烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

我是入爐前塗上蛋汁的, 請問我應該怎樣做, 才能焗出內外皆軟的麵包呢??

珍珠宮

push

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

麵包要軟熟,不是看皮,主要是內部組織,基本功是少不了,每個做麵包的步驟都相當重要,例如麵團如果未搓夠,筋膜就不足以保濕鎖水,莫講話不能久放,有時甚至在烤焗過程都會流失過多水份,這樣的麵包點會軟熟。發酵相信是做一個好麵包最主要的過程了,未發夠和過發都會影響口感,想做一個好麵包,不是三言兩語可以解答,也不是跟足食譜或買個超勁麵包機就能做到的,街買的畢竟是專業師傅出品,人家寒窗三年並不是白混的。

男爵府

熱血勳章

回覆:jelly-pig 的帖子

如果真係想做出好麵包,單看書同睇片係好難做得好,如果真係好想整,不如花d錢學好基本功,再慢慢变化,書係死麵團要靠手感同眼觀察,唔同溫度唔同麵粉都有差別

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我是入爐前塗上蛋汁的, 請問我應該怎樣做,

原帖由 jelly-pig 於 15-01-23 發表
我是入爐前塗上蛋汁的, 請問我應該怎樣做, 才能焗出內外皆軟的麵包呢??
可能搽蛋液太厚了.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

回覆 jelly-pig 的帖子

雖然JM建議去學. 不過自己試都OK.
我都是自己試了好多次. 您睇多一些這處之BLOG文. SEARCH 下. 您會明, 好大進步

面硬, 好多時, 都是成個包不夠軟. 面直接受火, 更硬. 我從前都如此.
您真是要從麵團起.

您看下之前麵包POSTS.

首頁

尾頁

跳至