跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:打咩都唔係重要~其實忍到痛都唔好嗌唔好叫

原帖由 kimmyhohoho 於 15-02-01 發表
打咩都唔係重要~
其實忍到痛都唔好嗌唔好叫,真係留返力生仔……
我叫到護士想車返我出候產室,最後無力生 ...
同意, 真係盡量唔好叫.

我生細女時, 叫得犀利, 生完嘔左二鑊, 嘔到好辛苦, 姑娘話因為叫得犀利入左風呀

大宅

回覆:沙田威爾斯可否打「無痛分娩針」?

我係11年2月係威院生打無痛生囡囡

當然首先係要睇媽媽開度數耐先有得決定有無得打,我當年係前一晚七點半穿左水到第二日下午三點都只得兩三度。

因為無痛需要等麻醉師,所以要等一定時間(如果止痛針可以由姑娘做)

當年我可能係好彩,幫我麻醉既係有經驗既麻醉師(因為佢搵左我做示範俾啲學生睇點打無痛針),所以我又真係無咩後遺症,腰痛呀等古靈精怪野

不過產程真係可能延長左,因為你無痛既知覺,姑娘又見我開得慢都唔會close monitoring

我結果係產房等左9個鐘有個醫生行過檢查話見到我小朋友啲頭髮

不過因為無痛針,所以需要我停藥後一小時先生,所以又未至於唔知幾時用力

翡翠宮

回覆:沙田威爾斯可否打「無痛分娩針」?

同姑娘講就得

別墅

回覆:Carolala 的帖子

我13年3月係威記生,果時連笑氣都無得聞,我仲要落藥催生,所以好快已經大痛,一開始痛已經同姑娘講排無痛分娩,佢話要落產房先有得打,仲要撞到正產房有位同有麻醉師得閒,同埋你度數又唔可以開左好多,所以要集合天時地利人和先打得成。。。

終於,等左好耐,姑娘幫我打左支無乜減到痛嘅止痛針,然後邊痛邊等,到姑娘話產房有位啦,可以落去嘅時候,我已經開到唔知6定7度,姑娘話生得乜都唔使打,我等於係無止痛嘅情況下生左亞囡出嚟

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

我係威院生, 打左無痛超過20小時, 期間仲用埋笑氣, 但其實用無痛都係痛架! 姑娘仲話"無痛分娩"都係痛喎!

大宅

我8年前0係威院生完BB上房,因為大房無位,我UPGRADE左上二人房。

凌晨訓訓下,隔離床黎左個岩岩生完BB既女人,佢本身好開心咁同佢屋企人講野,大家都無咩特別嫁,我就繼續訓覺。

之後佢屋企人走哂,我聽到佢飲泣,嘩..嚇死咩... 明明頭先無野嫁喎,隔多10分鐘左右,佢打俾佢老公,話好痛,可能果D 麻醉藥過左啦,佢痛到喊哂呀!!

第2日,我見佢要坐輪椅,我當時無問佢咩事,只係聽到佢話痛到行唔到,而佢小朋友就入左氧氣箱,佢就要坐輪椅去探BB。

所以無痛分娩係有一定程度既風險嫁!我生BB果陣時訓左兩晚就出院,我出院果陣,佢仲0係坐緊輪椅上落

首頁

尾頁

跳至