抓, 好似依幾日係屋企, 佢無咩出汗, 真係無抓過 ... :igiv ...

大宅

係幫傷口埋口的cream, 並非治療濕疹用.

原文章由 marvinwong 於 08-5-13 19:31 發表
請問各位"Repair Cream" 全名係咩呀? 大約幾$一支呀? 係咪對濕疹好架? 我個B果d 濕疹好厲害, 搽左醫生開既藥膏都唔係好得!

大宅

啊, 原來如此, 唔緊要la, 起碼你知道暫時性戒口對皮膚有幫助, 不過切記食物戒口只是一個暫時指標, 一段時間後小朋友要慢慢再試食番不同的食物, (最好選天氣好, 皮膚沒有大問題的時間試食就更清楚肯定是否食物引致皮膚有反應).

希望你的小朋友好快無事.

原文章由 paltiBB 於 08-5-13 15:01 發表
tpy,

你所提及的食物, 我囡囡全部吃了都有反應, 現在餐餐食菜芯肉碎粥或節瓜+肉碎煲粥, 單單這樣食了3星期, 皮膚真的好番好多, 最少唔會成日ar.

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 soeries 於 08-5-13 22:23 發表
我個女上次有頭皮, 抓頭, 跟住我用清水加1-2滴橄欖油洗頭,都ok喎! 跟住隔日用開稀的洗頭水, 然後用清水加橄欖油過水, 等佢0的油脂清得乾淨又唔會俾洗頭水'la'到. 希望有用啦! (有時用茶水 )

...

thx ~~~
我囝囝差 4個月 3歲哪... 而且, 非常非常大汗, 洗完頭無耐, 又有成頭汗味, 依家日日放學, 直程係臭 b 一名, 所以唔係好敢只用水 加 欖油洗 .....
唔知小朋友係咪同大人一樣, 洗頭水用一排就要轉呢 ???
我囝囝用幾隻都係, 初初 ok, 過一排就開始有頭皮(只係時間長短分別), 轉另一隻又係咁.....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果係搽面仔通常都係1% hydrocortisone, 咁真係要搽多幾日至見到效果, 因為唔係好強o既類固醇...

濕疹bb保濕都緊要, 有冇經常幫佢搽cream, e.g. aqueous cream/ qv cream/ cetaphil cream?

原文章由 marvinwong 於 08-5-13 19:31 發表
請問各位"Repair Cream" 全名係咩呀? 大約幾$一支呀? 係咪對濕疹好架? 我個B果d 濕疹好厲害, 搽左醫生開既藥膏都唔係好得!

大宅

我囝囝以前都是吃這隻純米餅, touchwood 現在很多東西都吃得.

原文章由 tpy 於 08-5-12 19:56 發表
你可以試下係吉之x或日本百貨公司(好似大間d百佳都有)買一d純米造的米餅, 如和光堂牌子(我無記錯的話)大概20多元30元內有一盒, 我仔仔以前都係食呢d米餅架. 若果小朋友對米有反應的話就要試其它la. 記住要睇清楚盒 ...

大宅

出風疹睇皮膚科醫生冇大作用, 因唔關皮膚事, 多數是過敏引起. 不過也可請教怎處理.

原文章由 iadalovebb 於 08-5-13 14:56 發表
請問有冇人睇過皮膚科醫生-史泰祖? OK?
我囡最近時常出風疹, 一星期有二至三次, 有無人是這樣?

大宅

珀珀,慧慧媽, 你回來啦, I miss you so much.
我找不出過敏原因, 怎麼辦?

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-14 11:23 發表
出風疹睇皮膚科醫生冇大作用, 因唔關皮膚事, 多數是過敏引起. 不過也可請教怎處理.

翡翠宮

好媽媽勳章

珀珀,慧慧媽 ,
幾日唔見你, 好掛住你呀......

唔知天氣熱, 用咩同囝囝沖涼好... 用 bath oil 好似好油, 我尋日o岩岩試 physiogel cleaner, 唔知o岩唔o岩呢 ???

[ 本文章最後由 jolo 於 08-5-14 12:13 編輯 ]

大宅

係呀, 近來頗忙所以少了上來.

對風疹我真係冇辦法, 明明冇食錯野都會出, 我都抓頭. 我的處理方法只是給抗敏藥1至2日, 過氣了就冇事.

原文章由 iadalovebb 於 08-5-14 11:47 發表
珀珀,慧慧媽, 你回來啦, I miss you so much.
我找不出過敏原因, 怎麼辦?

大宅

雖然天氣熱, 但都幾乾, 我囝皮膚也有少少乾, 我正想比返2 cup bath oil 他沖涼. 妳用bath oil覺得油, 會唔會落得太多? 在夏天, 我是用1 cup 約10ml 落浴江的. 或只用豬油膏、A cream沖涼.

原文章由 jolo 於 08-5-14 12:11 發表
珀珀,慧慧媽 ,
幾日唔見你, 好掛住你呀......

唔知天氣c, 用咩同囝囝沖涼好... 用 bath oil 好似好油, 我尋日o岩岩試 physiogel cleaner, 唔知o岩唔o岩呢 ??? ...

大宅

係呀, 冇食錯野, 環境同平時一樣, 天氣好好, 都會出.
已經連續幾個星期啦. 無法啦, 唯有給抗敏藥, 希望過氣了會冇事.

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-14 12:18 發表
係呀, 近來頗忙所以少了上來.

對風疹我真係冇辦法, 明明冇食錯野都會出, 我都抓頭. 我的處理方法只是給抗敏藥1至2日, 過氣了就冇事.

...

大宅

回覆 #29 jolo 的文章

jolo你用多幾日physiogel cleaner同洗頭水之後, 上o黎匯報下個效果點o丫, 等我睇下好唔好買洗頭水用下, 唔該哂

尋日放學亞b又r損哂後頸

大宅

但係我朋友話有頭皮可能係太乾的關係, 怕用洗頭水, 會唔會越用越勁, 咁未會變惡性循環??? 我依家用瑞士寶寶, 我朋友就介紹用vendom, 莊生就叫我唔好用住..

原文章由 jolo 於 08-5-14 09:19 發表
thx ~~~
我囝囝差 4個月 3歲哪... 而且, 非常非常大汗, 洗完頭無耐, 又有成頭汗味, 依家日日放學, 直程係臭 b 一名, 所以唔係好敢只用水 加 欖油洗 .....
唔知小朋友係咪同大人一樣, 洗頭水 ...

大宅

請問有無媽咪用過Rosebud Salve玫瑰花蕾潤膚膏呀? 我仔仔對腳好耐都無唔見血痕:-| , 早排朋友極力介紹, 仔仔搽左幾日真係明顯改善, 起碼唔見血, 唔知大家知唔知有無副作用呢?? 同埋因為係花士令底, 搽得多會唔會塞毛孔呢

大宅

回覆 #35 wingtsang 的文章

有冇個成份可以post出o黎睇下?

洋房

各位媽媽你地好呀,我仔仔E+4個月啦,他滿月後個面就出濕疹,一路到E+,只系個面有,身無,有時嚴重到出水,真系好心痛。

我已經試過比他吃開奶茶,用金銀花白菊花水洗面,搽凡士林,E+就搽A Cream,終於都有d起色,但始終唔可以完全好返。他好癢,整天ar面,面仔花左,我同b爸爸又心痛一次,我地就會比他系醒時用手套(如果無人系他身邊),但系用手套,他一樣ar面,甘又令面仔情況再度惡化,最後惟有訓覺時,就用被仔/毛巾包住他,雖然甘,他個面好左好多,但系手手腳腳就起左好多熱痱,又好癢,再熱d都唔知點算。

各位媽媽有無好方法令他濕疹消失,唔再ar面呀?好擔心他一路都好唔返。

大宅

各位:

有冇濕疹小朋友中過手足口病,我家姐個囡中咗,就係潛伏期內有兩日係同我個囡一齊,我想知要比一般小朋友留意D咩,會唔會比冇濕疹小朋友嚴重,而家仲未有事,但睇怕都冇咁好彩

大宅

會否是奶粉問題? 現在是吃那隻奶粉?

原文章由 nlilo 於 08-5-14 18:01 發表
各位媽媽你地好呀,我仔仔E+4個月啦,他滿月後個面就出濕疹,一路到E+,只系個面有,身無,有時嚴重到出水,真系好心痛。

我已經試過比他吃開奶茶,用金銀花白菊花水洗面,搽凡士林,E+就搽A Cream,終於都有d起色,但始終唔可以完全好返 ...

大宅

回覆 #37 nlilo 的文章

你亞b張床o的被呀, 床單呀, 有冇勤洗淨? 亞b長時間o向床仔度成日接觸o的床舖, 致敏原有機會就o向o個度...仲有o的奶沾到面仔都會影響o架...

我個b濕疹主要都o向塊面, 呢排試o左隻ezerra cream+physiogel cream, 開始冇咁紅, 再加上天氣涼o的同冇咁濕, 又好o的...如果你想試ezerra cream, pm我, 等我話你知邊度買啦...

首頁

尾頁

跳至