烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

請教各位高手

1)蛋撻出爐後如何保持d蛋汁面光滑,唔會皺皮

2)用戚風蛋糕的材料及做法,但可否用一口小蛋糕的模去焗(方便幼稚園學生食用)?時間同溫度是否一樣?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

1,要蛋撻唔皺皮,主要在烤焗過程唔好令蛋漿漲大,例如焗到後段時間可以開少少門,溫度不能太高,等等。

2,可以,紙包蛋糕就是用戚風法做的。體積越小越易整。

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:1,要蛋撻唔皺皮,主要在烤焗過程唔好令蛋

原帖由 kenstin 於 15-01-25 發表
1,要蛋撻唔皺皮,主要在烤焗過程唔好令蛋漿漲大,例如焗到後段時間可以開少少門,溫度不能太高,等等。

2 ...
謝謝指教

印象中記得你有個卷蛋食譜,不過我幾次個面都爆裂,索性用來做普通蛋糕好鬆軟,我小朋友好鍾意,所以想用你個食譜整一口蛋糕俾小朋友有時開party帶返N班,一口小小蛋糕方便小朋友們享用

想問下,如變作焗一口小蛋糕,需要調低爐溫及減時間嗎?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我一向用比較低既爐溫,140度左右,時間上因為距薄左,所以不能跟戚風蛋糕一樣,只需要跟瑞士卷一樣就得了,15-20分鐘,睇下焗爐大小,細爐15分鐘,大爐就20,上到色就OK了,裡面不用考慮,因為一定熟,大爐如果上色困難就移上一格,自己執生。

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:我一向用比較低既爐溫,140度左右,時間上

原帖由 kenstin 於 15-01-25 發表
我一向用比較低既爐溫,140度左右,時間上因為距薄左,所以不能跟戚風蛋糕一樣,只需要跟瑞士卷一樣就得了 ...

萬分感激,因為係俾年幼小朋友食又有蛋,所以好驚唔熟

首頁

尾頁

跳至