跳至

首頁

尾頁

大宅

想問蒙黃花沃,梁黄惠芳,伍時暢,仁德天主教、何福堂,湖景青松, 台山以及伍邑幾間應點排,因為這幾間一D都唔了解,好難挑選2-6的排位,請問各位會點排?謝謝!

大宅

引用:想問蒙黃花沃,梁黄惠芳,伍時暢,仁德天主

原帖由 rsrswong 於 15-01-26 發表
想問蒙黃花沃,梁黄惠芳,伍時暢,仁德天主教、何福堂,湖景青松, 台山以及伍邑幾間應點排,因為這幾間一D ...
幫推

大宅

引用:想問蒙黃花沃,梁黄惠芳,伍時暢,仁德天主

原帖由 rsrswong 於 15-01-26 發表
想問蒙黃花沃,梁黄惠芳,伍時暢,仁德天主教、何福堂,湖景青松, 台山以及伍邑幾間應點排,因為這幾間一D ...
幫推!來年更加激烈,各位媽媽可以分享一下嗎?

男爵府

湖景青松>何福堂&伍邑&伍時暢>仁德天主&台山

睇今年家長的反應,理想排列應該係咁。。。但不代表志願表真係咁排。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:請問蒙黃花沃,伍時邊間好?70區第二志願擇邊間好?

梁黃惠芳我母校,當時有個伍主任,人非常好,很有耐心,而家佢做左校長。另外因我有親戚住山景,佢話近年學生比佢感覺良好,校風不差

大宅

引用:梁黃惠芳我母校,當時有個伍主任,人非常好

原帖由 l_wingwing 於 15-06-10 發表
梁黃惠芳我母校,當時有個伍主任,人非常好,很有耐心,而家佢做左校長。另外因我有親戚住山景,佢話近年學 ...
多謝以上媽媽分享!有無今年派位媽媽可以再分享一下,萬分感激🙏🙏🙏

複式洋房

push, 求分享……

複式洋房

蒙皇花沃好似都唔差吖,唔知大家會點排呢?

子爵府

好媽媽勳章

我放梁黃惠芳最尾,成日見到該校學生。去過伍時暢參觀,講座9 成家長都係普通話人。老師主動給我跨境資料,開放日無咩嘢比人參觀,似去嘉年華,可能我去錯時段。
我自己排學校,因為太多間,唔會去晒參觀。個人觀感,對有跨巴和有跨境學生支援,交通方便程度,這幾年學生量是否急升,作為參考。
我自己排,何福堂,五邑,湖青,蒙黃,伍時暢,台山,仁德,梁黃惠芳

複式洋房

回覆:rsrswong 的帖子

睇學校派中學的去向呀!如果派得唔錯,咁你小朋友呢6年,都應該係學校有所得著的

大宅

點解冇乜人提山景青松?好差嘛?

男爵府

peggylau712 發表於 15-6-11 15:45
山景青松第一志願入唔晒嫁。湖景青松就第3志願入唔晒。其實都OK受歡迎。

大宅

回覆:acharsiu 的帖子

Thanks~我諗住保守啲,搵啲冇咁熱嘅,畢竟得基本分,真係唔敢抱太大期望,蒙黄我都睇好,如放第2志願係咪入嘅機會較大呢?

大宅

蒙黃花沃,五邑,何福堂,湖景青松較注重學業,比較傳統既教學。蒙黃花沃和湖景青松亦聽聞較多。
五邑,何福堂少跨境生。
蒙黃花沃,伍時暢,梁黃蕙芳多跨境生;前兩者有好多跨境生自行放學搭B3A,後者去年小一五班有兩班跨境生,三本本地生,跨境生搭校巴返學放學。

梁黃蕙芳聲譽好壞參半,注重學業成績可能不適合,我這幾年的感受是學校培養到學生既主動學習,學校亦有好多唔同既機會比學校發展潛能,培養不同興趣…每年都有幾堂體育堂出去游泳(揾泳會教,1:5-6),全校都有出去做義賣,去唔同既長者中心做表演or做義工,每年一次去香港大會堂睇香港小交響樂團,今年既交流活動亦更多!有去哈囉學校交流,有去睇冰上曲棍球,又有peter paul and mary既 peter黎開音樂會!總括黎講,校園生活多姿多彩,而且對雙職家長亦很照顧,有書津者每學期$900就能功輔托管到5:30pm,去年托管班既學生逢星期五更安排為學詠春!

男爵府

湖景青松可以做第一保險線。五邑都開始熱,有隱陣媽咪都放在前或自行已入左。論成績青松湖景應係樓主提及咁多間中最好。

男爵府

引用:點解冇乜人提山景青松?好差嘛?

原帖由 peggylau712 於 15-06-11 發表
山景青松係一線學校,放第1都未必入。湖景青松二線,今年身邊好几個同學放第3入左。五邑都係二線,至於蒙黃個d係三線冷門。

複式洋房

回覆:leifyim 的帖子

梁校卻是一所很不錯的學校!

大宅

引用:梁校卻是一所很不錯的學校!

原帖由 tungtung903 於 15-06-13 發表
梁校卻是一所很不錯的學校!
可以講多小小這學校好嗎?感激!

複式洋房

回覆:yui52 的帖子

充滿愛心的學校,同學愛上學,亦能發展所長。

首頁

尾頁

跳至