論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

工人牙痛,佢睇完牙醫,就俾張檢查收據我。佢話醫生要佢整牙套,我要唔要俾check牙錢?

伯爵府

引用:+本帖最後由+曾高+於+15-1-25+23:48+編輯+\\

原帖由 曾高 於 15-01-25 發表

工人牙痛,佢睇完牙醫,就俾張檢查收據我。佢話醫生要佢整牙套 ...
檢查費要比,但點解牙痛要做牙套?要杜牙根?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

濛查查 發表於 15-1-25 23:52
檢查費要比,但點解牙痛要做牙套?要杜牙根?
其實我聽唔明,淨知發炎,唔想剝,會整牙套$3000

伯爵府

引用:Quote:濛查查+發表於+15-1-25+23:52+檢查費

其實我聽唔明,淨知發炎,唔想剝,會整牙套$3000
以我認知,如果牙痛,應該係爛牙,要杜牙根,最後先做牙套,叫佢直接mok 咗佢啦!

大宅

牛年勳章

回覆:濛查查 的帖子

係急診就要比。乜嘢係急診。就係唔整會死囉。咁佢係咪?

我工人上次就係咁我乜都唔幫佢比咗八百。跟住我同佢講以後要自己比。跟住冇再聽到任何牙痛的表示

男爵府

BK Milk勳章

引用:工人牙痛,佢睇完牙醫,就俾張檢查收據我。

工人牙痛,佢睇完牙醫,就俾張檢查收據我。佢話醫生要佢整牙套 ...
牙痛的話, 工人應該到牙醫檢查和照X-ray, 有牙痛大部份因為蛀牙(如果不是太嚴重可以補牙, 如果蛀得嚴重傷到canal就要root canal 杜牙根, 之後要做牙套! or 出智慧齒 - 就是脱牙 or teeth grinding in sleep - 通常緊張( 牙醫會 建議做牙套!)

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

曾高 發表於 15-1-25 23:48
工人牙痛,佢睇完牙醫,就俾張檢查收據我。佢話醫生要佢整牙套,我要唔要俾check牙錢? ...
僱主只需包緊急牙科,即係唔即醫會死嗰d,其餘唔駛理架,佢地可以去排政府牙科,有需要會免費幫佢mok,整牙套呢d我諗係屬於美容多d囉.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

首頁

尾頁

跳至